Halloween-DIY

Wonen door Marleen_S
Nederland is niet bepaald het land van Halloween, maar je hebt weer een mooi excuus voor verkleedfeestjes en bloederige horrorfilms. En je kunt je huis een make-over geven! Met deze DIY upgrade jij je woonkamer naar spooky spookhuis.


Laten we gelijk maar met een stevige DIY in huis vallen, die van alle DIY's in dit rijtje het meeste werk kost. Maar let wel: het geeft waarschijnlijk ook het meeste plezier van allemaal, want het resultaat mag er wezen. Knip uit zwart karton of stevig papier ratten uit en plak deze met dubbelzijdig tape op de traptreden. Of knip één groot figuur uit, snijd deze in stukken en beplak elke trede met een ander stuk. Een beetje spelen met het 3D-effect!


Deze DIY is voor de luie dames onder ons die niet kunnen breien, maar vooral niet te lang bezig willen zijn met een decoratie in elkaar te knutselen. Koop wat bollen wol bij Wibra of Zeeman. Stop ze in een grote glazen pot, strikje eromheen en klaar. Je salontafel is in een handomdraai omgetoverd. 


Heb je geen zin en geen tijd om hele pompoenen uit te hollen? Prik dan gewoon lukraak wat gaatjes in oude soep- en groenteblikken die bij elkaar een gezicht vormen. Schilder ze in leuke tinten oranje, rood en groen, even stapelen en je hebt hetzelfde effect. Nog origineel ook!


Kaarsen maken euhm, de tafel zeggen ze toch altijd? Nee? Nou als ze dat niet doen, dan wel vanaf nu. In de herfst mag de hele woonkamer weer volstaan met kaarsjes. Vooral bovenstaande bloederige varianten mogen gezien worden. Hoe je dat doet? Simpel. Druip met een rode kaars voorzichtig kaarsvet op de bovenkant van een witte, lange kaars. Kijk wel uit dat je niet over de lont drupt, dan gaat 'ie niet meer aan.


Heb je nog ergens een oude lampenkap liggen? Mooi. Stof hem maar af en ga aan de slag. Knip uit zwart papier kleine vleermuisjes. Impregneer deze met een speciale impregneerspray (anders vliegen ze in de hens) en plak deze aan de binnenkant van de lampenkap op. How spooky is that?


Een goede binnenkomer - letterlijk en figuurlijk - is een originele krans voor op de voordeur. Met Kerst heb je een kerstkrans, in de lente iets leuks met madeliefjes en met Halloween? Deze spinnenkrans! Koop een zakje spinnenrag bij de hobbywinkel of Action, regel een paar nepspinnen en vergeet vooral niet de regel: more is more. Beplak de krans met zoveel mogelijk eng spul dat je kunt vinden. Houdt 'ie mooi spoken en enge wezens op afstand!


Verzamel allerlei glazen potjes die verschillen in hoogte en breedte. Je kunt hier namelijk heel makkelijk leuke snoeppotjes van maken. Staat heel gezellig op de salontafel. Beschilder ze van tevoren eerst met leuke herfstkleurtjes. Dat doe je aan de binnenkant van de potjes, zodat ze hun glans behouden. Knip uit zwarte stickers oogjes en mondjes en plak deze wél op de buitenkant. Tot slot is het dan alleen nog een kwestie van lekkere toffees en zuurtjes erin stoppen en proberen er vanaf te blijven. Ai, moeilijk.


Scoor een oude, tinnen vaas bij de kringloop of bij je moeder/oma op zolder, gooi er een boosje neprozen in en beplak deze vervolgens met plastic speelgoedspinnen. Het liefst ook nog wat andere insecten voor een optimaal effect.


Als je de woonkamer flink onder handen neemt, hoef je niet gelijk alle plastic Halloween-versiering van Action aan te schaffen. Je kunt het ook classy houden door subtiel dingen in je interieur te veranderen. Kijk maar naar bovenstaande inrichting. Het oogt op het eerste gezicht heel normaal, maar kijk je beter dan zie je schedels, hersenen, een pompoen en een schattig spookje. Het hoeft niet allemaal heel heftig. Kies voor subtiele zwart en oranje fotolijstjes en materialen zoals hout.


Krijg je bezoek rondom Halloween dit jaar? Maak 'enge' snacks klaar zoals bovenstaande gebitjes en botjes. De botten maak je van witte chocolade, marshmallows en een pretzel. Wil je het wat simpeler? Pel een mandarijntje, steek iets groens in het bovenste gat en hoppa: je hebt een minipompoen. Of gebruik van een banaan alleen de bovenst helft, pel deze, 'verf' er met donkere chocola een gezichtje op en je hebt een spook. Vooral ook erg leuk voor kleine neefjes, je buurmeisje of voor een griezelfilmavond met vriendinnen. 


Tot slot: wees creatief. Zelfs met de kleinste dingetjes maak je al het verschil. Van plastic melkflessen kun je leuke spookjeslampionnen maken en in een middagje heb je zo een schattig doodskopje in elkaar gebreid. Ook de natuur biedt je optie. Oude, gedroogde eiekenbladeren tover je zo om tot spookjes. Tip: vraag iederen om houten ijslollystokjes te bewaren. Lijm deze aan elkaar, schilder ze oranje en kleur er een pompoen op. Hallo originele onderzetters!
 

Geef jij je huis dit jaar met Halloween ook een kleine make-over? Wat doe jij dan om je woonkamer spooky proof te maken?