De aantrekkingskracht van foute mannen

Zij/hij door Laura_S
Joran van der Sloot die tientallen liefdesbrieven krijgt, Estelle Gullit die als een blok voor Badr Hari valt: wat is het toch dat wij vrouwen zo vaak als een blok voor foute mannen vallen? En nog belangrijker: zal hij veranderen voor jou...?

Veel vrouwen zijn weleens gevallen voor de charmes van een bad boy. Vaak loopt dit niet goed af en worden onze tere hartjes gebroken. Maar onder het kopje 'bad boy' kunnen natuurlijk verschillende soorten foute mannen vallen: niet alleen criminelen, maar bijvoorbeeld ook womanizers. Rianne (23) kan hierover meepraten: ?Dennis was een bad boy, maar niet één die je ouders zouden afkeuren, integendeel. Hij zou juist alles doen om je ouders te paaien. Hij wist precies hoe hij de ideale schoonzoon moest zijn en hoe hij de vermoorde onschuld kon spelen, maar ondertussen gingen er tientallen verhalen over hem rond?, vertelt ze. ?Ongeveer twee jaar geleden leerde ik Dennis kennen, hij was mijn sportinstructeur. Toen had hij nog een relatie. Ik vond hem meteen al leuk, maar wist van een vriendin van mij dat hij niet te vertrouwen was. Zij was namelijk een keer, na een periode van lang sms?en en flirten, met hem naar bed geweest. Ook zou hij wel vaker vreemdgegaan zijn. Een foute man dus, waar ik eigenlijk bij uit de buurt moest blijven. Maar ik vond ?m wel erg leuk en werd zelfs verliefd ? ook al wist ik dat het eigenlijk geen zin had. Tot op een dag zijn relatie uitging. We hadden in die periode veel contact. Op een gegeven moment zoenden we tijdens het stappen en bleef ik bij hem slapen. Maar hem vertellen dat ik verliefd op hem was, deed en durfde ik niet. Ik wist ook niet hoe ik dat voor me moest zien: ik had tenslotte zo veel foute verhalen over hem gehoord. Maar toch zoenden we steeds vaker op feestjes en soms ook in de sportschool.


Alles veranderde toen Rianne haar sportschoolabonnement had opgezegd, ze zag hem toen een stuk minder. ?Hij nam opeens ook veel minder contact met mij op. Alsof ik toen niet meer interessant was voor hem. Een paar maanden later hoorde ik dat hij een relatie kreeg met een ander meisje van de sportschool.?

Aantrekkingskracht
Wat is het dat wij vrouwen vaak zo gecharmeerd zijn van foute mannen? Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ geeft aan dat foute mannen vaak iets extra's hebben: "Charisma, kennis van de vrouwelijke psyche of een indrukwekkend uiterlijk. Hij heeft vaak een vlotte babbel, heeft aandacht voor vrouwen en flirt veel. Dit trekt vrouwen aan, omdat ze onbewust denken dat deze man over goed genetisch materiaal beschikt. Tevens geeft hij je heel snel het gevoel dat je de enige voor hem bent, hij zet zijn zinnen op jou en jij bent de enige die er toe doet", vertelt ze. Vrouwen voelen ook zich regelmatig aangetrokken tot écht foute mannen met bijvoorbeeld bindingsangst, mannen die bezitterig zijn, agressief of psychisch gestoorde mannen. Volgens Klein is dat omdat vrouwen verzorgend zijn ingesteld: "We willen voor een man zorgen, geloven dat we hem kunnen veranderen of hem mogelijk zelfs beter maken. Het leidt ook af van jezelf en dat is prettig wanneer je psychische problemen hebt of niet lekker in je vel zit."


Kunnen eigenlijk alle vrouwen 'slachtoffer' worden van een foute man? "Vrouwen die onzeker zijn of kampen met psychische problemen zijn hierdoor vaker het slachtoffer van een foute man, maar het kan zeker ook een zelfverzekerde vrouw overkomen. Ook zij heeft haar zwakke momenten of heeft een sterke zorgbehoefte. De meeste foute mannen staan vaak op het goede moment op de juiste plek, kennen jouw zwakke plekken en geven jou het gevoel dat het bij jou toch net even anders ligt, dan bij al die andere vrouwen." 
 
Temmen
Er zijn ook uitzonderingen, zo heeft Nikki (27) een echte bad boy weten te temmen. ?Sam en ik zaten al een aantal jaar in dezelfde vriendengroep en trokken dus vaak met elkaar op. Ik voelde me eigenlijk nooit tot hem aangetrokken, juist omdat hij zo?n vrouwenverslinder was. Hij ging veel stappen en had een druk sociaal leven. Hij nam dus vaak meiden mee naar huis, maar gevoelens kwamen daar nooit bij kijken. Als ze lastig werden, dumpte hij ze gewoon weer. Een serieuze relatie had hij eigenlijk nooit.? Dit veranderde allemaal toen Sam toegaf dat hij eigenlijk al heel lang verliefd was op Nikki. ?Langzaam begon ik me te realiseren dat ik altijd al speciaal door hem werd behandeld. Hij had altijd alles voor me over. Toen we voor het eerst zoenden was ik in de zevende hemel en ik wist gelijk dat het goed zat. Vanaf dat moment waren we onafscheidelijk. We hebben nu ruim twee jaar een relatie en het gaat nog steeds heel goed!? vertelt ze stralend.
 

De grote hamvraag is natuurlijk: zijn foute mannen dan toch te temmen? Psychologe Klein is daar duidelijk over. "Een foute man valt niet te temmen. De enige die controle heeft over de foute man, is hijzelf. Wat de perspectieven voor een relatie krijgen met een foute man beter maakt, is een foute man die zich kan inleven in de gevoelens van een ander. Bij het type foute man die vrouwen verslindt en zich niet bindt, zie je bijvoorbeeld wél gebeuren dat hij na verloop van tijd toch toe is aan een hechte, intieme relatie zoals in het geval van Nikki."

Ben jij weleens gevallen voor een bad boy? Hoe liep dat af?

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!