Maatpakken maken de vrouw!

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Sinds enkele maanden biedt 'kleermakerij' New Tailor damesmaatpakken. De onderneming levert al tien jaar lang handgemaakte pakken voor heren, en biedt nu dus ook vrouwen de mogelijkheid om een jasje, broek of rok op maat te laten maken. 'Het zakelijke pak is wat we maken,' vertelt Roel Wolbrink, die in 1997 samen met Hans van Goch New Tailor oprichtte. 'De grootste groep van onze klanten is de zakelijke gebruiker, zowel bij mannen als vrouwen. Denk aan juristen, advocaten, accountants en verzekeraars.' New Tailor biedt vrouwen momenteel jasjes, broeken, rokken, blouses en vesten. Binnenkort wordt een overgooier aan het assortiment toegevoegd.

'Vrouwen hebben vaak moeite om een pak in een goede maat te vinden. Het jasje past niet en de broek wel, of juist andersom,' vertelt Stance, die bij New Tailor de damesmaatpakken verzorgt. Vrouwen vinden het vaak lastig om goed passende kleding te vinden. En bovendien: in modewinkels hangen nogal eens kleren in een kleur die je niet goed staat, of in een stijl die net niet bij je past. Bij New Tailor kan je zelf alles kiezen: het model, de stof, de kleur en de afwerking.

New Tailor is gewend om zo?n 1000 pakken per jaar te verkopen. De verwachting is dat er jaarlijks 150 tot 250 pakken voor vrouwen over de toonbank gaan. Aan ambities geen gebrek dus. Maar concurrentie is er ook. Op steeds meer locaties in Nederland kan je terecht voor een op maat gemaakt pak of overhemd. La Chemise Traditionelle, dat op maat gemaakte overhemden en blouses levert, heeft inmiddels vier filialen. Bij de firma Possen, dat al bijna veertig jaar maatpakken en maatshirts op de markt brengt voor mannen én vrouwen, kan je een afspraak maken met een 'fashion consultant' die thuis of op je werk je maten komt opnemen. In Tilburg en Utrecht is sinds begin 2006 Tailors & Co actief, een winkel met een basispakket van overhemden, blouses en pakken die op maat worden gemaakt.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

De markt lijkt grenzeloos. De meeste vrouwen hebben tamelijk hoge schouders en dat betekent dat vrouwen met lage schouders een probleem hebben als ze in een reguliere winkel willen shoppen. De Nederlandse vrouw is ook wat langer dan het Europese gemiddelde. Dan slaag je dus niet altijd zo makkelijk bij winkels van Spaanse merken zoals Zara, Mango, Vero Moda, of bij het van origine Zweedse H&M. Voor Nederlandse vrouwen geldt bovendien vaak dat ze net wat dikkere benen of dikkere billen hebben dan gemiddeld.

Op maat gemaakte kleding biedt het voordeel dat goed zittende broeken of jasjes beter 'afkleden'. Bovendien kan kleding die je als gegoten zit je (extra) zelfvertrouwen geven. En natuurlijk kan je met speciaal voor jou gemaakte kleding je unieke persoonlijkheid uitdrukken!

De meeste 'kleermakers' bieden in feite personal tailoring of maatconfectie. Dat wil zeggen dat gekozen kan worden uit diverse basismodellen, die vervolgens op een aantal aspecten ? zoals mouwlengte, boord, manchet en knopen ? op jouw maat en naar jouw voorkeur gemaakt worden. Vaak is er keuze uit een beperkt aantal stoffen. La Chemise Traditionelle biedt bijvoorbeeld uitsluitend batist en twee soorten katoen. New Tailor biedt daarentegen écht op maat gemaakte pakken, waardoor de mogelijkheden om precies te laten maken wat jij voor ogen hebt veel groter zijn. Zo zijn er bijna 10.000 stoffen leverbaar. En kan je een favoriet kledingstuk meenemen en dat laten namaken.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ik hoor je al denken: wat kost dat allemaal? Bij New Tailor kost een tweedelig maatpak minimaal 600 á 700 euro. Afhankelijk van de stof en details kan de prijs oplopen tot 1300 en uiteindelijk zelfs 15.000 euro. Het is ook mogelijk om een losse broek (vanaf 225 euro) of alleen een jasje (vanaf 425 euro) te bestellen. Een overhemd bij La Chemise Traditionelle kost tussen de 120 en 190 euro. Bij Possen is een maatshirt er al voor 100 euro en kost een kostuum minstens 500 euro.

De mogelijkheden op het gebied van maatkleding lijken eindeloos. Een meetsessie bij je thuis of op het werk - individueel of in een groep. Trainingen, workshops en presentaties over stijl, etiquette en kleding. Etiquettediners. Je volledige garderobe op maat gemaakt. Een heel bedrijf in corporate fashion laten steken? Voor wie het allemaal even niet meer weet is er Het Blauwe Boekje, een stijlgids met alles wat je moet weten over kledingvoorschriften, manieren en etiquette, geschreven door Stefan de Vries en Roel Wolbrink van New Tailor.

Zie ook ons artikel: Een vrouw denkt meer na over wat ze wil van een pak.

Meer informatie:
New Tailor: www.newtailor.nl
Tailors & Co: www.tailorsandco.nl
Possen: www.possen.com
La Chemiserie Traditionelle: www.mijnoverhemd.nl
Andere leveranciers: www.suits4all.nl, www.companysuits.com, www.suitsupply.com