Help, mijn vriend is ijdeler dan ik!

Relaties door Marleen_S
Lipjes getuit en euh... mannenborstjes vooruit. De metroman anno nu kan er wat van als het op zijn uiterlijk aankomt. Een likje gel en aftershave is allang niet meer goed genoeg voor je lover. Eigenlijk is ?ie nog ijdeler dan jij!
 
Mr. IJdeltuit
Hij haalt gemiddeld elke drie minuten zijn hand door zijn haren om het in model te brengen, heeft meer beautyproducten in huis dan de buurvrouw en kleedt zich ?s ochtends gerust drie keer om. Lijkt het alsof we het over jouw lover hebben? Dan is jouw Mr. Right waarschijnlijk meer een echte Mr. IJdeltuit. 
 
Hij knipoogt nog net niet naar zichzelf als ?ie in de spiegel kijkt, maar hij weet dat hij er goed uitziet - vrouwelijke aandacht genoeg. Je viel uiteraard ook op zijn looks, maar dat hij er zo extreem mee bezig kon zijn? Dat doen mannen toch niet?

Gezonde ijdelheid of niet
Het is een trend die, net zoals de skinny jeans, onomkeerbaar is. Voor mannen is het steeds meer sociaal geaccepteerd om tijd en aandacht aan jezelf te besteden. Want als je er goed uitziet, voel je je ook zelfverzekerd. Dat snappen wij als vrouwen maar al te goed. Wat alleen moeilijk te begrijpen is, is het moment waarop de man de grens overschrijdt van wat gezonde ijdelheid is en wat niet.
 
Daar kan Carolien (26) over meepraten. ?Mijn vriend is veel meer met zijn uiterlijk bezig dan ik. Ik lieg niet als ik zeg dat hij écht in elke spiegel kijkt die hij op straat tegenkomt. Zodra de wekker gaat, stap ik uit bed en gooi  ik wat make-up op mijn gezicht. Natuurlijk doe ik moeite er leuk uit te zien, maar ik blijf liever wat langer liggen. Meneer hier is het tegenovergestelde. Hij heeft langer dan een halfuur nodig ?s ochtends. Ik mag eigenlijk niet klagen, want hij ziet er ook erg goed uit. Toch voel ik me soms, tja, zo lelijk als ik naast hem sta. Het begon allemaal toen hij een jaar terug zijn hele garderobe de deur uit deed en het shoppen ontdekte. Online of de winkels in: elke week had hij weer wat nieuws in de kast. Zijn stijl is enorm verbeterd, daar geniet ik ook van, maar nu is hij op een punt gekomen dat hij er bijna obsessief mee bezig is. Hij zorgt goed voor zichzelf, maar tot het extreme aan toe. En ik moet maar vrolijk meehuppelen. Ik kan het dan ook niet helpen dat ik me vaak schuldig voel als ik lekker in m?n joggingbroek op de bank hang. De druk om er toch altijd maar weer leuk bij te lopen, voel ik door zijn ijdelheid best wel. Je wilt als vriendin niet te kort doen toch??
 

Heel begrijpelijk, maar ja wat doe je eraan? Je wilt je vriend geen complex aanpraten als je er iets van zegt dat hij zo ijdel is. Als je op een punt komt waarbij je vriend nog gladdere benen heeft dan jij ? want ja, hij scheert ze ? dan werken misschien de volgende tips wel.
 
#1 Benadruk zijn mooie kanten
Als iemand veel met zijn uiterlijk bezig is, komt dat meestal voort uit onzekerheid. Daarom is het belangrijk dat je aandacht geeft aan iets waar hij goed in is of wat mooi aan hem is (en niet kan veranderen). Zoals dat hij zo ambitieus en eerlijk is en mooie gespierde kuiten heeft. Als hij een goed gevoel over zichzelf heeft, zal de drang om er extra aandacht aan te besteden hopelijk verminderen. Helemaal weg gaat het misschien niet, maar alle kleine beetjes helpen.
 
#2 Spelletje hints
Laat af en toe zo?n subtiele hint vallen zoals alleen wij vrouwen dat kunnen. Iets in de trant van ?is die anti-rimpelcrème nú al op?? en ?hoelang duurt het nog allemaal daarboven??. Zorg dat hij zich een beetje ongemakkelijk voelt door al die opmerkingen. Hang nou niet gelijk de mean bitch uit, houd het subtiel, maar wie weet snapt ?ie de hint. En hopelijk snel.
 

#3 De ijdelheidstrijd
Dit is het zwaardere geschut, alleen geschikt wanneer er sprake is van zeer zware ijdelheid. Ga de strijd met hem aan en probeer jezelf op z?n minst net zo ijdel te gedragen als vriendlief. Het liefst nog erger. Je moet misschien het één en ander ervoor opofferen - zoals je nachtrust - maar het is het meer dan waard. Het moet uiteindelijk wel opvallen dat je ineens dertig verschillende crèmes gebuikt en zijn kusjes afwijst vanwege je lipgloss. Als het goed is gaat er dan een belletje rinkelen en zal hij je ermee confronteren. Dat is hét moment waarop je moet toeslaan en hem de spiegel moet voorhouden. Figuurlijk dan hè.
 
#4 Durf te vragen
Raap al je moed bij elkaar en vraag hem gewoon waarom hij ineens zo ijdel is geworden. Is er iets gebeurd of heeft iemand iets gezegd waardoor hij zichzelf zo extreem verzorgt? Zo ja, dan kun je er misschien met hem over praten en hem erbij helpen. Push niet te veel als hij ontkent, want het hoeft natuurlijk niet zo te zijn.
 
#5 Acceptatie
De final fase van het hele ijdelheidproces: accepteren. En dat kun je leren, ja echt. Als de hints niet helpen en je het al meerdere malen hebt aangeven, laat het dan los. Je kerel is nu eenmaal zoals hij is en soms kun je dingen niet veranderen. Dat moet je ook niet willen, want jij zou het ook niet fijn vinden als hij van alles aan jou op te merken had. Bedenk maar zo: jij bent verliefd op hem geworden zoals ?ie was en is. Als hij nu eenmaal een ijdeltuit is, accepteer het en koop elke verjaardag een leuke spiegel voor hem. Heb je tenminste altijd een leuk cadeautje.
 
Is jouw vriend ook erg ijdel? Zo ja, wat doet hij dan allemaal?