7 tips om je shopverslaving tegen te gaan

Mode & trends door Jade
Het is mooi weer, je gaat bladeren in tijdschriftjes, je gaat kijken op je Pinterest en voor je het weet is de inspiratie binnen en is je zuurverdiende spaargeld verdwenen... kak! Hier enkele tips voor de shopaddicts onder ons.

Besef wat je al hebt
Wanneer je hunkert naar nieuwe kleren, is dit de eerste stap die je moet ondernemen. Vaak heb je nog kleren liggen waarvan je vergeten was dat ze bestonden. Misschien liggen ze op zolder? Of misschien heb je ze aan iemand uitgeleend? Je hebt vast nog kleren liggen die je al lang niet meer gedragen hebt. Vaak ben je een kledingstuk beu, maar is het enkele maanden of jaren later plots weer heel hip. Dan voelt het aan alsof je iets nieuws hebt, maar heeft het je geen cent gekost!
 

Heb je het wel nodig?
Oké, dit rokje is net ietsje anders dan de andere die je al hebt, maar eigenlijk lijken ze toch wel bijzonder op elkaar. Je hebt geen vijftig gele rokjes nodig, eentje zal volstaan. Bekijk nog eens goed welke kleren je al hebt en bedenk wat voor stukken er nog ontbreken in je collectie. En als je dan beseft dat er wat basics ontbreken, kom dan niet thuis met felgekleurde jurkjes met bloemenprints op. 

Hoe graag wil je het?
Ga je winkelen omdat je gewoon zin hebt in iets nieuws of heb je echt de schoenen van je dromen gezien? Als je niet weet hoe graag je iets wilt, koop het dan nog niet en wacht enkele dagen af. Als je er 's nachts van ligt te dromen en het duidelijk niet uit je hoofd kunt zetten, dan wil je het echt graag en kun je het gaan kopen. Hoe langer je erover nadenkt, des te gelukkiger je er uiteindelijk mee zult zijn!

Bedenk waar je het gaat laten
Hangt je kast vol en ligt het aanrecht vol met stapels kleren? Dan heb je genoeg. Maak het jezelf moeilijker om iets te gaan kopen, door iedere keer wanneer je iets nieuw koopt iets ouds weg te gooien. Als je iets gaat wegdoen, doneer het dan in de kledingcontainer of geef het weg aan een vriendin. Zo gaat het kledingstuk niet verloren en maak je er nog iemand blij mee! Je kunt met je kleren op een rommelmarkt gaan staan of je kleren online verkopen op tweedehandse websites, of zelfs via je Facebook!
 

Ga samen met je vriend shoppen
Kijkt je vriend je altijd zo beschuldigend aan als je met het zoveelste paar schoenen naar huis komt? Misschien heeft hij wel ergens een punt... Als je met hem samen gaat shoppen zul je ook geen honderd items durven kopen. Zo koop je enkel de dingen die je écht graag wilt, en kun je ook ineens iets kopen waar hij je mooi in vindt (al blijft het belangrijkste dat je het zelf mooi vindt!) .

Doe hakken aan als je gaat winkelen
Dit heeft twee voordelen: ten eerste ga je je fabulous voelen. Je paradeert door de winkelstraten alsof je geboren bent voor een rol in Sex and the City. Het tweede voordeel: je voeten doen sneller pijn, en je houdt het shoppen gewoon minder lang vol. Minder lang shoppen betekent minder items kopen en is dus goed voor je portemonnee. 
 

Ga winkelen als het mooi weer is
Als het regent kun je niet anders dan gaan schuilen in een winkel, en daar word je dan heel de tijd verleid tot leuke aankopen doen. Wanneer de zon schijnt kun je ook gewoon genieten van het op straat wandelen, en hoef je niet de hele tijd winkels binnen te rennen. Bovendien heb je met slecht weer sneller troost nodig, wat zich dan uit in grootschalige aankopen, terwijl je met mooi weer al heel tevreden kunt zijn met een leuke nieuwe accessoire. 

Ben jij een shopaddict? Heb je zelf nog tips?