London Fashion Week opent Eco!

Mode & trends door Redactie Ze.nl
In the old days

Heel vroeger was het niet makkelijk, maar wel eenvoudig. Je leefde in en met de natuur. Je moest zorgen voor onderdak, voedsel en kleren om je warm te houden. Ok, we leven niet meer in die jaren en als fashionita wil je er ook wel leuk uit zien. Er werd steeds meer kleding gemaakt en een hele mode industrie werd geboren. Die werd vooral gedomineerd door grote merken en er kwamen echte collecties. Je had een voor- en najaarscollectie en iedereen keek ernaar uit wat er weer ‘in’ zou zijn en de winkels stroomden vol.

Meer collecties

Toen er prijsvechters als H&M en Zara kwamen, die kleding tegen goedkopere prijzen aanboden, ontwikkelden zij uiteindelijk niet meer twéé collecties per jaar, maar vier. De kwartaalcollecties waren geboren. Op deze manier konden ze hoofd bieden aan de grote merken en velen volgden hun concept. Dit hield in dat in plaats van dat na 6 maanden kleding ‘uit de mode zijn’, dit opeens na drie maanden al kan zijn. Met alle milieubelasting en afval van dien! Als je bedenkt dat het 5.000 liter water kost om 1 enkele spijkerbroek te maken, terwijl een kind 400 liter water per jaar nodig heeft om te overleven, dan is het toch schrijnend om te merken dat zo’n hele industrie zo’n grote belasting heeft op het milieu. Als een modecollectie elk kwartaal aangepast wordt, wordt de productie en afvalverwerking daar ook mee verhoogd. En vaak staan we daar niet eens bij stil.

Inmiddels is het zelfs een ‘continue collectie’. We hoeven niet een kwartaal te wachten op leuke en kekke kleding, maar er zijn continu nieuwe items in de winkels ter verkrijgen. Er wordt dus heel veel geproduceerd en gekeken naar wat ‘hot en hip’ is, maar met zoveel aandacht bedenken we niet wat we onszelf en onze planeet aandoen!

London Fashion Week goes Eco

Maar gelukkig is er een ommekeer in dit bewustzijn en is dit ook doorgedrongen tot de catwalks. En dat is natuurlijk geweldig nieuws! Dat een London Fashion Week de opening geheel weidt aan duurzame kleding die ook nog eens hip is. Eindelijk hebben we dat punt al bereikt! De modellen showden dat eco en fashion heel goed samen kunnen gaan.

Dit is het nieuwe bewustzijn van de fashionitas. Laten we alsjeblieft allemaal beseffen waar we mee bezig zijn en wat de footprint is die we achterlaten. Mode en Duurzaamheid die hand in hand gaan, uit respect voor de aarde en onszelf!


Foto London Fashion Week Peter Pilotto