Barbecuekriebels

Waar kun je bij het barbecueën zelf op letten?
- Magere vleessoorten die goed op de barbecue te bereiden zijn: rosbief(lapjes), biefstuk, varkenshaas (marineren in 1 el olie en rozemarijn en dan grillen), kipfilet, varkensfiletlapjes, kalfslapjes en als je heel voorzichtig bent ook tartaar.

- Vis gaat ook vaak goed op de grill. Je kunt hier heel makkelijk pakketjes van maken. Witte vissoorten zijn altijd goed. Bijvoorbeeld kabeljauw, maar ook koolvis of tilapia. Verpak ze per stuk in aluminiumfolie met wat groentes in stukjes (wortel, paprika, etcetera) en kruiden naar wens (bijvoorbeeld dille of tijm). Zo blijft de vis lekker sappig. Ook citroen en knoflook is erg lekker bij vis.

- Maak ook eens spiesjes voor op de barbecue. Denk aan spiesjes met champignons, paprika, kerstomaatjes en ui. Ook kun je magere en lekker satéspiesjes maken zonder satésaus. Snij daarvoor kipfilet in blokjes en marineer deze in sojasaus eventueel met kruiden en specerijen (knoflook, verse peper, komijnpoeder, sjalotje) of gebruik een kant-en-klare marinade uit een zakje. Laat de saté een paar uur laten marineren en rijg de stukjes aan een stokjes. Maak de blokjes niet te groot omdat ze anders lastig gaar worden.

- Sausjes zijn ook vaak boosdoeners. Je kunt het beste kiezen voor rode sauzen: barbecuesaus, sjasliksaus, zigeunersaus, ketchup, chilisaus.

- Maak er een flinke salade bij. Om het lekker fris te maken kun je er ook eens bleekselderij of fruit aan toevoegen. Probeer deze eens: paprika rood en geel (in blokjes), bleekselderij, mandarijntjes uit blik, rozijntjes en appel. Hier hoeft niet eens een dressing over! Een frisse salade van sla, kerstomaatjes en komkommer is natuurlijk ook goed.

- Brood erbij is erg lekker, maar juist stokbrood met kruidenboter levert best veel extra calorieën. Je kunt ook zelf kruidenboter maken met gewone halvarine en kruiden met knoflook (desnoods uit een zakje). Dit bespaart je 33% aan calorieën.

Het lijken simpele tips, maar het kan je een heleboel calorieën besparen. Hamburgers, worsten en speklappen met mayonaise zijn natuurlijk minder geschikt.

Logonieuw.jpg
Kijk voor meer informatie op www.valtaf.nl