Paul Schulten niet voor muurbloempjes

Mode & trends door Redactie Ze.nl

De modeshow van Paul Schulten, die traditiegetrouw in de balzaal van het Amsterdamse Okura Hotel plaatsvindt, opent met een impressie van wat 'Suited by Paul Schulten' voor de zomer van 2008 te bieden heeft. Deze prêt-à-porter-collectie 'in het midden-hoge prijssegment' belooft draagbare, klassieke kleding voor modieuze zakenvrouwen.

De derde collectie 'Suited' maakt de beloften zeker waar. Een wit pak met een subtiel zwart streepje, vlindercorsage en zwarte blouse misstaat een beetje woman on top niet. Een wit pak met een zwarte wikkelblouse eronder wordt trendy door de enorme zonnebril met wit montuur. Applaus komt er onder andere voor een blauw mantelpakje met sterretjesmotief, waarbij zilverkleurige schoenen (van Sacha) en een zilverkleurige tas (van Otazu) worden gedragen.


De haute couture voor winter 2007 is van een geheel andere orde. Kristina Bozilovic moest na het horen van de prijs van de avondjurken en mantelpakjes even gaan zitten. En ook al is ze na uitleg van Schulten over de productiewijze van de handgemaakte stoffen en handgeborduurde kledingstukken overtuigd geraakt van de prijs-kwaliteit verhouding, feit blijft dat dit mode voor de happy few is. En niet alleen qua prijs.

Paul Schulten maakt geen brave haute couture, zoals Mart Visser of Frans Molenaar. Een collectie die geïnspireerd is op planten en dieren levert gewaagde blikvangers op, zoals een tijgerprintjurk met ruches en een flink decolleté aan voor- en achterkant, die veel applaus ontvangt. Geen kleding voor muurbloempjes.Rood speelt dan ook een belangrijke rol in de wintercollectie van Schulten. Bijvoorbeeld in de vorm van kniehoge rode laarzen, die worden gedragen onder een rood-zwarte lange jas met rode stola en een fluwelen zwarte jurk. Bont komt voor in vrijwel alle outfits, bijvoorbeeld als afzetting van mouwen en neklijn. Opvallend zijn ook de laarzen met zebraprint bij de donkerbruine strokenrok die de benen bijna helemaal bloot laat.

De finale van de haute couture-show is, zoals we gewend zijn van Schulten, een theatrale aangelegenheid. Lange avondjurken die zó uit een opera afkomstig lijken, worden gecombineerd met stola?s en een veren hoofddeksel. Een witte avondjurk met rode en zwarte prints doet denken aan een zeemeermin: het bovenlijfje is strak en onder de knieën waaiert de rok uit. Wat dat betreft maakt Schultens haute couture de beloften meer dan waar: de inspiratie uit de onderwaterwereld en het dierenrijk is duidelijk zichtbaar.

Afbeelding verwijderd door redactie

Meer informatie: www.paulschulten.nl