Recept: Wijntaart

Eten door Redactie Ze.nl
Je vriend of vriendin jarig die wel van een wijntje houdt? Dan geef je niet zomaar een taart, maar een wijntaart! Deze wijntaart wordt gemaakt met Rieslingwijn. De rieslingwijn is een hele bekende witte wijn uit Duitsland.

Wat heb je nodig?
(Voor een wijntaart voor 6 personen)

Voor het deeg:

  • 150 gr. bloem
  • 1 eierdooier
  • 75 gr. boter ( in stukjes)
  • 2 eetl. melk
  • 20 gr. cacaopoeder
  • 75 gr. suiker
  • 75 gr. gemalen amandelen

Voor de crème

  • 4 eierdooiers
  • 8 blaadjes gelatine
  • 160 gr. suiker
  • 4,5 dl rieslingwijn
  • sap en rasp van 1 onbespoten citroen
  • sap van 1 sinaasappel
  • 250 ml. slagroom

Hoe maak je het?
  1. Zeef de bloem met het cacaopoeder in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en doe hierin de eierdooier en de melk. Verdeel de amandelpoeder, suiker en stukjes boter hierover.
  2. Snijd met 2 messen alles tot grove kruimels en kneed dan verder met de hand tot een soepel deeg. Maak hiervan een bal bekleed met folie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
  3. Verwarm de oven op 200 graden. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol die uit op een met bloem bestoven werkblad, tot de diameter van de taartring op een dikte van 4 millimeter. Druk een taartring van rond 22 cm. in het deeg en verwijder het overtollige. Leg de plak op een bakblik, prik met een vork wat gaatjes in het deeg en maak met een mes de verdeling van de taartpunten. Bak ze af in 12 minuten. Wanneer het bakblik te klein is, bak dan 2 maal.
  4. Week de gelatine in koud water. Meng in een pan de eierdooiers, suiker, wijn, rasp van de citroen en sinaasappel- en citroensap. Verwarm alles, maar laat het niet koken, en haal het van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng ze met het wijnmengsel.
  5. Klop de slagroom stijf en voeg deze toe aan het wijnmengsel, wanneer dit gaat geleren. Roer alles goed door.
  6. Bekleed een blik met folie, leg hierop een taartbodem, haal de folie door de taartring en plaats deze op het blik. Giet het mengsel op de taartbodem en laat het geheel opstijven in de koelkast.
     

Dit recept is afkomstig van Kookse.tv waar Ze.nl een samenwerking mee is aangegaan. Voor meer lekkere recepten, kijk op de website van Kookse.tv