Seks & relaties / Single & daten
Single & daten

Thirty-love: Over en uit

?Het gaat niet goed met Koen?, zegt Hannah. Ik kijk haar bezorgd aan. ?Wat is er met hem? Is hij ziek?? ?Nee, ik bedoel dat het niet goed gaat tussen ons?, zegt ze. En dan begint ze te huilen.
 
Er gaat van alles door me heen. Arme Hannah. Ze zijn al negen jaar onafscheidelijk. Ik kan me Hannah niet eens meer herinneren zonder Koen. Als je Hannah alleen wilde hebben, moest je de term ?meidenavond? uitdrukkelijk vermelden, soms zelfs een paar keer herhalen. Iedereen om ons heen verwacht elk ogenblik een huwelijk en dan kinderen. Maar nu is het blijkbaar mis.
 
Ik leg een arm om haar heen en ze huilt gierend, op zowel de in- als de uitademing. Er lopen straaltjes over haar wangen en ook uit haar neus begint het te vloeien. Ik haal een doos tissues en een glas water voor haar. 
?Wat is er aan de hand dan?? vraag ik.
Ze haalt haar schouders op.
?Elk stel heeft weleens een dipje?, zeg ik. Ik heb de laatste jaren geen serieuze relatie meer gehad, maar het is fijn terugvallen op dooddoeners als je niet weet wat je moet zeggen.
?Wat als het meer is dan een dipje?? vraagt ze snikkend.
?Koen houdt van je?, zeg ik. Nog zo?n zinloos cliché, maar vooruit.
?Maar wat als dat niet genoeg is?? vraagt ze.
?Jullie zijn al zo lang samen?, zeg ik. Ik moet oppassen; mijn voorraad inhoudsloze uitspraken begint op te raken.
?Maar wat als het uit gaat?? vraagt ze. ?Wat moet ik dan??
?Het gaat niet zomaar uit, hoor?, doe ik een laatste poging.
?Maar wat als het toch zo is?? houdt ze aan. ?Wat als ik weer single word??
 

 
?Nou, dan ga je eerst uithuilen en er daarna van genieten?, zeg ik.
?Waarvan genieten?? vraagt ze.
?Van single zijn?, zeg ik.
?Pfff. Hoe sneu is dat?, zegt ze, ?single zijn na je 30ste.? 
?Net als ik?? vraag ik. Hoe zielig Hannah ook is, er is geen reden om op mijn tenen te gaan staan.
?Ja, hoe moet dat nou?, vraagt ze, ?als ik word zoals jij??
Ik kijk haar indringend aan, onderdruk de neiging om haar fysiek wakker te schudden en zeg langzaam: ?Tja, dat zou een ramp zijn, Hannah. Verschrikkelijk gênant ook, want dan hoor je bij de hopeloze troostelozen.?
Ze knikt en begint nog harder te huilen. 
?Hannah?? vraag ik als de huilbui een beetje afneemt, ?je snapt toch wel dat dat een grapje was??
Ze kijkt op, een beetje verbaasd.
?Hoe kun je hier nu een grap over maken?? vraagt ze op gekwetste toon.
Op zo lief mogelijke toon vraag ik: ?En hoe kun je mij sneu, gênant en hopeloos noemen?? 
Ze kijkt me aan en er lijkt een kwartje te vallen. Eindelijk.
?Sorry?, zegt ze dan.
Ik wil zeggen dat het oké is en dat ik weet dat ze het niet zo bedoelt, maar ze valt me in de rede: ?Wil jij ook een tissue? Jij mag er natuurlijk ook wel even om huilen, om jouw lege leventje.?
Nog geen kwartje dus en met een euro zonder kwartjes zou dat nog wel een tijdje kunnen duren. Krijgt Hannah toch nog gelijk; ineens voel ik me inderdaad zielig.

Lees ook de vorige Thirty-love columns!Thirty-love is de blog van Frederique Hoogerdoel, single, dertig-plus, advocate, woonachtig in Utrecht, verknocht aan haar beste vriendin Carien, ook single, stewardess en wonend in Amsterdam. Samen zoeken ze hun weg in de verwarrende wereld van het dertigers-daten. Daarbij worden ze gesteund en geplaagd door hun gesettelde vriendinnen met kinderen, die ze er soms ongewild op wijzen dat de wereld onherroepelijk veranderd is sinds ze twintig waren.

De blog geeft lezers de kans om mee te leven met Frederique, hoofdpersoon van Thirty-love, de roman in wording. Meer Frederique? Kijk op thirty-love.nl en facebook.com/thirtylove. Frederique is gecreëerd door schrijfster Ilse Nelemans.