Van strand tot dennenbos: veelzijdig Kos en Kreta

Reizen door Fleur

Zo’n 300 zondagen per jaar, genoeg zee voor iedereen en de prachtigste baaien. Waar dit over gaat? Greece, natuurlijk! Vandaag verruilen we ons wisselvallige klimaat voor Griekse heerlijkheid: we gaan naar Kos en Kreta!

Heimwee naar de zomer? Nog niet op vakantie geweest? Gewoon een heel sterke behoefte aan zon? Er zijn genoeg redenen om een leuke reis te boeken. Maar er is zo veel! Geen nood; we helpen je graag met kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vakantie vol zon, cultuur, mooie stranden en een maximale zensfeer? Precies. Op naar Kos of Kreta, dus!

Kos
We vliegen allereerst naar Kos, een Grieks eiland ten noordwesten van Kreta. We gaan naar Kos-stad, want we hebben daar (en van daaruit) nogal veel moois te bekijken.


Spannende vulkaan

Eenmaal in Kos-stad aangekomen, gaan we meteen het water op: we nemen een boot naar Nisyros, een klein eiland ten zuiden van Kos. Tijdens een boottocht van ongeveer een uur kijk je tegen wat andere eilanden aan en spot je, als je geluk hebt, wat dolfijnen. Zo niet: niet getreurd, want wat je straks zult zien, maakt alles goed. Aangekomen in Nisyros is het tijd om je fototoestel erbij te pakken. Bezoek de slapende vulkaan Nisyros en maak - met enigszins stevige schoenen aan, dat wel - een klim naar de krater. Er liever zeker van zijn dat je voetzolen niet verbranden? In het plaatsje Mandraki op het eiland kun je een klooster bezoeken, en wie naar Emporius gaat, vindt een prachtig uitzicht over een vallei.

Paradijselijke plekken en drankjes van de locals

Weer klaar voor een middagje smeren en keren? Doe het dan op 'Cavo Paradiso'. Het mag dan misschien een klus zijn om er te komen, omdat je voor een deel over onverharde wegen moet, maar als je er bent, zul je geen spijt krijgen. Niet alleen vind je op dit lange strand helderblauw water, ook kun je er goed terecht als je op zoek bent naar een stiller stuk paradijs. Klaar met zonnen? Scheer je met je gebruinde huidje richting 'Elefterias Square'. Op dit gezellige plein in het oude centrum van Kos kun je terecht voor vers fruit, typisch Grieks eten en drankjes die de locals ook drinken. Wie na een terras (of drie) genoeg heeft van het zitten, kan gerust een tijdje in de stad rondlopen. Je kunt uitwijken naar de haven, maar ook slenterend de verschillende bouwstijlen in de stad bekijken.


Pauwen en een lesje geschiedenis

Meer van de omgeving zien? Voor natuurliefhebbers is er ‘Plaka Forest’, waar veel toeristen helemaal tot rust komen door het voeren van de pauwen en vele katten die er rondlopen. Luister ondertussen naar het geluid van kikkers en snuif de geur van dennen op. Relaxter kan bijna niet. Geniet je toch meer van cultuur? Dan is het 'Museum van Kos’, een archeologisch museum, een goede optie. Hier kun je gerust een middag (sommigen beweren zelfs dagen!) in de geschiedenis van Kos duiken.

Wat Kos betreft kunnen we er dus niet omheen: het is véél meer dan een eiland om alleen te bezoeken voor wat uv-stralen. Hetzelfde geldt voor Kreta, ons volgende eiland.

Kreta: hallo, Chania!

Voor je denkt dat we je Chersonissos en een duizendtal beschonken jongeren tippen: dat gaan we natuurlijk niet doen. Het is weliswaar een nog steeds populaire bestemming, maar het Griekse eiland Kreta heeft meer te bieden. Zoals de provincie en de stad Chania, die zich in het westen van de noordkust bevinden. Wat je er zoal mag verwachten? Mooie stranden, genoeg mogelijkheden voor romantische onderonsjes en flaneermomenten en een behoorlijke dosis cultuur en natuur.


Bountystranden

Voor azuurblauw water, imposante rotsen en een heerlijke middag duiken hoef je op Kreta niet lang te zoeken: ga naar de 'Balos Lagoon' in Kaliviani. Het effect op je gesteldheid als je dit stukje aarde ziet, is niet mals: de witte, soms bijna roze stranden en het helderblauwe water laten je onmiddellijk in een onmeetbare zenstatus schieten. Voor een paar euro huur je er een parasol en een ligbed, zodat je de rest van de dag kunt genieten van deze hemel op aarde. Ben je liever actiever? Snorkel je een weg naar het schipwrak dat er ligt. Een ander strand met een hoog Bounty-effect: 'Falasarna Beach' (Falasarna). Dit strand staat er ook nog eens om bekend vrij rustig te zijn, waardoor je op je gemak naar een – naar het schijnt – adembenemende zonsondergang kunt kijken.

Hemelse haven

Wie wel geniet van zand tussen zijn tenen, maar toch ook wat aan wal wil zien, kan eveneens overal en nergens terecht. In de ‘Old Venetian Harbor’ van Chania-stad is het kiezen van een activiteit zo eenvoudig niet: strijk je ergens neer voor een drankje op een van de vele gezellige terrasjes, eet je een heerlijk diner met uitzicht over de haven en de vuurtoren, of ga je toch voor een romantische wandeling?


Indrukwekkende geschiedenis

Echte cultuurliefhebbers kunnen in Chania zeker weten hun hart ophalen. Bekijken hoe de provincie en stad eruit hebben gezien, doe je in het ‘Archeologisch museum van Chania’ (Chania-stad). Het museum is weliswaar klein, maar weet je toch veel over de geschiedenis van de stad te vertellen. Ideaal dus als je het shoppen of strandhangen even zat bent. Wil je liever een flink dagdeel op pad zijn? Dan is een bezoekje erbij aan Aptera, een stad van circa 350 voor Christus, een heel goed idee. Je kunt er allerlei soorten overblijfselen van de in de 9e eeuw verwoeste stad zien, zoals stadsmuren, huizen en pleinen.

Kortom: of je nu voor zon en indrukwekkende stranden gaat, of gezellige barretjes, oude straatjes en ruïnes, Chania heeft het!

Sta jij al klaar met je backpack om te genieten van veelzijdig Kreta en Kos? Echt genieten doe je natuurlijk pas als de reis en het verblijf goed geregeld is. Bij Jiba kun je nu heel makkelijk je hotel of appartement uitzoeken per categorie: Like Home, Beach Life, Romance en natuurlijk Go Outside. Vooral in de categorie ‘Beach Life’ kun je op Kreta of Kos vast een mooie vakantie vinden!

Neem snel een kijkje op Jiba.nl en boek - nu het nog kan - gauw je vakantie!