Haarspecial: Krullen!

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Bij haar maken we onderscheid tussen Europees, Aziatisch en Afrikaans haar, maar die verdeling gaat niet altijd op. Euro-Aziatische vrouwen en Afrikaans-Europese vrouwen hebben een mix van die haarstijlen en zo kan de één kroeshaar hebben of juist een steil kapsel. Het ligt meer voor de hand om gewoon te spreken van kroeshaar, steil haar, golvend en krullend haar. Daarbij komt ook nog dat elk mens en dus ook elk kapsel uniek is. De ene krullenkop is de andere niet!

Kroezig, droog krulhaar

Kroeshaar wordt gevormd door veel en verschillende soorten kleine krulletjes. Deze kleine krulletjes, en het feit dat ze verschillende richtingen uitgroeien, geven dit haartype unieke eigenschappen. Kroeshaar heeft daarom ook speciale verzorging nodig. Elke dag wassen is niet aan te raden; het haar is vrij stug en droog en zou van wassen alleen maar droger worden. Kroeshaar heeft dan ook vaak veel vet nodig! In de vorm van een moisturizer of wax bijvoorbeeld. Op www.kroeshaar.com vind je veel informatie. Er zijn zelfs lezingen over dit unieke type haar!
Fijne producten voor kroeshaar vind je vaak in Surinaamse toko's. Zoals Sheabutter, een een boterachtige substantie die al eeuwenlang in Afrika wordt gebruikt als cosmetisch wondermiddel. Het is een natuurlijke vochtinbrenger die haar en huid verzorgt en beschermt.

f04.jpg

Curly curls

Sterk krullend haar is vaak droog en kun je beter niet elke dag wassen. Vaak is cremespoeling wel lekker om dagelijks te gebruiken, zodat je het makkelijk -nat- uit kunt kammen. Kam je krullenbos liever niet als deze opgedroogd is! Nat kammen en laten drogen aan de lucht is het meest vriendelijk voor je haar én de vorm van je krullen. Het stylingproduct aanbrengen in nat haar is ook fijner omdat het dan minder 'droog' opdroogt. Voor elke krullenkop werkt het ene beter dan het andere. Op de speciale Krullen Hyves vind je talloze reacties over wat Hyvers het liefste gebruiken voor hun noodlehair. De een zweert bij een goedkope gel van de C1000 gecombineerd met de dure wax van Nexxus, de ander gebruikt graag een mousse van een bepaald huismerk. Opvallend is wel dat veel Hyvers (zo ook ik) dol zijn op Andrélon Perfecte Krul. Deze lijn kent een shampoo, cremespoeling en stylingcreme. Het voorkomt de bekende pluizenbol en de creme kan zowel in nat als in droog haar (later op de dag om wat bij te werken) gebruikt worden. De Andrelon-lijn is vriendelijk voor je portomenee. Heb je meer geld te besteden of vind je deze lijn niks? Nexxus en John Frieda zijn wat minder prettig geprijsd, maar zijn ook erg populair onder krullenkoppen. Wil je een mega-krullenbos? Gebruik dan een diffuser. Hang voorover gebogen met handdoekdrooghaar en föhn voorzichter met de krullen in de diffuser je haar bijna droog. Vooral bij wat korter tot halflang haar met behoefte aan volume is dit een aanrader, in mijn geval (lang,dik haar) kon ik na de diffuser meteen door naar de poedel-contest!

Voor een keertje steil

Bijna elke krullenbol heeft haar haar weleens steil en glad geföhnd. Gewoon, om te kijken hoe het staat. Sommige dames hebben zelfs een hekel aan dat krulhaar en föhnen het elke dag supersteil. Er zijn verschillende producten op de markt waarmee je je haar goed steil kunt krijgen. Met een goede haarstyler krijg je je haar meestal wel goed glad en de meeste tangen kun je tegenwoordig zonder veel risico op haarbeschadiging gebruiken. Als je zeker wilt weten dat je krullen voorlopig niet terugkomen bestaan er ook mogelijkheden om je haar voor altijd steil te krijgen. Bijvoorbeeld met Japans straighten (Rusk), een formule die bestaat uit alleen natuurlijke ingrediënten. Het haar moet volledig uitgroeien om de krul weer terug te laten komen.


str8_before.jpg
str8_after.jpg
Before & After Rusk

Styling tips van Vrouw.nl
  • Was je haar niet te vaak, gebruik wel crèmespoeling
  • Laat je haar drogen in een handdoek op je hoofd en kam voorzichtig met een grove kam uit
  • Van stylingproducten met alchohol (mousse, gel) droogt je haar vaak uit en dat is niet mooi voor je krullen
  • Gebruik weinig wax en dan vooral voor de puntjes van je haar
  • Babyolie kan bij sommige droge koppies wonderen doen, een paar druppels na het wassen in handdoekdroog haar
  • Gebruik regelmatig een masker voor droog haar om je haar dat extra beetje verzorging te geven. Geen tijd voor een masker? Doe dit dan vlak voor je gaat slapen en laat het lekker de hele nacht intrekken. Goed uitspoelen 's-ochtends!

Recept voor lekker haar

- 4 eetlepels honing
- 2 eetlepels olijfolie
-(evt. 2 eetlepes argan olie)
- 1 eigeel

Mengen en minstens 1 uur laten intrekken. Kan ook een nacht blijven zitten. Als je het uit gaat wassen, haar zo vochtig maken, dat je de shampoo er soepel in kan smeren. Goed kneden (tot je een schuimkop hebt) en dan uitwassen!

Bron: Krullenforum