7 manieren om je in te likken bij je baas

Werk & studie door Willemijn
Genoten van die welverdiende vakantie? Mooi! Dan kun je na het weekend weer uitgerust aan het werk. En niets is dan zo fijn als de baas aan je zijde. Hoe? Volg deze 7 tips op en in no time is je baas je nieuwe BFF. 
 
Het zonnetje in huis
Wees vrolijk, positief en vriendelijk. Praat niet te veel over jezelf, maar laat je baas vooral over zíjn werk, zíjn huis, zíjn vakantie en zíjn bouvier praten. (En doe alsof je het rete-interessant vindt. Dat vind je.) Zo bouw je een gunfactor op bij je baas en die zou nog weleens van pas kunnen komen!
 
'Wat een mooie tas!'
Iedereen houdt van complimenten, dus je baas ook. Komt hij of zij trots binnen marcheren met een nieuwe aktetas die er nog best gaaf uitziet? Vertel hem of haar dat je zijn/haar nieuwe accessoire mooi vindt. Overdrijf het alleen niet; niemand houdt van een slijmbal. Blijf bovendien wel oprecht; geef dus alleen complimenten als je het meent. Zeggen dat zijn of haar nieuwe aanwinst zo goed matcht bij die prachtige Burberry-sokken van laatst, gaat dus een tikkie te ver.
 
 
Verpakt compliment
Je kunt een compliment ook verpakken in een vraag, waardoor je laat zien hoe erg je hem of haar bewondert. Bijvoorbeeld: “Hoe ben je erin geslaagd om dit tot een succesvol einde te brengen?” Succes gegarandeerd.
 
Geen jaknikker
Ga niet altijd meteen akkoord met alles wat je baas voorstelt of vraagt, maar discussieer soms eerst even. Je baas wil niet het gevoel hebben omringd te zijn door jaknikkers. Onderbouw wat je zegt wel met goede argumenten, maar ga ook weer niet bij álles in discussie. Koffie uit de automaat is nu eenmaal beter te pruimen dan de oplosvariant. Punt.
 
Zoek de gelijkenis
Iedereen houdt van gelijken. Dus is jouw baas ook vegetarisch, zijn jullie lid van dezelfde politieke partij of houden jullie allebei van fierljeppen op zaterdag? Deel dat. 
 
 
Initiatief nemen
Voor niets gaat de zon op, dus zorg dat je zelf het initiatief in handen neemt. Kom met een nieuw idee, doe goed research naar een onderwerp of plan of ruim eens een keer het kantoorhok op. Wees wel selectief met wat je oppakt; niet ieder initiatief wordt gewaardeerd. Het is leuk om je op te offeren dat bedrijfsfeest te organiseren, maar iedereen voor de binding als roodkapje laten komen, valt wellicht niet in goede aarde.
 
Geen koffie
Wees niet de persoon die altijd de rotklusjes doet; dat is slecht voor je imago. Doe alleen dingen waarmee je verder komt in het bedrijf. Dat is dus geen koffie halen, werkplekken opruimen en RSI-armen masseren. Vraagt een collega dit toch? Zeg vriendelijk dat je daar nu geen tijd voor hebt en je zult alleen maar waardering krijgen. 
 
Waaghals
Neem soms taken op je die een beetje buiten je comfortzone liggen. Zo laat je zien dat je risico durft te nemen en dat je wilt groeien. Je loopt natuurlijk het risico hard op je bek te gaan, maar zolang je logisch nadenkt en je je goed inleest is dat risico nihil. Mocht het toch mislukken: je bent een mens en je maakt fouten; dat weet iedereen. Niemand zal je erop aankijken. 

Heb jij nog tips om de nieuwe BFF van je baas te worden?