Jaloezie in een relatie

Relaties door Zita
Mijn vriend heeft van die magische groene ogen. Soms - aan de kassa, bij de bank of gewoon op straat - verdrinken vrouwen, net zoals ik toen deed en nog altijd doe, in zijn ogen. Hinderlijk, vervelend en agressie opwekkend vond ik dat altijd. Het mooiste was dan nog dat ik dan boos werd op mijn vriend. Alsof hij het kan helpen dat hij met die mooie kijkers boven z'n neus is geboren.

Jaloezie
Je herkent het vast wel. Je loopt hand in hand in het winkelcentrum en jij ziet in de verte al een definitie van perfectie op hakken aan komen lopen. Je schouders zakken en je houdt zijn hand wat steviger vast om zeker te weten dat 'ie er niet direct bovenop kan duiken. Je weet stiekem nu al dat je een scène gaat schoppen wanneer die lange benen voorbij zijn gelopen. Dit loopt uit tot een ruzie en de hele dag samen is verpest.
 

Als je jezelf een cijfer zou moeten geven, hoe jaloers ben jij dan in je relatie? Ik geef mezelf nu een 6, voorheen was dat een 9,5. Een punt waar ik op school altijd over heb gedroomd maar waar ik in deze echt niet trots op ben. Ik hoefde maar een vrouw in een straal van drie meter om vriendlief heen te zien cirkelen en mijn dierlijk instinct om aan te vallen kwam naar boven. Totaal onterecht en vooral heel slecht voor m'n relatie.

De waarheid 
Jaloezie groeit meestal uit onzekerheid. Zie jij jezelf zoals je bent of ben je eigenlijk een beetje te streng voor jezelf? Zie je wat je goede eigenschappen zijn en durf je daar dan ook trots op te zijn? Ik was totaal niet zeker over mezelf en dat had effect op alles. De kunst is om jezelf ervan te overtuigen dat je het waard bent. Voor je nieuwe studie, baan of je kersverse relatie. Hij is niet voor niets met jou toch?
 

 
De onzekerheid kan ook ontstaan in je relatie. Ben je er wel zeker van dat hij met de juiste bedoelingen bij je is? Durf je er op te vertrouwen dat eerlijkheid jullie basis in de relatie is? Wanneer je hieraan twijfelt is het belangrijk te praten met elkaar. Dan kom je er snel genoeg achter of die gevoelens terecht of onterecht zijn.
 
Tegenwoordig gaat het me een stuk makkelijker af. Mijn relatie heeft een goede en sterke basis en ik geloof in mezelf. Dat zorgt ervoor dat ik niet totaal uit mijn vel spring wanneer er een mooie vrouw in de buurt van mijn vriend komt. Zelfs wanneer ik het doorheb dat hij heel snel, heel even naar haar kijkt leidt dit niet direct tot een enorme scène. Ik durf er nu op te vertrouwen dat hij voor een goede reden bij mij is, en al twee jaar blijft. En hé, alsof wij niet stiekem kijken als er een hunk voorbij loopt?

Hoe jaloers ben jij in je relatie?