Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Help, je bent een kluns!

Hoe krijg je het toch voor elkaar? Nog voor de avond valt heb je koffiekopje nr. 36 gesloopt, zit wéér de zoveelste pindakaasvlek in je witte broek en zijn de blauwe plekken op je benen niet meer te tellen. Help, je bent een kluns!
 
Als een lompe boerin beweeg jij je door het leven. Uitgerekend jij vindt nét dat ene kiezelsteentje op een gladde asfaltweg waar je met je nieuwe fiets en al over struikelt, een been breekt, daardoor een hele file achter je veroorzaakt en als kers op de klunzentaart niet meer op vakantie kunt? Opstaan en maar weer doorgaan dan maar! Hoe je van die klunzigheidsstatus afkomt? Doe nooit meer dan twee dingen tegelijk en vermijd spontane acties bijvoorbeeld.
 

Neem de tijd
Je moeder heeft je heus wel tafelmanieren geleerd toen je vier was, maar op de één of andere manier krijg je het altijd voor elkaar dat je onder de vlekken zit en minstens drie keer je mes hebt laten vallen. Vriendinnen wijken nog net niet voor je uit als je op bezoek komt, want zodra er eten in de beurt is, is jouw klunsgehalte torenhoog.
 
Net zoals je even gauw je tanden wilt poetsen voor je de deur uitvliegt en nog even een wasje wilt doen in de pauze van je favo serie. Het loopt altijd weer uit op een drama. Hét sleutelwoord is in dit soort gevallen om je tijd te nemen. Dan mis je maar even drie minuutjes van Goede Tijden, Slechte Tijden. Het credo haastige spoed is zelden goed gaat hier echt op. Sta ?s ochtends eerder op om rustig je rituelen te kunnen uitvoeren en laat de mensen maar even op je wachten als je nog even je fiets op slot moet zetten ? voor ?ie wéér gestolen wordt.
 
Ga niet multitasken
Vrouwen kunnen honderd dingen tegelijk? behalve jij! Ook al denk je na het boodschappen doen dat je alle tassen allemaal in één keer naar binnen kunt dragen en tegelijkertijd kunt telefoneren met je moeder en de hond van de buren kunt aaien: nee, dat lukt niet.
 
Zeg dat je je moeder later terugbelt, laad één voor één de boodschappen in en negeer die hond even. Zeker als je te veel dingen tegelijk doet, slaat je hoofd op hol en raken je hersenen verward met waar ze nou ook alweer mee bezig waren. Met als resultaat dat je de dingen veel minder goed uitvoert, dan wanneer je one step at a time neemt. Pas op dat je ook weer niet te sloom wordt. Dat is ook niet erg bevorderlijk, vooral op je werk bijvoorbeeld.
 
Denk na voordat je wat zegt
Klunzigheid zit 'm niet alleen in je alledaagse handelingen - een broodje jam smeren is ook heel moeilijk zonder vlekken, plakvingers en kleffe mondhoeken. Ook in wat je zegt, kun je soms nogal, euh, onbeholpen overkomen.

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Dus weet je eigenlijk bij voorbaat al dat de vraag die je gaat stellen niet gepast of nogal dom is of eigenlijk gewoonweg niet kan, slik 'm in. Probeer er op een andere manier achter te komen of fluister het zachtjes tegen degene die naast je zit zodat niet iedereen je gelijk aanstaart.
 
Vermijd spontane acties
Nu hoef je niet gelijk alle dagen van de week van A tot Z te plannen, maar elke keer wanneer je een spontaan idee krijgt, is de kans op het breken van een lichaamsdeel naar keuze groot. Heel leuk, van een klif afspringen tijdens je vakantie en ja, ook een extra scheutje tabascosaus over je taco?s zal vast heel lekker zijn, maar bedenk even kort wat het met je zou kunnen doen en hoe groot de kans is dat dit ook gebeurt.
 
Toch een groot fan van de ?you only live once?-mentaliteit? Denk dan vooral in oplossingen. Als je het één doet en het gaat fout, hoe los je het dan op? Zoals een onschuldig sprintje trekken naar de bus. Je zult zien dat dan juist alle stoplichten op groen springen. Wat doe je dan? Juist?


 
Oefenen, oefenen, oefenen
Oefening baart kunst. Dus als je eerst jezelf hebt aangeleerd om de tijd voor dingen te nemen en niet alles tegelijk te willen doen, kun je rustig aan proberen het te combineren. Als je eenmaal je routine in bepaalde situaties hebt gevonden, kun je er sneller en handiger op inspringen.

Ben jij ook zo'n enorme grote kluns af en toe?