Miskopen tegengaan, maar hoe?

Mode & trends door Priscilla
Shop till you drop! Of toch niet? Een overvolle kledingkast is niet zo handig als je van plan bent om nieuwe aankopen te doen - zeker niet als je voor de zoveelste keer een miskoop begaat. Hoog tijd om er iets aan te doen! 
 
Hoera, het mooie weer is weer daar! Hoog tijd om de topjes, korte broeken, rokjes en slippers tevoorschijn te halen, en die dikke truien, winterlaarzen en de donsjas achterin de kast te verstoppen. Maar door alle kleding in de kast zie je niet meer waar je zomergarderobe ligt. Hier en daar kom je zelfs nog een kledingstuk met het prijskaartje er nog aan tegen, en een aantal stukken uit je jeugd, die je nog nooit hebt gedragen.

Wees eerlijk: wordt het dan niet eens tijd om je kledingkast uit te ruimen en een beetje voorzichtig te doen met nieuwe aankopen (al houden wij vrouwen in het algemeen van shoppen)? Ze.nl helpt je een handje om dit soort miskopen voorgoed uit je kledingkast te bannen! 
 
 
Kledingkastperikelen ? Uitmesten
Erg logisch, maar eigenlijk heel vaak een ondergeschoven kindje: je kledingkast uitmesten. Er komt van alles in, maar er gaat niks uit. Hoe pak je het uitmesten van je kledingkast aan? Niet zo moeilijk! Pak een stapel kleding en bepaal bij ieder stuk of het nog nut heeft om deze terug te leggen in je kast. Pas je er nog in? Zit het lekker? Kun je het combineren met je andere kleding? Ga je het nog dragen? Of hou je het misschien als thuiskloffie? Ga zo door totdat je verschillende stapels hebt gemaakt: sportkleding, thuiskloffie, pyjama, werkkleding, alledaagse kleding, etcetera. Vergeet natuurlijk niet een stapel te maken met kleding die weg kan, en in het bijzonder de kleding met het prijskaartje er nog aan!
 
Prijskaartjesperikelen ? Je ongedragen kleding analyseren
Aan welke kleding zit nog een prijskaartje en hoe komt dit? Vast omdat het een miskoop is. In een opwelling heb je het stuk gekocht, zonder er verder bij na te denken. Misschien zit het niet lekker, flatteert de kleur je niet of weet je niet hoe je het kunt combineren. Zonde! Ga daarom goed na waarom je het kledingstuk niet draagt en of je het gaat houden of het op de ?weg-stapel? legt. Schrijf voor jezelf op waarom je de miskopen niet aantrekt en houd hier, de volgende keer bij het uitgeven van je verdiende centjes, rekening mee! 
 
 
Weggooiperikelen ? Je weg-stapel de deur uit doen 
Wat doe je met de weg-stapel? Er zijn verschillende opties:
 • Geef het mee met kledinginzamelingsacties 
 • Maak er een ander blij mee
 • Organiseer een kledingruil met vriendinnen
 • Ga langs bij een tweedehands kledingwinkel
 • Als het kledingstuk (bijna) versleten is kun je het beter weggooien 
Shoppinglijstperikelen ? Een lijstje maken
Nadat je de kledingkast hebt uitgemest, je de miskopen hebt geanalyseerd en je je weg-stapel de deur uit hebt gedaan, maak je een lijstje van wat je nog kunt gebruiken. Let hierbij wel op: 'willen' is zeker niet hetzelfde als 'iets nodig hebben'! Basics die iedere vrouw eigenlijk in de kast moet hebben zijn een goede jeans, een witte en een zwarte broek, basic shirtjes, een mooie blazer en een little black dress. Weet je zeker dat je één van de basics toch niet gaat dragen, zet deze dan niet op je lijstje. Je bent wie je bent.
 
 
Kledingwinkelperikelen ? Shoppen (joepie!)
En dan ben je eindelijk klaar voor het echte werk: shoppen! Houd je lijstje in de aanslag en ga gericht te werk. Sla je altijd een gat in je hand? Geef jezelf dan kleedgeld. Makkelijk, want: op is immers op. Zie je iets leuks en staat het (niet) op je shoppinglijstje, stel jezelf dan de volgende vragen:
 • Heb ik dit echt nodig?
 • Staat het mooi? 
 • Flatteert de kleur me?
 • Zit het lekker? 
 • Ga ik het dragen?
 • Kan ik het combineren met de kleren die ik al heb? 
 • Past het kledingstuk bij mijn persoonlijkheid? 
 • Is het niet te duur voor wat het is?
 • Kan ik het geld niet beter aan iets anders besteden? 
 • Word ik er blijer van als ik het koop?
Reken maar dat jij thuiskomt met alleen maar topkopen!
 
Heb jij veel miskopen in je kledingkast liggen?