Mama / Kinderwens
Kinderwens

Sterilisatie: jij of hij?

Reageer7 0
Je hebt een aantal kinderen en jullie vormen een mooi gezinnetje. Inmiddels hebben jij en je partner besloten om het hierbij te laten: jullie willen geen kinderen meer. Sterilisatie is een goede optie. Maar? jij of hij?

De pil, condooms, een spiraaltje: aan anticonceptiemiddelen geen gebrek tegenwoordig. Veel stellen die vinden dat hun gezin compleet is, worstelen dan ook met de vraag: welk voorbehoedsmiddel gaan we gebruiken? De pil (44%) en het condoom (38%) zijn nog altijd de meest gebruikte vormen van anticonceptie bij stellen boven de 35 jaar. Veel koppels hebben echter genoeg van het slikken van hormonen en het gedoe met condooms: echt handig is het natuurlijk niet. Een kwart van hen ziet permanente anticonceptie als een goede oplossing. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction dat zij in opdracht van CASA Klinieken uitvoerden.


Hij of jij?
Onvermijdelijk ontstaat natuurlijk de discussie wie van de twee zich laat steriliseren. In Nederland laten meer mannen dan vrouwen zich steriliseren. Dit komt omdat meer mensen deze behandeling kennen en door de eenvoud van de ingreep. Veel mensen hebben een achterhaald beeld bij behandelingen voor de vrouw. Weinig stellen zijn op de hoogte van de nieuwste vormen van permanente anticonceptie voor zowel de man als de vrouw.

Behandelingen
Gynaecoloog dokter Michel Vleugels, werkzaam bij de CASA klinieken en ziekenhuis rivierenland Tiel, vertelt over de mogelijke behandelingen. ?De man kan de zaadleiders laten onderbinden. Dit gebeurt door met plaatselijke verdoving een sneetje te maken in de balzak, de zaadleider onder de huid op te zoeken en door te knippen; elk uiteinde wordt apart dichtgeknoopt en weer weggestopt.?

"Sterilisatie bij de vrouw kan door middel van een chirurgische ingreep of door middel van een poliklinische ingreep zonder narcose. Bij de chirurgische ingreep worden onder narcose, middels een kijkbuis in de buik, via de navel een tweetal buisjes in de buik ingebracht. De arts kan dan in de buik kijken en de twee eileiders tussen de baarmoeder en de eierstokken dichtbranden, of een klipje erop plaatsen. De vrouw komt in de ochtend in het ziekenhuis en gaat in de avond weer naar huis. Bij sterilisatie door middel van een poliklinische ingreep (de Essure-methode) gebeurt de sterilisatie zonder operatie, narcose, littekens en dichtschroeien of afbinden van de eileiders. In plaats daarvan plaatst een gynaecoloog zachte, flexibele micro-inserts via de vagina, baarmoederhals en baarmoeder in de eileiders. Drie maanden na de plaatsing vormen het lichaam en de micro-implantaten samen een natuurlijke barrière die voorkomt dat sperma een eicel bereikt. De eitjes die maandelijks vrijkomen, worden door het lichaam zelf opgeruimd. De menstruatiecyclus wordt dan ook niet beïnvloed. De behandeling kan binnen tien minuten in het ziekenhuis worden uitgevoerd. In Nederland ondergingen al meer dan 18.000 vrouwen deze behandeling."

Over welke behandeling dokter Vleugels het meest te spreken is, is hij duidelijk. "De sterilisatie via de vagina zonder narcose raad ik het meest aan; het gaat snel, je houdt er geen littekens op de buik aan over, je kunt direct weer naar huis en het is het meest betrouwbaar. Vergelijkend onderzoek heeft daarbij aangetoond dat de pijn minder is dan na een kijkbuissterilisatie via de buik.?


Ervaringen
Els (43)
heeft zich twee jaar geleden laten steriliseren via de Essure-methode. "Het gezin is compleet en we wilden geen verrassingen meer. Je zult maar even niet opletten en het is raak! Dat wilde ik voorkomen. Een vriendin van mij is zwanger geworden tijdens het gebruik van de pil. Het traject dat ze in moest gaan, dat wil je niet. Zeker als je weet dat er geen kinderen meer komen, omdat je met de huidige kinderen alweer de volgende fase ingaat. Als je gezin compleet is dan ga je het regelen. Ik heb er lang over nagedacht en gesproken, ik heb altijd geroepen: ik de zwangerschappen, jij de sterilisatie! Uiteindelijk hebben we een discussie gevoerd over hoeveel risico de vrouw loopt met de Essure-methode en hoeveel risico de man loopt met de klassieke sterilisatie methode. Hoeveel 'hinder' heeft de vrouw hiervan en hoeveel de man? De doorslag heeft uiteindelijk gegeven dat er bij Essure geen narcose wordt toegediend en je weer na tien minuten buiten staat, je daarna weer je programma kan vervolgen en normaal kunt functioneren. Daarnaast kon ik nu het heft in eigen handen nemen, want de partner bleef het maar uitstellen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad."

