Weg met de Fashion Week!

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Waarom is Marlies Dekkers, die in januari 2008 nog opzien baarde met de presentatie van haar collectie tijdens de Amsterdam International Fashion Week (AIFW), er nu niet bij? Wat moeten we denken van Frans Molenaar, die wel de naar hem genoemde modeprijs uitreikt tijdens de AIFW, maar zijn eigen collectie altijd een paar weekjes later showt? En is Jan Taminiau het niet een beetje aan het overdrijven door zijn collectie zowel in Parijs als Amsterdam te presenteren?

Mode is een mysterie, dat is wel duidelijk. En de AIFW, die sinds 2004 twee maal per jaar plaatsvindt, doet er weinig aan om de boel wat begrijpelijker te maken. Want er gebeurt ver weg van de Amsterdamse catwalks nogal wat moois op modegebied. Vrouw.nl zet de top tips voor je op een rijtje.

Het mag geen verbazing wekken dat Viktor & Rolf niet te zien zijn tijdens de AIFW. Ze showen hun collecties traditiegetrouw in Parijs, openden hun eerste winkel in Milaan en kregen wereldwijd de handen op elkaar met hun collectie voor H&M. Amsterdam is gewoon te klein voor dit ontwerpersduo, dat mag duidelijk zijn.

Dit jaar zijn Viktor & Rolf vijftien jaar actief in de mode en dat jubileum wordt gevierd met een arty overzichtstentoonstelling in Londen. De Barbican Art Gallery presenteert tot en met 14 september de tentoonstelling The House of Viktor & Rolf, waarin klassiekers en topstukken uit de collecties van Nederlands modetrots te zien zijn. De museumwinkel verkoopt speciaal voor de gelegenheid accessoires, kleding en parfum van de heren. Tegelijkertijd verschijnt het ultieme salontafelboek: een luxe vormgegeven catalogus over het oeuvre van de enige mannen ter wereld die, zonder dom te klinken, kunnen zeggen: Because we're worth it.

Er is nog een Nederlands modeduo voor wie 2008 een belangrijk jaar is. In augustus opent de eerste winkel van Orson + Bodil, het eigenzinnige modemerk dat Alexander van Slobbe en Nannette van der Kleijn in 1988 gestalte gaven. Ter ere van het twintigjarige jubileum van Orson + Bodil organiseert het Centraal Museum in december een expositie met highlights uit de collecties. Over Alexander van Slobbe verscheen in mei een heuse monografie, een tamelijk gedetailleerd verslag van de carrière van een Hollandse ontwerper, die zich na een overweldigend succes in Japan als ambachtelijk couturier vestigt in Amsterdam. Vanwege de 'alledaagse luxe' (zoals Nanda van den Berg de stijl van Van Slobbe in het overzichtswerk beschrijft) en de vooruitstrevende vrouwelijke ontwerpen van Orson + Bodil is de opening van de winkel iets om reikhalzend naar uit te kijken.

Meer must-haves buiten de AIFW

  • De Amsterdamse ontwerper Jaap Rijnbende maakt voor de derde keer een collectie pret-á-porter, die onder andere verkrijgbaar is in zijn atelier aan de Nassaukade.
  • Daryl van Wouw opende in juli zijn eigen winkel in Amsterdam. Dat betekent zeven dagen per week toegang tot twee verdiepingen vol met de, voor de ontwerper zo typerende, streetwear.
  • Misschien is niet Amsterdam, maar Arnhem modestad van Nederland. Met het zakboekje Modestadswandelingen door Arnhem kun je alle hot spots bekijken. Alleen al in de buurt Klarendal zijn talloze ateliers en winkels van – vooral jonge – modetalenten te vinden.

En Marlies Dekkers? Die heeft net als Viktor & Rolf wel iets anders aan het hoofd dan de AIFW. Eerder dit jaar ontving ze in Parijs de 'Creator of the Year Award' en wijdde de Rotterdamse Kunsthal een expositie aan haar werk. En binnenkort verschijnt bij uitgeverij d’Jonge Hond een boek over het oeuvre van de vrouw die al vijftien jaar aan de top staat van de Nederlandse lingeriewereld. Fashion Week, move over!

'Alexander van Slobbe' van Nanda van den Berg is het eerste deel van een reeks modeboeken waarmee Modelectoraat ArtEZ in samenwerking met uitgeverij d’Jonge Hond de Nederlandse mode- en designgeschiedenis in kaart brengt. In het najaar verschijnt de monografie over Marlies Dekkers.