Mijn mening: Idealisme wordt weer een mogelijkheid

Ik beland op de website van Fred Matser, ondernemer, public speaker en oprichter van de Fred Foundation. Dit is een fonds dat probeert om een meer functionele, evenwichtige en zorgzame samenleving te creëren. Inmiddels bestaat de Fred Foundation al een jaar of dertien en heeft het fonds er StartFund bijgekregen, een belangrijk onderdeel van het fonds omdat StartFund op co-fund basis projecten ondersteunt over de hele wereld.

Misschien ken je die Plakkies wel, de hype waar iedereen het de afgelopen zomer over had. Het zijn duurzame slippers, een soort Birkenstocks, maar dan verantwoord. Twee studenten van de TU Delft waren op het idee gekomen om een slipperfabriek te openen in een Zuid-Afrikaanse sloppenwijk. Dit betekent niet alleen dat er door dit project meer dan vijftig mensen werk hebben gekregen, maar ook nog eens dat het milieu wordt verbeterd! (De slippers worden namelijk gemaakt van autobanden, die eerder simpelweg werden verbrand.)

Volgens Wyneke van Nouhuys van StartFund Nederland is niet alleen een mooi idee belangrijk, maar ook het plan zelf. Verder moet een plan, behalve een hart, ook handen en voeten hebben. Daarom heeft StartFund bijvoorbeeld de Plakkies ondersteund. 'Teach a man to fish' is het bekende gezegde. En verantwoordelijkheid van de mens speelt dan ook een cruciale rol in de visie van StartFund.

Los van de Plakkies, werd de visie van de Fred Foundation op veel meer gebieden werkelijkheid. Niet alleen in Zuid-Afrika, maar over de hele wereld. Zo zijn 200 internationale projecten, onder andere in Nederland, maar met name in het buitenland gerealiseerd met ondersteuning van het StartFund. (Zie voor voorbeelden de Fred Foundation site)

Weer ontdek ik iets waar ik meer over wil weten en weer vraag ik mij af hoe dit komt. Het gaat hier niet om idealisten, maar om realisten. Het hart van Fred Matser zit vast op de goede plek, want anders kom je überhaupt niet op deze ideeën, maar toch denk ik dat een StartFund project per definitie praktisch en haalbaar moet zijn. Dat vind ik nou juist zo leuk.

Niet omdat dat ik nu een fonds moet op gaan zetten, maar wel omdat ik weer weet dat iedereen bij kan dragen, op zijn of haar eigen manier. Idealisme wordt weer een mogelijkheid, vandaag zoals bevestigd door Fred Matser. Stilstaan bij deze inspiratie schudt de idealist in mij wakker. Wees geïnspireerd!

Fred Matser schreef het boek Rediscover your heart.
Meer informatie over Fred Matser vind je hier.