Een belangrijke beslissing nemen: hoe dan?

Psyche & spiritualiteit door Marleen_S
Je staat voor de keuze. Ga je wel of niet verhuizen voor je baan? En wil je nog door met je huidige ongelukkige relatie? Het is misschien niet een kwestie van leven of dood, maar belangrijke beslissingen nemen, hoe doe je dat nou?

 
De één is de eeuwige piekeraar, de ander neemt binnen drie seconden een besluit en gaat dan over tot de orde van de dag. Er is geen goed of fout, maar het zou fijn als keuzes maken minder stress en gepieker met zich meebrengt. Kun je leren keuzes te maken, ook als je zelfs al in tweestrijd ligt over welke schoenen je aan moet bij dat nieuwe jurkje?
 
Het antwoord daarop is ja! Het zit een beetje tussen onze oren, want welke keuze je ook maakt, het is altijd de juiste. Waarom? Omdat het joúw keuze is. Natuurlijk, het kan uitlopen op een complete ramp, maar voor alles is een oplossing.
 


Sta je voor een belangrijke keuze - dus niet of je wel of niet dat broodje pikante kip gaat nemen - dan is een goede voorbereiding het halve werk. De volgende tips helpen je jouw opties goed te overwegen en alles op een rijtje te krijgen. Letterlijk.

Lijstjes maken

Niets werkt zo helend voor de geest als het maken van good old lijstjes. Vaak is een belangrijke beslissing maken zo moeilijk, omdat je meerdere opties hebt die je kunt overwegen. Zet deze keuzemogelijkheden allemaal op papier zodat de wirwar aan gedachten in je hoofd een stuk overzichtelijker wordt. Let ook goed op je onderbuikgevoel als je al deze opties op een rijtje zet. Die vertelt je namelijk heel goed bij welke keuze je spanning voelt en bij welke niet. Weeg vervolgens de opties tegen elkaar af. Waar zitten de meeste voordelen aan? Wat gebeurt er als je voor keuze A. kiest en welke gevolgen heeft keuze B.? 
 
Neem de tijd
Als lijstje maken niet helpt, neem dan vooral de tijd om over je probleem na te denken. Zorg wel dat je dit niet op het obsessieve af doet. Het moet geen schaduw werpen op de dagelijkse dingen die je doet en je leven beheersen. Maak er vooral niet een te groot probleem van, want onthoud: voor alles is een oplossing. Anders vraag je gewoon om hulp! 

 
Vertrouw op je intuitie
Ja ja, als het er echt om draait, vertrouw je eerder op een goed stel hersenen dan je hart. Toch hoeven je hersenen het niet altijd beter te weten dan je gevoel. In sommige gevallen is het juist van belang dat je doet wat goed voélt. Ongepland zwanger? Hoe moeilijk het ook gaat worden, de beste keuze is die waar jij over een paar jaar nog steeds gerust bij voelt. Stoppen met je baan waarbij je gekweld wordt door je baas? Een uitkering is geen pretje, maar jarenlang op dezelfde voet verdergaan terwijl je op het punt van een burn-out staat, is nog veel erger. Sommige beslissingen berusten op je gevoel, anderen maak je met je hoofd, maar je intuïtie laat je nooit in de steek.

Durf fouten te maken

Wat is het nou het ergste wat er kan gebeuren? En hoe los je dat dan op? En wat is nu het beste wat er kan gebeuren? Bedenk de allerergste worst-case scenario's. Vaak is het niet eens zo'n ramp als je zelf denkt. Helemaal als je jouw probleem voorlegt aan een vriendin of je partner. Jij moet de beslissing nemen, maar een derde, neutrale partij die zijn/haar zegje doet kan je net dat duwtje geven dat nodig is. Neem gewoon de stap en durf fouten te maken. Boeiend of het de mist in gaat, dat komt vanzelf weer goed. Jij bent ook maar een mens. 

 
Maak de beslissing en kijk hoe je je daarbij voelt
Houd jezelf voor de gek en maak de beslissing. Koop gewoon die auto die je al zolang wilt, maar zorg dat je hem binnen twee weken weer mag terugbrengen. Op deze manier kun je ervaren hoe het is als je de aankoop echt hebt gedaan en of je je hierbij prettig voelt. Kun je het niet laten en blijf je maar denken dat dit toch niet zo slim is geweest? Dan breng je de auto/die veel te dure jas/of noem maar op gewoon weer terug. 

Blijf bij je besluit

Sommige beslissingen kun je simpelweg gewoon niet terugdraaien. Dat is niet erg, maar wat wel belangrijk is, is hoe jij je gedraagt nadat je de beslissing hebt genomen. Kun je het echt niet veranderen? Dan is er ook geen enkele goede reden waarom je er achteraf nog over in zou zitten. Gedane zaken nemen geen keer. Wacht af wat je besluit voor gevolgen heeft en kom er daarna niet meer op terug. Niet alleen voor je omgeving, maar ook voor jezelf is het behoorlijk frustrerend als je telkens weer iets anders wilt. 

Hoe neem je belangrijke beslissingen? En heb jij nog tips voor eeuwige twijfelaars?