'Gemiddeld acht vrienden kwijt door scheiding'

Relaties door Redactie Ze.nl
Na het verbreken van een langdurige relatie verliezen mensen gemiddeld acht vrienden. Dit komt vaak doordat de vrienden van het gebroken stel geen partij durven te kiezen. Dit is gebleken uit Engels onderzoek.

Een scheiding is al erg genoeg, maar wanneer je ook nog eens al je gezamenlijke vrienden kwijtraakt is dat natuurlijk extra balen. De Engelse website HealBee onderzocht 2000 mensen die recent een langdurige relatie verbroken hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat vrienden vooral afhaken omdat ze geen zin hebben om partij te kiezen. Bij 10% van de ondervraagden verbraken vrienden zowel het contact met hen als met hun ex. Toch gaan sommige koppels een extra strijd aan: 21% probeert vrienden hoe dan ook aan hun kant te krijgen, maar ondanks dat raken veel koppels gemiddeld acht vrienden kwijt door een scheiding.


Doordat veel vrienden geen partij willen kiezen, kunnen zij vaak niet de steun geven die het koppel wel nodig heeft: maar 12% van de koppels kreeg volop steun van hun vrienden. Maar een groot deel van de mensen voelde zich niet gesteund. De helft van de ondervraagden voelde zich na de scheiding juist geïsoleerd.

?Veel mensen voelen zich na een scheiding erg slecht. Ze hopen op steun van hun vrienden, maar wanneer zij deze steun niet krijgen maakt dat het een extra zware tijd. Natuurlijk hoef je niet te kiezen tussen de twee. Zorg gewoon dat je er voor je vrienden bent?, aldus de woordvoerder van het onderzoek.

Heb jij hier ervaring mee?