Opgebrand en uitgeput

Veel vrouwen balanceren al jaren op het randje van oververmoeidheid en overbelasting. Wat eerst lol hebben in en betrokkenheid bij je werk was, wordt nu een kluwen van moedeloosheid, uitputting en verslagenheid. De druk van de huidige maatschappij is enorm. Als bijverschijnsel van het prestatiegerichte denken en het hoge levenstempo in de Westerse wereld ontstaat de burn-out. Een logisch gevolg van permanente verwaarlozing van je materiaal en gebrekkig onderhoud van jezelf.

De Oostenrijkse Sabine Fabach werkt al vele jaren met vrouwen die een burn-out hebben. In haar specifiek op vrouwen gerichte boek Burn-out, wanneer vrouwen over hun grenzen gaan geeft zij een duidelijk gestructureerd stap-voor-stapprogramma om een burn-out te voorkomen of te genezen.

Fabach verklaart de achtergronden van deze ziekte en laat zien hoe je op een andere manier met jezelf en je werk kunt omgaan. Erg helder zijn de zes fases van een burn-out. Daarin kun je vaak jezelf of een naaste herkennen. Voor werkgevers, collega's, vrienden en familie geeft Fabach handreikingen over hoe te reageren op iemand met een burn-out.

Het boekje is specifiek op de vrouw gericht, maar natuurlijk van toepassing op iedereen die met deze problematiek te maken krijgt. Af en toe komen wat persoonlijke verhalen voorbij, maar dat hadden er best meer mogen zijn. Burn-outpatienten hebben namelijk heel veel baat bij emotionele herkenning.

De stof is nogal droog, maar zeker voor mensen in een burn-out-situatie heel interessant. Het geeft inzicht in je gedrag en kan een goede hulp zijn bij het herstel en het toekomstig omzeilen van de valkuilen. Achterin staan handige links, adressen en boekentips beschreven. De mensen uit de omgeving van een burn-out-patiënt zullen echter het meeste aan het boekje hebben. Door de uitleg van Fabach snappen omstanders beter wat er met hun partner, vriend(in) of collega aan de hand is. Een groot goed, want begrip is bij een burn-out namelijk het belangrijkste geneesmiddel!

Afbeelding verwijderd door redactie
Burn-out, wanneer vrouwen over hun grenzen gaan
Sabine Fabach

190 bladzijdes
Uitgeverij: Sirene
ISBN:9789058314802