ADHD voor Dummies

Mijn interesse voor dit boek werd gewekt, omdat mijn dochter vier jaar geleden van een orthopedagoog de diagnose ADHD kreeg. Een diagnose waar ik zelf nog wel eens aan twijfel, want naar mijn idee triggeren bepaalde voedingsstoffen haar gedrag. Ik vroeg me dus af of het boek ons na het doorworstelen van alle nodige boekwerken nog iets nieuws zou kunnen leren.

Vaak wordt ADHD gezien als een excuus is voor slecht gedrag of slecht ouderschap. In sommige gevallen zal dit ook daadwerkelijk zo zijn, maar helaas blijkt ADHD een echte aandoening te zijn waar wereldwijd miljoenen mensen mee kampen. Het doel van het boek ADHD voor Dummies is om mensen meer inzicht te geven en je middelen aan te reiken om ADHD doelmatig aan te pakken.

Het boek bestaat uit vijf delen en twintig hoofdstukken. In deel 1 wordt het ABC van ADHD behandeld. Dit hoofdstuk legt uit wat ADHD is, oorzaken en symptomen. Deel 2 is ADHD diagnosticeren. Dit deel van het boek behandelt hoe je de diagnose ADHD kan laten vaststellen, maar bijvoorbeeld ook aandoeningen die op ADHD lijken. In deel 3 wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende soorten behandeling van ADHD en het omgaan met medicijnen, maar bijvoorbeeld ook de invloed van voeding op gedrag. Ook alternatieve therapieen komen hierbij aan bod. Deel vijf gaat in op het leven met ADHD in verschillende omgevingen; thuis, school en werk. In deel vijf worden er tips gegeven om je leven te ordenen, relaties te verbeteren en wordt er verwezen naar diverse sites, steungroepen, boeken etc.

Het boek heeft voor mij weinig nieuws opgeleverd, maar het heet natuurlijk ook niet voor niets ADHD voor Dummies. Het boek is echter ideaal om buitenstaanders, zoals familieleden en onderwijzers, een beter inzicht te laten geven in ADHD en daardoor wellicht meer begrip en een betere omgang kweken. Het boek is ook ideaal als je vermoed of jouw kind (of misschien jijzelf!) ADHD heeft. Ik wou dat ik het boek vijf jaar geleden in mijn bezit had gehad, want het geeft een totaalbeeld van de belangrijkste dingen over ADHD die je tegen kan komen. Het had mij veel speurwerk bespaart. Het boek is zeer overzichtelijk en een ideaal naslagwerk voor iedereen die te maken krijgt met ADHD of de diagnose ADHD vermoed.

Afbeelding verwijderd door redactie
ADHD voor Dummies
Jeff Strong & Michael O. Flanagan
Uitgeverij Pearson
isbn 90-430-1095-2