Hoe is het nu met: de oud X Factor-kandidaten

Media door Madelon
Na Idols schoten de muzikale talentenjachten als paddenstoelen uit de grond. Eén van de meest succesvolle opvolgers is X Factor, maar herinner je je de kandidaten nog wel? Wat wij ons afvragen: hoe gaat het nu met ze?

Jaap Reesema

Jaap kennen we uit het derde seizoen van X Factor. In de finale wist hij zijn medefinaliste Maaike met 51% van de stemmen te verslaan. Hoewel Jaap een enorm hoge gunfactor had (je hebt vast wel eens iemand horen zeggen hoe ?lief? of ?schattig? Jaap is?), is hij de minst succesvolle talentenjachtwinnaar van RTL 4 gebleken.

De single waarmee hij X Factor in mei 2010 won, Don?t Stop Believin?, kwam binnen op nummer 21 in de Top 40, wat Jaap de eerste talentenjachtwinnaar maakte wiens single niet op de eerste plek binnenkwam. Zijn eerste zelfgeschreven single, Walk to the Other Side, verscheen in oktober 2010 maar flopte, evenals zijn debuutalbum Changing Man, dat in mei 2011 uitkwam.

Hoewel Jaap kort daarna aangaf dat zijn volgende album compleet Nederlandstalig zou zijn en hij bezig was met het schrijven van liedjes hiervoor, gooide de zanger het in maart van dit jaar over een andere boeg. Hij besloot om, samen met een vriend van hem, een vestiging van het pizzarestaurant Pink Flamingo te openen in Nederland. Op dit moment zit Jaap in Parijs, om daar de kneepjes van het pizzavak onder de knie te krijgen. Het is nog niet bekend wanneer het restaurant de deuren zal openen, maar het zal in ieder geval gesitueerd zijn aan het Gerard Douplein in Amsterdam. Verder is Jaap in maart ook afgestudeerd en mag hij zichzelf, naast zanger en pizzabakker, óók meester in de rechten noemen. Een manusje van alles, dus!


Sharon Kips

Jaap is niet de enige die zijn carrière over een andere boeg heeft gegooid. Sharon Kips, winnares van het eerste seizoen van X Factor, zingt nog wel, maar niet meer in de popindustrie. Tegenwoordig doet ze het goed als gospelzangeres!

Sharons eerste single, A Heartbreak Away, was in Nederland een bescheiden hitje, die wel de eerste plek van de Top 40 wist te bereiken. Sharon stond daarna zelfs in het voorprogramma van Beyoncé tijdens haar concert in Ahoy Rotterdam, maar hier bleef het succes steken. De singles Heaven Knows en Love for Life behaalden niet het gehoopte resultaat. Sharon besloot zich in 2010 dan ook aan te melden voor het SBS-programma Popstars en deed mee als ?Mystery Popstar?. De juryleden en het publiek wisten op deze manier niet dat zij de zangeres op de bühne was. Sharon wist de derde plek te behalen in de talentenjacht, maar een grote doorbraak bleef nog steeds uit.

Hierna had Sharon het plan om het over de Nederlandstalige boeg te gooien. Voor de EO deed ze een aantal klussen en hier en daar verzorgde ze optredens. In juni van dit jaar heeft Sharon haar eerste gospelalbum uitgebracht, en gospel is het genre waar ze zich nu vooral mee bezighoudt.Adlicious

Nadat Laise, Shirley en Jordy van Adlicious runner-up werden in de finale van het vierde seizoen van X Factor in 2011, bleef het grote succes waar het drietal op gehoopt had, uit. Laise, Shirley en Jordy kennen elkaar van het Conservatorium en gaven zich al eerder op voor The X Factor UK, waar ze bij de laatste vijftig acts kwamen. In Nederland besloten ze het opnieuw te proberen, met meer geluk, maar in de finale verloren ze van Rochelle Perts.

Na het verlies bracht de groep de single Maniac (een cover van het bekende nummer uit de jaren ?80) uit, maar deze stond slechts één week in de Single Top 100. De twee opvolgende singles, Flavour en Come Home, flopten ook.

Toch is Adlicious niet bij de pakken neer gaan zitten. De groep is nog bezig met de opnames van hun debuutalbum en in mei is het drietal zelfs naar Zimbabwe geweest, om daar te zingen op het festival A Show of Spirit. De groep is hier goed ontvangen en wil nu Afrika veroveren. Laise, Shirley en Jordy zijn op dit moment, naast de opnames voor hun debuutalbum, bezig om zich te verdiepen in de Afrikaanse markt en willen samenwerkingen aangaan met verschillende artiesten. Helaas zal Shirley eerst even moeten uitzieken, zij zit voorlopig in een rolstoel vanwege een val van de trap, waarbij ze haar voet brak.


Lees ook de vorige edities van Hoe is het nu met!

Van welke X Factor-kandidaat zou jij een cd in de schappen willen zien liggen?