Te druk om handen te wassen of een douche te nemen

Lichaam door Redactie Ze.nl

Getsie, wist jij dat de helft van de volwassenen zijn/haar handen niet wast met zeep na een toiletbezoek? En dat meer dan de helft van de mannen regelmatig ?s ochtends de douche overslaat en dus ongewassen naar het werk vertrekt?

Veel mensen nemen het dus niet zo nauw met de hygiëne, blijkt uit een rondvraag van Dettol HABIT onder 2000 volwassenen. Dat wordt vooral toegeschreven aan het drukke leven. Bijna een derde wast helemaal zijn of haar handen niet, omdat men op het werk bijvoorbeeld zo snel mogelijk terug naar het bureau wil, zo meldt Daily Mail.

En de reden dat we soms een onfrisse (mannelijke!) collega ruiken op het werk, is omdat ze wat extra slaap veel belangrijker vinden dan hygiëne of omdat ze er simpelweg niks om geven. Wat een smeerkezen... "Natuurlijk willen we allemaal liever blijven liggen in ons bed, maar het overslaan van een ochtendlijke wasbeurt is zowel antisociaal voor de mensen die met ons moeten werken, als ongezond. Een douche maakt je niet alleen wakker, maar regelmatig wassen houdt ook de overdracht van bacteriën tegen", zegt professor John Oxford van de Universiteit van Londen.


Bovendien blijft het niet alleen bij een gebrek aan persoonlijke hygiëne, maar worden ook heel wat huishoudelijke klusjes het slachtoffer van onze hectische levensstijl. Eén op de twintig ondervraagden gaf toe dat het al een maand geleden was dat ze hun toilet schoongemaakt hadden. Bij 10% was dat al twee weken geleden. Een kwart sliep dan weer een maand in hetzelfde beddengoed.

"Het leven is dan wel veel drukker dan vroeger, maar dat is geen excuus om niet te zorgen voor je eigen basishygiëne, zoals het wassen van je handen en zorgen voor een schoon en gezond huis", vindt professor John Oxford.

"Er is een groot verschil tussen een netjes huis en een hygiënisch schoon huis", benadrukt de specialist nog. "Als mensen hun bed niet willen opmaken of hun kleren in de kast hangen, dan is dat zo. Maar het is belangrijk om bepaalde oppervlakten schoon te maken en te desinfecteren, zoals het aanrecht in de keuken, gootstenen en natuurlijk het toilet."

Ga jij  's ochtends weleens ongedoucht naar je werk?