Nooit meer lijnen!

Emotie-eter

Lijnen lijkt tegenwoordig wel een sport. 'Ik doe aan Sonja Bakkeren, samen met mijn man/vriendin/buurvrouw...', hoor ik wekelijks iemand zeggen. De Nederlandse boekenplanken vullen zich met haar (dure) boeken vol recepten waarin je alles mag eten. Oké, dat het vaak maar één aardappel en een bak sla is, vertellen mensen er vaak niet bij. Als het helpt... Gelukkig is het boekje Nooit meer lijnen anders. Hierin vind je namelijk geen recepten voor diëten zonder koolhydraten en maaltijden die aan elkaar hangen van sla en water. Door het te lezen van dit boekje krijg je inzicht in je eigen mentale (eet)gewoontes!

Big diet

Schrijfster Tanja de Wit is gedragsdeskundige en zij geeft lezingen en presentaties over emotioneel eetgedrag. Zij weet dat er verschillende eettypen zijn en dat het geen zin heeft om een emotionele eter een vermageringsdieet voor te schrijven. Ze is behalve therapeut ook ervaringsdeskundige: ook zij was te dik en een chronische lijnster. Alles wat je in Nooit meer lijnen leest, heeft haar geholpen aan haar normale lichaamsgewicht te bereiken en dat te houden. In 2002 was zij de coach in het afvalprogramma Big Diet II.

Schaduwovertuiging

Het is niet te zeggen dat dikkere mensen ongelukkig zijn. Geluk zit immers in jezelf en niet in je gewicht. Toch denken veel vrouwen dat als ze slank zijn, ze ook gelukkig zullen zijn. Bij afvallen gaat het gaat niet om het tellen van calorieën, maar om gedragsveranderingen. Daardoor krijg je de controle terug over de eigen gewicht. Welke emotionele factoren en gewoontes maken dat je toch steeds die deur van de koelkast open trekt? Of een pak koekjes naar binnen werkt... Omdat je het - na een week niet snoepen - verdient hebt? Of omdat dat ene taartje toch geen verschil op de weegschaal maakt? Allemaal smoesjes.

Gezonde ziel

Je moet leren je emoties op te lossen en 'harthonger' niet meer te verwarren met 'maaghonger'. Dat klinkt misschien makkelijker dan het is. Maar het is allemaal wel te leren. Door dit boekje te lezen krijg je in ieder geval goed inzicht in de psychologische effecten van (chronisch) lijnen en hoe het komt dat je gaat eten als er voedsel in de buurt is. De verschillende manieren om te diëten (en waarom ze niet werken) worden onder de loep genomen en gezonde voeding wordt besproken. Door Nooit meer lijnen krijg je goed inzicht in je gewoonten. De dertig hoofdstukken zijn in duidelijke taal geschreven en zette zelfs ondergetekende aan het denken (inmiddels ook een beetje ervaringsdeskundige met als resultaat in twee weken al twee kilo minder).

Tanja de Wit
Nooit meer lijnen
271 bladzijden
Uitgeverij BZZTôH
ISBN: 9789041761934
Adviesprijs: 5,95 euro

Bestel Online!
Nooit meer lijnen!
T. de Wit