5 tekenen dat je ontslagen wordt

Werk & studie door Kristie
Ja, dat het crisis is weet je nou wel. En dat je de laatste tijd nauwlettend door je baas in de gaten wordt gehouden, is je ook al opgevallen. En er zijn ondertussen al een aantal collega’s ontslagen… Word jij daar een van?

Alle veranderingen van de laatste tijd zijn je niet in de koude kleren gaan zitten. Ook je baas zit namelijk op de centen. De werkdagen worden langer en de lunchpauzes korter, want je wilt tenslotte alles doen om een goed voorbeeld te geven en – niet geheel onbelangrijk – uit te blinken. Daarnaast heb je al maanden geen vrije dagen opgenomen en kom je werkelijk waar nooit te laat. Vrees je nog steeds voor je welverdiende baan? Dit zijn de voortekenen dat je ontslagen wordt…


#1: ‘Er even tussenuit’

“Ga er even lekker tussenuit!” Je hoort de stem van je baas nagalmen in gedachten en vraagt je af of dit een gemeend advies was. Zou het dan toch...? Word je eindelijk eens gewaardeerd voor al die harde uren overwerk? En zo ja, misschien betaalt hij zelfs wel je vakantie! Nou, slecht nieuws. Als je baas graag wil dat je ‘er even tussenuit gaat’, is dit - soms - geen al te best voorteken. Dit betekent namelijk dat je strenge baas jou liever even niet ziet en/of om zich heen heeft. Misschien heeft hij tijd nodig om na te denken over jouw functie, of wil hij testen of iemand anders jouw taken sneller en efficiënter kan uitvoeren, in de tijd dat jij op vakantie bent… Fuck.

#2: The Big Boss

Oké, toegegeven: vergeleken met de nieuwe manager was je vorige baas echt een God. Sinds deze nieuwe big boss jou vertelt wat je moet doen, zinkt de moed je in de schoenen. Wie denkt hij wel niet dat-ie is? Je hebt zo hard gewerkt aan je braaf-en-hardwerkend-meisje-imago dat je bij je vorige baas had. Maar nu kun je weer helemaal opnieuw beginnen: dagelijkse praatjes met ‘m maken over ditjes en datjes, elke dag een compliment geven en langs de Starbucks voor hem gaan. Pfff… En wat als je hem niet snel genoeg kunt overtuigen van jouw - echt, oprechte - interesses voor hem en zaak? Juist, dan vlieg je eruit…

 
#3: Het teamuitje
Van tevoren heb je nooit zin om te gaan en zit je al uitwegen te bedenken. Je hebt best leuke collega’s, maar om nou de godganse dag bij ze te zijn en de teambuilding-spirit op te krikken? No thanks. Toch moet je aan het eind van de dag concluderen dat je wel gelachen hebt en er geen spijt van hebt dat je bent gegaan. Maar dit jaar verandert de planning opeens. Je krijgt nog wel een uitnodiging, maar alleen voor het avondprogramma. Wat heeft dit te betekenen? In eerste instantie misschien dat het te duur is om iedereen voor de hele dag uit te nodigen. Maar ten tweede: ze investeren dus ook niet meer in jou en de band die je hoort op te bouwen met collega’s. Dit kan betekenen dat ze misschien al wel een vervanger voor jouw functie hebben, dus be prepared.

#4: Die nieuwe medewerkster

Je krijgt tegenwoordig helemaal geen zakelijke uitnodigingen meer en ook de leuke projecten lijken weg te blijven. Je dacht dat het gewoon aan de crisis lag, maar niets is minder waar. Sinds een tijdje merk je namelijk dat die nieuwe medewerkster (het was toch een stagiaire, of zou ze een baan aangeboden hebben gekregen?) wel heel veel nieuwe uitdagingen aangaat, en dat er afspraken worden gemaakt zonder jou. Aha, daarom word je altijd pas gevraagd als er écht niemand anders beschikbaar is. Kortom: je bent al bijna vervangen, het enige wat er nog moet veranderen, is degene die op jouw bureaustoel zit...


#5: De desinteresse

Je baas heeft je gevraagd of je even langs z’n kantoor wilt komen. Hij wil het hebben over jouw ‘toegevoegde waarde voor het bedrijf’. Dus twee dagen later loop je met het zweet tussen je bilnaad richting zijn kille kantoor. Normaal staat de deur altijd wagenwijd open, maar nu zit hij dicht en hoor je een paar mannen fluisteren. Hebben ze het over jou? Het leek toch echt alsof ze je naam noemden? Je kan het niet meer aanhoren en besluit aan te kloppen. De mannen durven je bijna niet aan te kijken en lopen snel weg. Eenmaal zittend tegenover je baas, lijkt hij - licht uitgedrukt - nogal ongeïnteresseerd. Hij zit wat met zijn telefoon te prutsen en kijkt overal, behalve naar jou. Je voelt dat je er niet meer toe doet en terwijl je ontzettend je best doet om indruk te maken, lijkt je baas niet overtuigd te zijn van je kunnen. Hoe frustrerend het dan ook is, je moet je afvragen in hoeverre je dan nog gewenst bent.
 
Het is belangrijk om bepaalde signalen van buitenaf serieus te nemen, vooral in deze niet al te beste economische tijden. Ook al werkt alles en iedereen je tegen, probeer jezelf te bewijzen en geef het niet op. Wie weet maak jij het verschil wél en ben jij de tijd en moeite van je baas wél waard.  
 
Ben jij weleens ontslagen of is je contract weleens niet verlengd? Herkende jij de signalen?