Doe eens aardig tegen... jezelf!

1. Als je in de spiegel kijkt, lach dan naar jezelf. Zeg iets liefs, maak een compliment.

2. Let eens op hoe vaak je jezelf naar beneden haalt per dag: ik ben te dik, dat kan ik niet, daar ben ik te oud voor, enz.

3. Eet iets wat je heerlijk vindt en geniet volop zonder schuldgevoel!

4. Doe alleen datgene wat goed voelt voor jou en niet om een ander te plezieren.

5. Probeer af en toe eens stil te staan bij je gedachten. Hoe denk jij over jezelf?

6. Geloof in jezelf en in je kunnen.

7. Huil lekker, sta het toe. Gooi het eruit en voel je opgelucht.

8. Geef jezelf eens een aai over je bol. Gewoon zomaar.

9. Gooi alle wrok uit je verleden weg. De enige die er last van heeft, ben jij.

10. Gun jezelf een cadeau!

Het grappige is dat je vanzelf zult merken dat je omgeving ook aardiger op jou gaat reageren. Simpelweg omdat je dat uitstraalt. Daarbij ontmoet je opeens allemaal mensen die positief zijn. Ooit kreeg ik van iemand het advies om eens echt blij te kijken als je je geliefde, je kind, of je familie ziet. Dat doe je natuurlijk automatisch bij vrienden en kennissen, maar minder snel bij de mensen waar je het meest mee omgaat. En lach je weleens als je naar jezelf kijkt in de spiegel?

Tot slot: als je jarenlang gewend bent om jezelf niet aardig te vinden, dan vergt het in het begin een hoop inspanning en doorzettingsvermogen. Omdat je systeem, je gedachten dit niet gewend zijn, zal je merken dat je af en toe 'terugvalt'. Heb geduld: als je eenmaal de eerste vruchten hebt geplukt, wil je nooit meer anders. En we moeten al zo veel, het is tijd om te 'ontmoeten'. Geniet! Of zoals de oude moeder (met Alzheimer) van mijn vriendin zegt: 'Leef mijn kind. Leef!'