Nog steeds met je eerste liefde: mis je wat?

Relaties door Karin
Vroeger was het heel normaal om de rest van je leven bij je high school sweetheart te blijven. Maar tegenwoordig hebben de meeste vrouwen meerdere partners gehad voordat ze gaan trouwen. Mis je wat als je bij je eerste liefde blijft?

De gemiddelde vrouw heeft tweeëntwintig mannen gekust, vier lange relaties gehad en vijf gebroken harten overleefd, voor ze de ware ontmoet. Dit is gebleken uit een enquête onder 2000 vrouwen. Maar soms loopt het heel anders. Je bent bijvoorbeeld vanaf je zestiende bij dezelfde man gebleven. Sommige meiden willen niets liever, anderen gruwelen ervan. Tenslotte wil je tijdens je studententijd leven! Op kamers, bij een studentenvereniging, sjansen, dansen en meer. Minimaal één feestvakantie moet je toch meegemaakt hebben in je leven? Een one night stand is iets wat je een keer ervaren moet hebben. Bovendien: je moet toch meerdere partners hebben gehad om te weten wat er allemaal te zien en te voelen valt in het leven?


Maar niet iedereen denkt er zo over, zo ook Manon (25): "Ik ben al sinds mijn vijftiende samen met mijn verloofde. Verloofde ja, over een jaar stappen we namelijk het huwelijksbootje in! Ik krijg vaak vragen als ?vind je niet dat je wat gemist hebt in je jeugd of studententijd?? of ?wil je niet een keer een andere man proberen??. Ik vind dat altijd een beetje kort door de bocht: alsof ik al tien jaar elke avond met m?n verloofde op de bank zit. We geven juist elkaar heel veel vrijheid. Ik heb ook een feestvakantie met mijn vriendinnen vroeger gehad. En ik ga ook nog steeds wijntjes drinken met die meiden in de kroeg. Ik heb er altijd voor gezorgd dat ik m?n vriendinnen niet liet verslonzen, en daar ben ik ook heel blij mee. Dat is ook het belangrijkste denk ik als je al zo lang een relatie hebt. Hoewel ik ook af en toe nieuwsgierig ben naar andere mannen, heb ik totaal geen zin om mijn relatie daarvoor op het spel te zetten of hem te verlaten. Als hij de man voor mij is, waarom zou ik dat dan doen??


Maar sommig dames die lang met hun eerste liefde zijn geweest, hebben wél het idee dat ze daar iets aan gemist hebben. Zoals Claire (26): ?Ik ben negen jaar samen geweest met mijn high school lover en sinds anderhalf jaar is het uit; ik heb een einde aan de relatie gemaakt. En tot op de dag vandaag ben ik daar ? hoe lullig het ook klinkt ? ontzettend blij mee. Ik durf wel te zeggen dat ik wat gemist heb. En dat ligt niet aan hem hoor, dat ligt aan mezelf. Ik heb me jarenlang alleen met hem beziggehouden, ik had eigenlijk helemaal geen vriendinnen meer met wie ik kon uitgaan, op vakantie gaan of een bioscoopje pakken. Heel m?n studententijd ben ik thuis blijven wonen en ik heb nooit een andere man gekust. De eerste paar jaren was ik smoorverliefd op hem, maar omdat je zo jong bent als je met elkaar een relatie krijgt, verander je ook heel erg in die tijd. En in ons geval is dat verkeerd gegaan: ik ben op een andere manier gegroeid en veranderd dan hij, en dat klikte niet meer. Nadat het uit was ben ik aardig losgegaan, ook qua mannen. Inmiddels heb ik weer een nieuwe vriend die beter bij me past. Laten we zeggen dat ik in een paar maanden de schade heb geprobeerd in te halen??


Het belangrijkste is om naast je vriend jezelf te blijven ontwikkelen en je eigen leven te blijven leiden, zonder uit elkaar te groeien. Balans is het toverwoord. Genoeg leuke dingen doen met je lover, maar daarnaast je vriendinnen, je ontwikkeling en je carrière niet vergeten. En waarom zou je altijd met je vriend op vakantie moeten, als je ook een keer lekker met je meiden los kan gaan op een party-eiland? Feesten kan tenslotte ook zonder vreemdgaan, nietwaar? En andere mannen..? Als je echt zo gek op hem bent, denk er dan goed over na of het het waard is om het eens een keer met een andere man te proberen...

Wat vind jij: mis je wat als je zolang bij je eerste liefde blijft?