Oh, ik verlang zo naar droomland!

Sylvia Browne schreef dit boek, omdat ze zichzelf ooit beloofd heeft een boek over dromen te schrijven. Ze wilde ze namelijk eenvoudiger, minder verwarrend, toegankelijker en vooral geruststellender maken. Ze wil zelfs zover gaan dat de lezer nachtmerries als een zegen gaan zien. Dromen zijn er om ons te helpen ontsnappen, hoop te krijgen, te helpen om het ergste opnieuw te beleven en het los te kunnen laten. Dit bespaart je overdag een beetje pijn.

De schrijfster geeft in haar voorwoord aan dat het niet alleen haar werk is, het is een gezamelijke inspanning. Zij heeft namelijk het boek samengesteld uit diverse onderzoeken, archiefkasten vol met materiaal van dromencursussen die zij heeft gegeven. En ook beschrijvingen van dromen die haar door mensen van over de hele wereld werden toegestuurd. En het boek staat vol met die dromen.

De reden waarom Sylvia het boek uiteindelijk ging schrijven, heeft te maken met 9/11. Ze schrijft in haar boek: "Op 11 september 2001 veranderde ons leven voor altijd, in meer opzichten dan we ons al zijn gaan realiseren. Toen ons leven veranderde, veranderden onze dromen mee, aangezien we probeerden het drama, de angst, het verlies en het verdriet te verwerken en moed, troost en eendracht te putten uit het tastbare, volmaakte geloof in God en elkaar, dat er was toen we het nodig hadden en dat er altijd en eeuwig zal zijn." Het Dromenrijk besteedt dus ook veel aandacht aan (voorspellende) dromen over deze dag.

Het is overzichtelijk ingedeeld met een duidelijke uitleg over de verschillende dromen: voorspellende dromen, wensdromen en verlossende dromen. Je kan dus zelf het verschil opzoeken tussen een voorspellende droom en een 'gewone' nachtmerrie. Zo hoeft een droom over iemand die inbreekt in je huis niet voorspellend te zijn, maar kan het ook zijn dat je bang bent dat iemand te dichtbij komt. Op dat moment is het een verlossende droom: een droom die je je dag helpt verwerken.

Halverwege het boek had ik al een aha-erlebnis. Er staan ongelooflijk heldere voorbeelden in, waardoor ik zelfs mijn eigen terugkerende droom kon uitleggen. En wel met zo'n uitleg dat ik daar ook weer mee aan de slag kan. Wat mij betreft is dit een boek dat iedereen, die geïnteresseerd is in dromen, in zijn of haar boekenkast moet hebben staan. Het is erg Amerikaans van opzet, maar de tips die de schrijfster geeft, zijn werkelijk goed te gebruiken.

Het Dromenrijk<br>Sylvia Browne & Lyndsay Harrison
Het Dromenrijk
Sylvia Browne & Lyndsay Harrison

290 bladzijden
Uitgeverij: Zwerk
ISBN 97890774780842