DIY: Salontafels

Wonen door Marleen_S
Als je huiskamer wel een oppepper kan gebruiken, maar je een complete make-over niet ziet zitten, sla dan de hand aan je salontafel. Met deze DIY?s maak je deze helemaal zelf! Kleedje erover en een vaas verse bloemen: klaar ben je.

Je hebt dezelfde witte Ikea salontafel als de buurvrouw, je vriendin en, wacht even, had je schoonmoeder ?m ook niet pas gekocht? Pff, lekker standaard. Eigenlijk wil je weleens wat anders, zonder een hele middag over de woonboulevard te slenteren. Steek de handen uit de mouwen en haal de Bob de Bouwer in je naar boven, want de volgende salontafels zijn bijna té makkelijk om zelf in elkaar te knutselen. 



Pallet met wieltjes
Je loopt vast weleens langs een bouwplaats of supermarkt van je werk naar huis. Vraag een bouwvakker of vakkenvuller of ze niet misschien een pallet hebben liggen die jij mag hebben. Ook op de woonboulevard of bij grote bedrijven kun je aankloppen hiervoor.

Als je eenmaal een pallet hebt bemachtigd kun je hem schilderen in een leuk kleurtje. Wil je 'm een maatje kleiner? Zaag dan eerst de pallet doormidden. Vergeet niet de scherpe kanten en hoekjes te schuren voordat je met de verfroller aan de slag gaat. Scoor bij de bouwmarkt een setje van vier wieltjes en een paar schroefjes en bevestig deze tot slot aan de onderkant van je pallettafel. 


Boomstronk op paaltjes
Na een wandeling in het bos moet je eens goed in het rond kijken. De natuur heeft namelijk veel meer te bieden dan schoonheid alleen. Zie je ergens een verloren boomstronk staan? Regel je lover of een sterke buurman om hem voor je mee te nemen.

Eenmaal thuis schuur je de stronk (of laat je hem juist zoals 'ie is voor een robuust effect) en schroef je er paaltjes onder. Deze kun je bij de kluswinkel kopen. Je hebt er wel een goede boormachine met de juiste boortjes voor nodig, maar die heeft de buurman vast wel voor je liggen.
 
 
Drie op een rij
Oké, voor deze DIY moet je misschien wel even een bezoekje brengen aan de woonboulevard, maar dan heb je ook echt iets origineels! Kijk voor de verandering ook eens bij de kringloopwinkel, een rommelmarkt of bij het grofvuil. Voor een leuk effect verzamel je drie (of meer) kleinere tafeltjes die je later bij elkaar zet.

Met deze DIY kun je echt alle kanten op. Neem je drie totaal verschillende tafels met andere structuren en vormen of neem je allemaal dezelfde maar wel van verschillende hoogtes? Jij mag het zeggen! Voor een mooi samenhangend geheel is het wel het mooiste om één element te kiezen dat de tafeltjes gemeen hebben, zoals de kleur, het materiaal of de vorm.
 

Regenton met glasplaat
Het is misschien even zoeken, maar kijk op Marktplaats of in de tuinwinkel en koop een oude, houten regenton. Schuur hem op, verf hem desnoods in een zomers tintje roze als je dat leuk vindt of laat 'm zoals hij is.

Om van de regenton een tafel te maken, heb je een glazen oppervlak nodig. Een glasplaat kun je krijgen bij een glaszettersbedrijf die je zo op maat laat maken. Ze komen het vaak zelfs nog bij je brengen ook! Vul tot slot de ton met stro, nepbloemen of leuke gekleurde lappen stof als finishing touch.


Kistjes naast elkaar
Sinaasappelkistjes, groentekistjes of andere kistjes. Zolang het maar vierkant of langwerpig is en je er dingen in kunt stoppen is het goed. Leg vier kistjes naast elkaar zoals op de foto hierboven. Om schuiven te voorkomen kun je ze aan elkaar vastmaken met houtlijm, schroeven of met tairipjes.

Fleur de boel op door boeken, vaasjes, tijdschriften of kaarsen in de open vakken te doen. Het gat dat in het midden ontstaat bij het tegen elkaar schuiven van de kistjes kun je opvullen met een leuke plant, kerstballen in de winter of andere leuke versiersels.


Tafel aan de muur
Woon je (nog) in een studentenhuis en heb je geen plek voor een grote tafel in je kamertje van vier bij vier? Schilder er dan eentje op de muur! Gebruik een verf die goed opvalt, het liefst een contrasterende kleur met je muurverf. 

Teken eerst met potlood (of maak een mal van karton) de vorm van je salontafel. Op internet vind je tal van leuke voorbeelden. Kleur je tekening in met verf en hang er tot slot een boekenplank (in dezelfde kleur) boven. Leuke bloemen erop, spiegel erboven en klaar is je salontafel! 
 
Welke tafel zou jij wel in de woonkamer hebben willen staan?