'Ik werk het liefst op ongewone plekken'

Mode & trends door Redactie Ze.nl
Hoe voelt het nou om niet meer de beste kapper van Nederland te zijn?

Haha, da's een grappige vraag. Je bedoelt, dat ik niet meer in de prijzen ben gevallen? Eigenlijk doet het me niet zoveel. Ik mag overigens ook niet meer meedoen, want na drie keer 'Hairdresser of the Year' te zijn geworden krijg je een plaatsje in de 'Hall of Fame' en ben je meteen uitgesloten voor verdere deelname. En m'n award? Die staat nog steeds op de keukentafel. Ik heb nog geen tijd gehad om 'm op te bergen...

Hoe heb je afgelopen jaar ervaren?

Ik heb hele leuke reacties uit de branche gekregen, ook van veel collega's. Klanten en opdrachtgevers zijn naar mijn idee nog trouwer geworden en ook internationaal ben ik meer op de kaart gezet. Dat komt zeker omdat deze award steeds meer internationaal aanzien krijgt. Het heeft me leuke buitenlandse opdrachten en tripjes opgeleverd.

Hoe vond je de inzending van prijswinnaar Berni Ottjes?

Ik kan van alle nominaties die ik heb gezien zeggen dat dit het sterkste jaar tot nu toe was. Er was veel concurrentie en een grote diversiteit aan kapsels. De collectie van Berni zag er erg goed uit, was weloverwogen en het concept zat goed in elkaar. De uitstraling van de foto's was lekker fris en ik denk dat het precies was wat de jury wilde zien. Het gaat natuurlijk altijd om het totaalbeeld: concept, kapsels, kleurgebruik, visagie, styling én fotografie.

Heb je nog een goede tip voor hem als jouw opvolger voor 'Hairdresser of the Year'?

Ik zou zeggen: "Keep doing it" en probeer er gewoon van te genieten. In ons vak gaat alles zo snel en ben je al snel weer met iets anders bezig. Ga even 5 minuten naar je award zitten kijken en ervaar dit succes!

Afbeelding verwijderd door redactie
Coiffure Awards 2006: Andy Uffels ontvangt zijn prijs voor de Hall of Fame uit handen van Rob Peetoom

Je bent naast de kapsalons ook druk bezig met je eigen opleidingscentrum B-Academy. Waarom ben je deze richting ingeslagen?

Een aantal jaren geleden merkte ik dat er zoveel gepassioneerde mensen in de branche zijn met een hart voor het vak, die hun kennis graag willen delen. Met B-Academy willen we onze passie overbrengen op jonge mensen en hun de kans bieden het vak van professionals te leren. We streven ernaar om B-Academy het meest toonaangevende instituut van Nederland te maken op het gebied van haar, make-up en modestyling en ook internationaal aanzien te verwerven. Daarnaast open ik deze week mijn derde kapsalon: naast Amsterdam en Amersfoort zitten we dan ook in Arnhem.

Tijdens de Coiffure Awards spraken wij Victoria Koblenko. Zij vertelde ons dat je haar kapsel altijd heel snel knipt. Is dat jouw handelsmerk?

Niet zozeer de snelheid, maar wel de bijzondere omstandigheden zorgen ervoor dat ik het beste uit mezelf haal. Ik werk het liefst op ongewone plekken. Zo knip ik de bandleden van de Golden Earring soms 5 minuten voordat ze 'op' moeten. Dat geeft een kick en stelt je creativiteit op de proef. Dat neemt niet weg dat ik het ook heerlijk vind om anderhalf uur met een kapsel bezig te zijn. Het is helemaal afhankelijk van de situatie.

Hoe ziet de haarmode er voor komende zomer uit?

Het haar is nog steeds bruin - ik vraag me af hoe lang bruin nog 'in' blijft - met lichtere tinten erin. Maar het zijn hele dunne streepjes, zo natuurlijk mogelijk. En er zit krul in, maar zo'n kapsel is tegenwoordig in 5 minuten klaar. De snelste manier om mooie losse krullen te krijgen is door een pluk twee keer rond je krultang te slaan, in plaats van je krultang in het haar te draaien. Het gaat veel sneller en je hebt een mooier, natuurlijker resultaat.

Klik hier voor een uitgebreid verslag en foto's van de Coiffure Awards.

www.readytob.nl
www.bacademy.nl