DIY: Armbanden maken

Mode & trends door Marleen_S
Steek de handen uit de mouwen en versier je polsen gelijk met de prachtigste juwelen. En de allerhipste armcandy maak je natuurlijk gewoon zelf! Lekker crea bea met veiligheidsspelden, ijzerdraad en rietjes bijvoorbeeld.


Je moet er misschien wel de nodige blikjes sinas en cola voor wegtikken, maar houd je doel tijdens het drinken voor ogen: uiteindelijk kun je er namelijk een armband van maken! Want van de clipjes kun je deze hele leuke DIY doen. Het enige wat je verder nodig hebt is een stuk lint (of als je in een gekke bui bent meerdere linten) en het weven kan beginnen. Maak als je klaar bent van de uiteinden een mooie strik!


Men neme een oude parelketting, een paar dunne armbandjes (te krijgen bij Wibra, Zeeman en dat soort winkels), een lijmpistool en draad in een hip kleurtje. Knip je kralenketting door en leg een strook precies rondom een armbandje heen. Plak vervolgens je ketting vast met lijm. Wikkel daarna zigzaggend een mooi, stevig draad door de kralen heen. Ook leuk om te doen met meerdere kleurtjes draad.


Ken je die suède riempjes van vroeger die je altijd om je nek knoopte? Deze leren touwtjes kun je nu heel mooi gebruiken om een armband in elkaar te vlechten. Of beter gezegd, meerdere armbanden. Verzamel wederom dunne armbandjes en rijg deze aan elkaar door middel van een suède touwtje. Wikkel er een leuk patroontje in en rijg er af en toe een kraaltje aan als je het geheel te saai vindt ogen.


Rietjes of andere plastic 'tubetjes' lenen zich perfect voor deze DIY. Pak twee dezelfde armbanden bij elkaar en rijg het eerste tubetje met visdraai eraan vast. De onderkant van het tubetje maak je aan de andere armband vast. Het is in het begin een wat wiebelig geheel, maar hoe meer tubetjes je op deze manier aan de armbanen vastknoopt, des te steviger het wordt.


Te simpel voor woorden en een echte musthave: een hartjesarmband. Maak met een tangetje een hartje aan het uiteinde van een stuk ijzerdraad. Wikkel het draad vervolgens eenmaal om een potje (om 'm zo mooi rond te krijgen) of tweemaal als je een langer draad hebt. Houd aan het uiteinde een stukje over, want hier maak je een haakje van. Om de armband vast te maken haak je deze in het hartje. We heart it.


Leuk om cadeau te doen aan je beste vriendin of je jarige zusje/nichtje. Maak van een stukje touw of draad twee leuke armbandjes maar zorg dat je ze niet vastbindt. Je bevestigt ze namelijk aan je eigen 'geschreven' woord. Dat kan zijn love, hope of friend. Maak niet al te moeilijke woorden, want dat wordt lastig freubelen met het ijzerdraad. 


Misschien ken je deze nog wel van vroeger, want toen waren ze megahip. Nou, de veiligheidsarmbanden zijn weer terug. Je hebt een flinke dosis kleine veiligheidsspeldjes nodig, kleine kraaltjes en twee stukjes dun elastiek. Knoop de twee stukjes elastiek aan één kant aan elkaar. Rijg je veiligheidsspeldjes eraan vast zoals op het voorbeeld en bind de elastiekjes aan het eind weer aan elkaar vast. Tot slot rijg je aan de veiligheidsspelden kraaltjes in je favoriete kleur.


Scoor wederom weer flink wat dunne armbandjes, dun borduurdraad, dunne ringetjes en leuke bedeltjes. Wikkel een stuk draad om je armband. Het uiteinde lijm je daarna vast aan de armband. Maak de ringetjes met een tangetje open en sluit ze om de armband. Doe er zoveel om als je wilt. Bevestig aan enkele ringetjes een bedeltje, zoals een doodshoofdje of een veertje. Herhaal deze DIY een aantal keer en je kunt je hele arm volhangen.


Heb je nog ergens een verlaten schakelarmband/ketting liggen? Mooi, haal hem maar gauw tevoorschijn. Vlecht met leuke herfstkleurtjesdraad een soort tweede armband aan de schakelketting vast. Bevestig (als deze er nog niet aan zit) tot slot nog een stevig sluitinkje aan je armband. 


Dit is waarschijnlijk toch wel de simpelste DIY van allemaal. Scoor een mooi ringetje ergens uit de hobbykist en wikkel er, zoals op bovenstaand voorbeeld, twee draadjes aan vast. Maak een knoopje op het eind en brand het uiteinde vast in de vlam van een kaars of aansteker. Let op: doe dit voorzichtig, je wilt niet dat je nieuwe armband in de hens vliegt.
 

Welke DIY-armband ga jij in elkaar flansen?