Interview: In 7 stappen naar peace of mind met Dr. Shoshanna

Fouten zijn je vrienden

Brenda Shoshanna is doctor in de psychologie, werkt al bijna dertig jaar als psychotherapeut en is langdurig Zen-beoefenaar. Ze is de auteur van Zen en de kunst van het verliefd worden en nu verschijnt dus In 7 stappen naar peace of mind. Van Marianne Williamson, auteur van Een cursus in wonderen kreeg ze veel lof: "De woorden van dr. Brenda Shoshanna zijn prachtig." Zo'n mooie zin is bijvoorbeeld dat fouten je vrienden zijn. Shoshanna: "Veel zinnen in het boek zijn waarheden die ik ben gaan realiseren na vele jaren van Zen-beoefening. De zinnen helpen ons te focussen op waar het werkelijk om draait en zo kunnen we de angst die we voelen oplossen."

Angst vertelt leugens

En over die angst heeft de psychotherapeute geen goed woord over: "Het is een toxische emotie en energie die ons denken door de war schopt, relaties ondermijnt en concessies doet aan onze gezondheid. Wanneer we leren angst los te laten, worden we helder en zijn we in staat om echt gevaar te onderscheiden van de leugens die angst ons vertelt. Wanneer iets dus werkelijk schadelijk is, weten we dit instinctmatig hoe hier adequaat op te reageren. Maar wanneer we in de greep van angst zijn, is ons vermogen om dit te onderscheiden minder en reageren we vaak slecht."

Sterker dan angst

Als je angst loslaat, laat je dus de grip van angst los. Shoshanna: "Het gaat er vooral om dat we niet meer toestaan dat angst ons verlamt en ons leven dicteert. Dat we het gevoel herkennen wanneer het opkomt en in staat zijn om het snel los te laten. Loslaten betekent dat je je realiseert dat je altijd sterker bent dan je angst. Wanneer we ophouden met geloven in angst en zijn nare berichten, neemt vanzelf de kracht af. Ook ik voel nog dagelijks angst, maar ik voel het, zie het, maak er vrienden mee en laat het vervolgens zijn eigen weg vervolgen."

"Angst is als een donderwolk"

De psychotherapeute geeft liever geen kant en klare tips hoe met angstige gebeurtenissen om te gaan: "Wanneer we angst loslaten, vinden we onze eigen antwoorden. Diep van binnen weten we al wat te doen, wat goed voor ons is en welk pad we op moeten gaan. Angst is als een donderwolk die ons intuïtieve weten bedekt. "

11-9-2001

Die donderwolk heeft sinds de gebeurtenissen van 11 september 2001 de overhand gekregen in de wereld. En daarom vindt dr. Brenda Shoshanna dat haar boek in een goede tijd verschijnt: "Momenteel ondervindt iedereen radicale veranderingen, instabiliteit en angst. Daarom is er juist nu behoefte om uit te vinden hoe je echte zekerheid kunt vinden, naast balans, veerkracht en kracht."

Assertief en liefdevol

Eén van de hulpmiddelen die Brenda Shoshanna in haar boek gebruikt om dit te bereiken is het stellen van daden van liefde. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de persoon waar je boos op bent, juist liefde toe te wensen. Volgens de psychotherapeute ben je juist dan assertief: "Je neemt op zo'n moment positieve en constructieve actie. Het betekent niet dat je niet kan zeggen hoe je je voelt. Doe het alleen zonder woede, schuldgevoel of wrok. Zeg het met respect en medeleven. Wanneer je het namelijk op deze manier communiceert, zal de ander je werkelijk horen en zal niemand gekwetst worden."

Jezelf verliezen in fantasieën

Weer een ander hulpmiddel is om je te richten op het leven in het hier en nu. Dr. Brenda Shoshanna raadt het dan ook af om op te gaan in fantasieën. Kan het alleen in sommige situaties niet juist gezond zijn? Shoshanna: "We fantaseren allemaal, het is natuurlijk om dat te doen. Toch is het heel belangrijk om onszelf niet in fantasieën te verliezen en te geloven dat ze de realiteit zijn. We raken dan namelijk in de war en weten niet meer goed te reageren op wat echt speelt in ons leven. In werkelijkheid zijn fantasieën niets meer dan een matige vervanging voor bewust in het nu zijn en het leven te verwelkomen als een reusachtig wonder dat ons wordt gegeven."

"We zijn van nature al spirituele wezens"

Ook al reikt ze oplossingen aan, toch gelooft dr. Shoshanna dat we van nature al spirituele wezens zijn. En dat alle spirituele boeken die momenteel verschijnen, meer hulpmiddelen zijn om al de verwarring op te ruimen die ons belemmert om een verlicht leven te leiden. "Net zoals we elke dag een douche nemen om onze lichamen te reinigen, is het ook noodzakelijk om de rommel op te ruimen die zich in de loop der tijd heeft opgehoopt in onze harten en hersens."

Nieuwe plannen

Over spirituele boeken gesproken, gaat er binnenkort nog eentje uitkomen? Momenteel heeft de schrijfster nog geen plannen: "Ik richt me nu vooral op dit boek en bied workshops en lezingen aan over dit onderwerp. En met plezier en passie ben ik een workshop aan het ontwikkelen: Je verloochende zelf (verwelkom hem/ haar) . Misschien zal dit leiden tot een nieuw boek? Het is gebaseerd op de principes van In 7 stappen naar peace of mind."


¤ 19,95