Op ontdekkingsreis door India - deel 4

Na het afscheid van Tiruvannamalai en de vrienden die ik er gemaakt heb ben ik inmiddels in Rishikesh aangekomen. Dat ligt in het noorden van India, tegen het Himalaya gebergte aan. En ik kan niet anders zeggen dan dat het een hele reis was om hier te komen. Om 01.30 uur vertrok ik met de taxi naar het vliegveld. Daar kwam ik om 04.30 uur aan terwijl ik ongeveer een uurtje in de taxi had geslapen. Om 7.30 uur vloog ik richting Delhi waar ik 5 uur later aankwam. En daarop volgde dan nog een taxirit van 7 uur. Je moet er wat voor over hebben!

De taxirit naar Rishikesh was bijzonder avontuurlijk. We reden alleen maar over stoffige, asfaltloze wegen vol grote kuilen. Aan enige vorm van belijning wordt niet gedaan en alles met twee wielen of meer rijdt in drie rijen dik naast elkaar. Van fietsers tot grote trucks. Verkeersregels kent men niet, het gaat erom dat je toetert als je erlangs wilt. Je kijkt dus niet of er ruimte is. Je komt gewoon heel hard aanrijden, duwt jezelf ertussen terwijl je heel hard blijft toeteren en dan gaan anderen als het goed is opzij. Toen het donker begon te worden vond ik het steeds moeilijker om er ontspannen bij te zitten. Want de meeste weggebruikers rijden zonder licht en we moesten af en toe letterlijk de berm in duiken om inhalende tegenliggers te ontwijken. Kortom, ik deed het zeg maar alle kleuren in mijn broek.

Toen we na veel bidden van mijn kant heelhuids aangekomen waren in Rishikesh werd ik afgezet op een parkeerplaats waar iemand anders mij, met de motor, naar de andere kant van de rivier bracht via een loopbrug. Wat was ik blij dat ik na uren reizen eindelijk bij mijn nieuwe onderkomen was aangekomen. In de ashram werd ik best vriendelijk ontvangen. Omdat de receptie vijf minuten later dicht kreeg ik in rap tempo mijn sleutel en werd ik naar mijn kamer gebracht. Tot mijn grote schrik zag de kamer er nogal vies uit. Allerlei kleine beestjes krioelden op het bed waar ik zo naar verlangde. Ik liet mijn tas staan en liep terug naar de receptie waar ik duidelijk maakte dat ik in deze kamer echt niet ging slapen. Ik kreeg een nieuwe kamer maar helaas; hier waren nog veel meer beestjes op visite. Ik riep de receptioniste erbij en liet de beestjes zien. Ze keek geschokt maar ik vraag me af of ze dat ook daadwerkelijk was. Ze vertelde me dat de ‘mooie’ kamers door iemand anders werden uitgedeeld en die persoon was ondertussen al naar huis. Uit wanhoop deed ik een schietgebedje en vroeg of ze ‘boven’ met een oplossing konden komen. En ja, ik kreeg antwoord, ineens liep de goede man van de betere kamers voor ons. Ik kreeg wederom een nieuwe sleutel! De mooie kamer bleek overigens ook aftands maar was gelukkig zonder beestjes.

Eenmaal alleen op mijn kamer voelde ik me niet echt gelukkig. Ik miste Tiruvannamalai, mijn vrienden en de heerlijke kamer die ik daar had. De ashram waar ik nu zit is mega groot. Er kunnen geloof ik duizend mensen logeren. Het is een heel oud en vervallen complex. De foto’s die op internet worden gebruikt zijn waarschijnlijk flink bewerkt want digitaal zag het er allemaal een stuk beter uit!

Inmiddels ben ik hier nu vier dagen en ik moet zeggen dat het een stuk beter met me gaat. Rishikesh is drukker en viezer maar ligt in een prachtige omgeving. De heilige rivier de Ganges stroomt langs de kade en is hier nog vrij schoon in vergelijking tot de rest van India. Daar worden de verbrande lijken in de rivier gedumpt terwijl mensen iets verderop hun was erin doen en er hun tandenpoetsen. Er zijn hier prachtige groene bergen dus de omgeving maakt een hoop goed. Rishikesh is een spiritueel oord. Het lijkt een beetje op Lourdes aan de stalletjes met heilige spullen te zien. Je kunt op elke hoek van de straat yoga doen, gemasseerd worden of een cursus in het één of ander volgen. Ik ben bij een muziekschooltje naar binnen gestapt waar ik voor drie euro per dag les krijg in het bespelen van de Tabla, een Indiase drum. Dit was al langer een wens van mij en ik ben blij dat ik deze nu aan het vervullen ben. Dus nu heb ik elke dag een uur les en oefen ik daarnaast nog in de muziekhal.

In de ashram volg ik de yogalessen, deze beginnen al om 06.00 uur in de ochtend. Laatst hadden we ook een kakkerlak onder de deelnemers. Deze besloot halverwege de les een wandelingetje tussen de matjes door te maken. Er was hier en daar een gil te horen maar de kakkerlak heeft maar mooi tijdens de yogales leren vliegen.

In de afgelopen dagen heb ik mijn draai hier wel weer aardig gevonden. In het begin had ik er niet zoveel vertrouwen in dus had ik mezelf drie dagen gegeven om te wennen. Ik ben er namelijk achter gekomen dat dit de tijd is die ik over het algemeen nodig heb om aan een nieuw plek te wennen. En nu is het dus gelukt om ook hier te aarden. Met mijn dagelijkse Tabla lessen, wat yoga en mijn nieuwe vriendinnen gaat hier ook vast een bijzondere tijd worden.

Liefs uit India, waar het nog steeds lekker warm is!