Besparen voor beginners

Vrije tijd door Xandra
Je kent het wel. Je hebt net iets te veel uitgegeven, er waren onvoorziene kosten of de inkomsten zijn een stuk minder. Kortom: blut! Dat betekent niets nieuws kopen, geen leuke dingen doen en leven op water en brood. Of niet?

Minder geld uitgeven kan natuurlijk altijd, maar makkelijk is het vaak niet. Minder lang en niet te heet douchen, de verwarming lager zetten, kaarsen aan in plaats van een gloeilamp of misschien zelfs wel op zoek naar een goedkopere woning. Allemaal opties die voor behoorlijk wat overlast kunnen zorgen. Gelukkig kan het ook anders, want een paar kleine aanpassingen schelen je soms al tientallen euro's per maand. Dus voor alle Ze's die net zoals ik vaker een rood dan een zwart cijfer op hun bankrekening zien staan, zijn hier de beste tips om geld te besparen.De goede supermarkt

Ga eens naar een goedkope supermarkt in plaats van altijd dat bekende blauwe logo te kiezen. Goedkoop staat niet altijd gelijk aan slechte kwaliteit. Zo staat een bekende b-supermarkt erom bekend dat zij de beste groente- en fruitafdeling van Nederland hebben. Daarnaast betaal je meestal voor het merk en niet voor het product. Vaak worden de goedkope producten in dezelfde fabriek gemaakt als de duurdere variant, er zit alleen een andere -betere- verpakking omheen. Wil je toch naar een kwaliteitswinkel, zorg dan dat je b- of c-merk producten koopt. Dit scheelt vaak behoorlijk.

Meeneemmaaltijd
Nog een tip waarmee je op voedsel kunt besparen: neem het mee. Een broodje in de kantine op je werk, even snel langs de kiosk op het station, een snack uit de muur.. Allemaal erg lekker, maar ook erg duur. De producten die je even ?tussendoor? koopt kosten vaak een stuk meer dan dat je ze in de supermarkt haalt. Neem dus eten mee als je van huis weggaat. Wat trouwens meestal gezonder is ook, want het is onwijs verleidelijk om toch voor iets lekkers te gaan als je in je lunchpauze iets gaat halen.

Doe net alsof
Een groot kostenpunt voor vele Ze's is make-up. Logisch, want als je er goed uitziet voel je je ook beter. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je elke maand -of week- tientallen euro's aan nieuwe potjes en doosjes moet uitgeven. Zoek eens door je oude stash. Waarschijnlijk kom je verrassend veel leuke dingetjes tegen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Het is net of je iets nieuws hebt, maar dan zonder geld uit te geven.

Nieuwe oude kleding
Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor kleding. Je hebt vast nog wel ergens één of meerdere dozen met oude kleding staan, die je een tijd geleden wegens ruimtegebrek uit je kast verbannen hebt. Trends hebben de neiging om altijd terug te komen dus wie weet is dat suffe truitje van tien jaar geleden nu opeens weer helemaal leuk. Vind je niets draagbaars? Geen nood: regel een ruilmiddag met je vriendinnen. Wat jij niet leuk vindt, vinden zij misschien wel te gek. En andersom, want wie weet wat voor verborgen schatten zich op de zolders van jouw bff's bevinden.

 
Op aanbiedingenjacht

Heb je toch echt een nieuwe witte blouse nodig voor je werk? Of ben je nu definitief uit die jeans gegroeid? Ga dan op zoek naar aanbiedingen en koop het twee voor de prijs van één of met een hoge korting. Dit geldt overigens ook voor de dagelijkse boodschappen. Het klinkt misschien suf om foldertjes door te spitten en alle aanbiedingen op te schrijven, maar het helpt wel. Zo kun je tientallen euro's per maand besparen.

Frisse neus halen
Het lijkt misschien niet zo veel: ? 1,- voor een ritje met de bus naar de stad, ? 1,50 voor de metro en vooruit, we nemen de tram voor ? 0,80. Alles bij elkaar opgeteld kan het toch best aantikken en merk je dat je plotseling tientallen euro's per maand kwijt bent aan het ov. Onnodig, zeker als het zonnetje weer een beetje begint te schijnen. Fietsen is gratis, gezond en ook erg fijn na een lange dag werken. Ideaal toch?

Oneindig veel sms?en
Het is een spannend moment dat maandelijks terugkomt, de envelop van jouw provider ligt in de brievenbus. Heb je een smartphone? Dan is dat moment vanaf nu verleden tijd, want met gratis apps zoals Messenger of Whatsapp betaal je helemaal niets voor al die flirterige berichtjes aan je lover. Investeren in een smartphone is dus best een aanrader, maar wil je er toch niet aan? Stuur dan vaker een mailtje of laat mensen terugbellen. Misschien niet helemaal handig, maar nood breekt wet.

Wat voor trucjes heb jij om geld te besparen?