Nieuws: Internationaal Boeddhistisch Film Festival.

Zaterdag 3 oktober: The Light of Asia

Het klassieke religieuze epos The Light of Asia (Prem Sanyas) uit 1925 werd geregisseerd door Franz Osten en Himansu Rai. Het is een van de eerste speelfilms over het leven van de Boeddha. Een oude Indiase man in Mumbai vertelt het verhaal aan Europese toeristen. Gautama, de verwende zoon van koning Suddodhana en koningin Maya, verlaat het paleis en zijn prachtige vrouw Gopa en kiest voor een leven van spirituele rijkdom en verlichting. Voor de film is nu een eigentijdse soundtrack gecomponeerd, die in Pathé Tuschinski live wordt uitgevoerd door The Indian Music Circle

Zondag 4 en maandag 5 oktober

In De Balie zijn debatten, een ode aan Simon Vinkenoog met Diana Ozon en Ramsey Nasr, een interactieve liefdesworkshop van Lucia Rijker, een hommage aan Ritsaert ten Cate en een jongerenprogramma van Bodhitv En natuurlijk draaien er speelfilms, korte films en documentaires; over of in de geest van het boeddhisme. Een kleine greep uit het aanbod:

- Un Buda: Een speelfilm van de Argentijnse regisseur Diego Rafecas. Na tegenslagen, desillusies en een tragedie reist een jongeman naar een Zentempel in de bergen.

- Cherry Blossoms: Een teder, intens en ontroerend liefdesverhaal over een ouder echtpaar van de Duitse regisseur Doris Dörrie (Nackt, Männer...).

- Dream: De nieuwe speelfilm van Kim Ki-duk (Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring), doordrenkt van de authentieke boeddhistische cultuur van Korea. Jin ontdekt dat zijn dromen en nachtmerries werkelijkheid worden voor een jonge vrouw.

- Stay: Ewan McGregor, Naomi Watts en Ryan Gosling spelen de hoofdrollen in dit mysterieuze drama van Marc Foster over een psychiater en een patiënt die zelfmoord wil plegen.

- Tulku: Een persoonlijke documentaire van Gesar Mukpo. De zoon van Chögyam Trungpa Rinpoche, een Tibetaanse meester die van grote invloed was op de beat generation, geldt als de reïncarnatie van de Boeddhistische meester van zijn vader. Door zijn opvoeding in het westen staat Mukpo tussen twee werelden.

Algemeen
  • Het openingsevenement is zaterdag 3 oktober in Pathé Tuschinski, Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam en kost tien euro.
  • De andere voorstellingen zijn in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. De toegangsprijs is 7,50 euro per voorstelling, een passe-partout kost 27,50 euro.
  • De programma-onderdelen zijn onder voorbehoud.
Het Internationaal Boeddhistisch Film Festival Europe is een uniek platform, omdat het zich richt op kwaliteitsfilms die raakvlakken hebben met spiritualiteit en boeddhistische inzichten. In het bestuur van de stichting IBFF Europe zitten Emile Fallaux (schrijver/filmmaker), Kees Hin (filmmaker) en Rob Lindeman (ondernemer).

Vrouw.nl sprak met eindredacteur, tevens programmadirecteur van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) Babeth van Loo:

"Deze films geven een hele diverse kijk op de Boeddhistische cultuur en vooral de filmcultuur en aanverwante evenementen, die duidelijk maken wat de esthetische en spirituele waarde hiervan is. De openingsfilm is een hele oude- onlangs gerestaureerde- film uit 1925. Het is het levensverhaal van prins Siddharta Gautama, de man die later de Boeddha zou worden. En voormalig bokskampioene Lucia Rijker zal zondag een programma leiden, waarin het thema ‘commitment’ centraal staat. Dat doet zij aan de hand van fragmenten uit een film over innerlijke liefde die ik onlangs heb gemaakt met Ellen ten Damme, Freek de Jonge en Sylvia Kristel. Aan de hand van die fragmenten zal Lucia in gesprek gaan met het publiek." Aldus Babeth van Loo.

Van Loo: "Er zijn ook een aantal prachtige 35 mm films! Onder andere van de Marc Foster die de film The Kite Runner heeft gemaakt. Marc Foster heeft daarvoor het psychologisch drama Stay gemaakt. Daarin laat hij zien dat wij onze eigen werkelijkheid creëren door de manier waarop we naar het leven kijken.

Maar er zijn ook een aantal films die juist de keerzijde laten zien van het Boeddhisme en dat is met name de film Zen and War, want voor ons is het onbegrijpelijk dat Zen Boeddhistische monniken meegedaan hebben aan oorlogsgruwelijkheden. Daarbij organiseren wij een inspirerende middag ter nagedachtenis aan Simon Vinkenoog (1938-2009) en zal zijn boeddhistische invloed in zijn werk besproken worden."

Zelf begon van Loo zo’n dertig jaar geleden met het boeddhisme toe te passen in haar dagelijks leven. Zo mediteert ze iedere ochtend steevast een half uur voordat de drukte van alledag op haar afkomt. Ook heeft zij daardoor een andere kijk gekregen op het leven: "Ik merk dat ik meer doorzie vanuit welke motivatie ik gestalte geef aan de relaties die ik heb met familie, vrienden en collega's. En dankzij het feit dat ik programmadirecteur van BOS ben, heb ik ook de gelegenheid gekregen om deze levensovertuiging toe te passen in de programmering."

Vrouw.nl biedt de mogelijkheid aan haar lezers om gratis naar het openingsevenement in Pathé Tuschinski te gaan. Stuur je mail naar info@vrouw.nl.

De officiële website: www.bffe.org