Voor meer informatie over de Essure-methode kun je een kijkje nemen op de website, essure.nl.

Zou jij je laten steriliseren? Of laat je je man dat doen?
Reageer7 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 7 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Renske

  Enorm achterhaald inmiddels. Leuk hoor, dat zo'n gynaecoloog vol bravoure beweert dat de Essure-methode het meest aan te raden is, maar als ik die getallen zie, dan denk ik vooral: shit, dat zijn 18000 vrouwen die wellicht nog ellende gaan krijgen. Typisch dat hij niet de sterilisatie bij de man, die zich al vele jaren bewezen heeft als veilig, makkelijk en snel, niet aanraadt. Jammer dat sterilisatie zo vaak (ik geloof zelfs vaker en vaker) bij de vrouw terechtkomt. Met informed consent heeft het weinig te maken, als informatie zo selectief wordt gegeven door dokters.

 • Anoniem

  Ik kan me voorstellen, zeker als je als vrouw zo ongeveer de leeftijd gepasseerd bent dat je überhaupt nog kinderen wil, dat je je als vrouw laat steriliseren. Een man kan op latere leeftijd inderdaad wellicht met een nieuwe partner nog wel kinderen verwekken, dat ligt voor de vrouw toch net iets anders.
  Maar waarom niet bijvoorbeeld kiezen voor het spiraal? Deze is effectiever dan andere voorbehoedsmiddelen (zie t-safe.nl bijvoorbeeld), en kan tot 10 jaar blijven zitten. Ik wil na mijn zwangerschap(pen) wel graag de T-Safe koperspiraal blijven gebruiken, omdat dat de meest natuurlijke weg is (o.a. geen hormonen en verder weinig bijwerkingen). Bovendien kom je daarna op een gegeven moment vanzelf in de overgang, en dan heb je sowieso geen keus meer :-)

 • catlyb

  ik ga mij laten steriliseren las ons gezin compleet is.
  waarom ik?? nou ik wil dan geen kinderen meer en ik vind niet dat ik mijn vriend kan opdragen om het te laten doen
  want wat nu als ik jong overlijd?? dan zou hij als hij een nieuwe vriendin tegen komt geen kids meer kunnen krijgen. als hij overlijd en ik besluit om met mijn nieuwe partner kinderen te krijgen is het voor een vrouw makelijker te omzeilen dan voor een man

 • Wipneusje

  en een vrouw kan niet een andere man tegen komen waarmee ze kinderen wilt?
  ik vind het maar een hele kromme beredenering..

  en tegenwoordig gaan veel kinderen ook bij hun vader wonen, ik woon ook 100% van de tijd bij mun vader en niet bij mijn ma.. ze zal nu maar weer een kind willen hebben..
  vroeger gingen kinderen vooral naar de ma, nu niet meer

 • limchick

  ik ben het eigenlijk wel met Anoniem eens. Ondanks dat je dan van het worst-case-scenario uitgaat, dat je man bij je weggaat, vind ik wel dat je ook aan hem moet denken. je weet immers zelf het beste of jij ooit nog een wil of niet.

 • Anoniem

  Ik vind eigenlijk dat de vrouw het moet doen, want bij een scheiding gaan de kinderen meestal met de moeder mee en dan heeft de vader zijn kinderen alleen in het weekeind (in de meeste gevallen) Als hij dan een andere vrouw tegen komt die misschien ook jonger is wil hij waarschijnlijk nog kinderen, zou hij gesterriliseerd zijn.
  Ik ken ook zo'n stel die geen kinderen kunnen krijgen omdat haar man zich had laten sterriliseren omdat hij met zijn ex al 2 kinderen had en zijn ex een kind uit een eerdere relatie, maar toen gingen ze uit elkaar en zag hij zijn kinderen nooit meer.
  Dus ja, heel sneu, ze willen allebei graag kinderen maar het kan gewoon niet meer.

 • Manon

  Het ligt er een beetje aan. De ingreep is bij een man wat makkelijker. Ik heb er jaren geleden voor gekozen om het bij mezelf te laten doen daar ik toch voor een keizersnede moest en ik daarna geen kinderen meer wilde.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen