Hoe draag ik hakken?

Vrije tijd door Kristie
Eindelijk heb je de stap gezet om die mooie pumps te scoren. Maar na één avondje vervloek je ze al. Die blaren en helse pijnen heb je er niet bij gekocht! Wij geven je tips & tricks om vaker en langer op hakken te kunnen lopen!

Je hoort steeds vaker dat het lopen op hakken helemaal niet goed is voor je voeten. Logisch ook, als je ziet hoe je voeten in allerlei bochten worden gewrongen. Toch is het zo leuk om je voor een feestje op te doffen (plus: je benen zijn de oneindigheid zelve) en je outfit is niet af zonder een stel mooie glitterpumps! Wat wel belangrijk is: wissel veel af tussen pumps en platte schoenen. 


Fase 1: de helse blarenfase

Op het moment dat je je nieuwe hakken aandoet, voel je gewoon al spontaan een blaar naar boven komen. En dan hebben we het nog niet over wiebelende enkels en valpartijen. Maar: oefening baart kunst. Oefen binnen, buiten, op kantoor of gewoon op straat. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker (en minder pijnlijk) het gaat. Je moet dus wel echt even door de pijn en de blaren heen… Helaas. Lees hier hoe je de pijn in ieder geval kunt verminderen.

Vergeet ook niet om je hakken voldoende af te wisselen met platte schoenen, zoals ballerina’s. Onderzoek wijst namelijk uit dat 13 procent van de vrouwen die alleen maar hakken dragen, kortere kuitspieren hebben en stijvere pezen. Dit zorgt voor veel pijn als je weer platte schoenen gaat dragen, omdat je pezen dan niet genoeg meer kunnen uitrekken. Trek na een lange dag die killerheals dus maar lekker uit en verruil ze voor je heerlijke, zachte slofjes.

Fase 2: de borsten vooruit-fase

Oefen niet alleen met lopen, maar ook met stilstaan en omdraaien. Beweeg je als een echt catwalkmodel! Probeer niet meer te wiebelen en vind je balans. Probeer ook op andere ondergronden te oefenen, zoals de trap en de tuin. Hierbij is het in ieder geval belangrijk dat je ook de juiste houding hebt. Schouders naar achteren, borsten vooruit. We kennen het nou wel, maar het is moeilijk om deze houding ook echt vol te houden. 

Wanneer je in ieder geval al een klein stukje op hoge hakken kunt lopen, heb je al een goed begin gemaakt. Wat ook nog belangrijk is om te bedenken voordat je je hakken ’s ochtends aandoet, is wat je die dag allemaal te wachten staat. Moet je veel (trap)lopen, dan kun je waarschijnlijk beter een dagje voor platte schoenen gaan. Het is belangrijk dat je het dragen van hakken opbouwt. Dus begin het liefst met een zo laag mogelijke hak of een sleehak, die lopen namelijk ook een stuk comfortabeler. Steeds als je na een dag (wonderbaarlijk genoeg) geen pijn meer hebt, kun je proberen om op een wat hogere hak te gaan lopen. En nog een tip: het is misschien verstandig om met dat avondje uit nog niet meteen de hoogste hakken aan te trekken die je hebt. De combinatie van alcohol en hakken is niet per se ideaal.


Fase 3: de comfortfase

Vergeet vooral niet om je voeten goed te verzorgen als je besluit vaker voor de hak te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een gelkussentje bij de drogisterij kopen, om de druk op je voeten te verminderen. Daarnaast is af en toe een voetenbadje ook niet verkeerd. Je kunt tenslotte beter voorkomen dan genezen, toch? 

In de laatste fase kun je als het goed is al kleine stukjes op hakken lopen en ook de trap beklim je zonder er vanaf te kukelen. Hoe vaker je op hakken loopt, hoe makkelijker je 's ochtends toch voor die pumps gaat. Het is belangrijk om niet te grote stappen te maken en te proberen om in een rechte lijn te lopen. En onthoud dat niet alleen de houding van je voeten verandert, maar je gehele lichaamshouding. Als je op hakken loopt, gebruik je je spieren heel anders. Hoe meer je deze spieren traint, hoe minder pijn je dus uiteindelijk zult hebben. Zie het als effectieve spierpijn voor een goed doel en misschien gaan je hakken dan na een tijdje zelfs wel comfortabel zitten...

Loop jij veel op hakken? Zo ja, hoe heb jij dit geleerd?