De hotspots van Turkije: het indrukwekkende Istanbul

Reizen door Marleen_S

De vakantie lijkt ver weg, maar we zijn al aan het aftellen. Wil je dit jaar naar de zon, dan is Turkije de place to be! Om helemaal in Oosterse sferen te komen, zocht Ze.nl naar de allermooiste plekjes. Deze week: Istanbul!

 
Het Disneysprookje Aladdin was toch wel één van onze grote favorieten. Het vliegende tapijt wilden we hebben, Jasmine wilden we zijn en hoe vaak hebben we wel niet over een lamp gewreven! Dat Oosterse sprookje is dichterbij dan je denkt. Daar heb je geen magische geest voor nodig, gewoon de hulp van Ze.nl! Want hier lees je alles wat je moeten weten over Istanbul.
  
De stad
Istanbul noemt zichzelf de hipste stad van Europa en met alles wat ze te bieden heeft, kunnen wij dat alleen maar beamen. Het is dan ook de enige wereldstad die een oever in zowel Europa als Azië heeft. Dan kun je lekker kiezen aan welk strand je je handdoekje wilt uitgooien, want het klimaat is er warm. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot boven de 30 graden! Dus dan heb je wel behoefte aan een verfrissende duik.
 
Er-ug leuk: je kunt ook eilandhoppen in Istanbul. Of nou ja, dat geldt voor de vijf eilandjes die eromheen liggen dan. Als je de drukke stad zat bent, is het heerlijk vertoeven op deze rustige plekjes. Sedef Adasi is het eerste eiland. Dan volgt Büyükada, Heybeliada, Burgazada en tot slot het eiland Kinaliada. Met de veerboot kun je er naartoe en prachtige, oude monumenten bezoeken.

Ook aan de kleine kids is gedacht. Als je het zat bent dag na dag zandkastelen te bouwen, neem je kleine dan mee naar het pretpark Tatilya Cumhuriyeti. Het park ligt tussen de stad en de luchthaven in. 

Winkelen
Voor de shopverslaafden onder ons is de binnenstad van Istanbul echt een walhalla. Met een groot winkelcentrum kom je hier wel aan je trekken. Winkels van grote labels zoals Armani en Dior, maar ook door plaatselijke boetiekjes word je zo naar binnen gelokt!

Een echte aanrader zijn de grote bazaars waar je niet alleen kleding, maar ook zeep, meubels en kelims (echte Oosterse tapijten) kunt kopen. Moet het wel allemaal even in je koffer passen...
 


Duizend-en-één-nacht

Istanbul is een behoorlijk Islamitische stad, maar toch vind je er veel Westerse invloeden terug. Historische gebouwen gaan gepaard met het stadse leven. Zo zijn er namelijk ook talloze nachtclubs, waaronder hele hippe tenten in de buurt Tünel, waar je nachtenlang kunt dansen. Of je laat iemand voor je dansen, zoals traditionele buikdanseressen dat alleen kunnen.

Ortaköy is een buurt waar je echt naartoe moet als je niet alleen een drankje wilt doen, maar het complete nachtleven wilt ontdekken. Veel barretjes, jazzclubs, restaurantjes, discotheken en natuurlijk waterpijpcafé's vind je hier. Vooral erg geliefd bij jongeren! 

Lekker eten 
Natuurlijk zal elke restauranteigenaar je vertellen dat je bij hem het lekkerste kunt eten. Laat je gewoon lekker meevoeren! Weet je het echt niet? Een echt klassiek Turks restaurant is Haci Abdullah. Daar maken ze lekkere gerechten met aubergine en lam voor je klaar.

Als je wat anders wilt, en dan ook écht anders, dan staan vele verschillende keukens op je te wachten. De Turken zijn vooral gespecialiseerd in de Poolse keuken. 

 
Cultuur snuiven
Naast eten, drinken, stappen en zonnen is er ook genoeg cultuur om op te snuiven. Ga bijvoorbeeld naar het Topkapipaleis of neem een hammambehandeling in één van de vele Turkse badhuizen zoals Cagaloglu. En natuurlijk is het ook echt de moeite om een moskee te bezoeken. Die vind je daar genoeg, want Istanbul is een heilige stad. 

Ook het gebouw Ayasofya is een bezoekje waard. Het monumentale pand is enorm groot en dient na jaren als moskee, nu als museum. 
 
Ben je enthousiast geworden en loop jij al warm voor het zonnige Turkije? Kijk voor meer informatie en vliegtickts voor Istanbul op goturkey.com! Voor meer vakantiebestemmingen in Turkije, kijk even op de website.