Zoetstoffen: zijn ze echt zo onschuldig?

Eten door Esmee Noelle
We weten inmiddels dat light producten lang niet zo goed zijn als dat we lang hebben gedacht. In de meeste light producten zitten namelijk zoetstoffen. Maar waar moet je op letten?

Aspartaam (E951) vind je in heel veel light producten (check je koelkast even!) en het is inmiddels gelukkig bekend dat aspartaam niet onschadelijk is. Het is een kunstmatige zoetstof die in Amerika één van de meest onderzochte stoffen ooit is. Wat is er zo bijzonder aan deze zoetstof? Hij bevat héél weinig calorieën, maar is vele malen zoeter dan suiker. Handig dus! In Europa is er nog niet heel veel onderzoek naar gedaan, maar er gaan wilde verhalen over. De grootste groep gezondheidsguru's is tegen aspartaam. Het zou kankerverwekkend zijn, diabetes kunnen veroorzaken, een grote aanstichter zijn van ADHD en ga zo nog maar even door. Waarom zijn ze zo tegen? Bekijk het onderstaande filmpje even, hierin zijn twee wetenschappers aan het woord die wederom allebei iets anders zeggen...

fout in embed: media provider niet ondersteund
 

Ik kies er voor mezelf in ieder geval voor het niet te gebruiken totdat het beter onderzocht is. Hetzelfde geldt voor het natuurlijke stevia, een nieuwe opkomende zoetstof, een naam die je vast al eens ergens gelezen of gehoord hebt (schijnt echt natuurlijk te zijn, maar ik wantrouw wat zoetstoffen betreft alles). 

Maar er is nog een nieuwe zoetstof die nu door de EU goedgekeurd is: advantame (of in Nederland: advantaam). Deze zoetstof is in Japan ontwikkeld door het bedrijf Ajinomoto. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor één van de meest slechte smaakversterkers die er is: E621 (zit veel in Aziatische gerechten, probeer het te vermijden). Advantame is hun nieuwe ontwikkeling; een soort superaspartaam. Het goedje is namelijk honderd keer zoeter dan aspartaam en twintigduizend keer zoeter dan suiker. Klinkt vrij chemisch, hè? De EFSA (European Food Safety Authority) heeft het zoetstofje inmiddels goedgekeurd, maar schokkend daarbij is dat het bedrijf zelf een vinger in de pap had bij het onderzoek naar de veiligheid, dat maar enkele maanden is uitgevoerd. Binnenkort vinden we dus producten in de supermarkten met deze nieuwe superaspartaam, wees hier alert op.


Natuurlijk kun je zeggen dat je iedere dag een blikje cola light drinkt en dat je nergens last van hebt. Maar wat ik hiermee wil zeggen is dat we op moeten letten wat voor troep we in ons lichaam gooien. Dat jij na tien jaar aspartaam gebruik geen last heb van gezondheidsproblemen hierdoor, hoeft niet te betekenen dat je dat over 25 jaar nog steeds niet hebt. Het zijn allerlei nieuwe stoffen die natuurlijk door strenge keuringen gaan, maar feit is dat er nou eenmaal heel veel geld in de food business omgaat. 

Mijn advies? Eet zo natuurlijk mogelijk. Vermijd pakjes, check de E-nummers in de E-nummer app als je ze wel gebruikt (niet alle E-nummers zijn slecht) en eet veel onbespoten, biologische groenten en fruit, en zo min mogelijk rood of bewerkt vlees. Op die manier kun je je lichaam onmogelijk schade toebrengen met wat je erin gooit (of je moet ergens allergisch voor zijn). Ik ben absoluut geen wetenschapper of voedingsdeskundige, maar ik gebruik mijn gezonde verstand. En zeg nou zelf, zegt jouw gezonde verstand dat je stofjes als aspartaam en advantaam zonder gevolgen naar binnen kunt gooien? 



Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!


 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl en volg Esmée ook als hoofdredacteur van Fashionscene.nl