Zo begin je je eigen blog

Media door Fleur
Bijna iedereen heeft er wel een tegenwoordig: een weblog. En nu je er zo over nadenkt, zie jij 't ook wel zitten, dat bloggen. Je bent namelijk dol op schrijven én op internet, dus: kom maar op! Alleen: hoe begin je? Zo!

Hele sores, maaltijden, shopsessies, outfits en bevallingen worden erop gezet. Je hebt de ene nog niet weggeklikt of je komt wel via via weer op een andere terecht. Weblogs. Ze zijn niet meer weg te denken. En dat is helemaal niet erg, want er zijn genoeg leuke, inspirerende en handige blogs. Sterker nog: door al die online schrijverij ben je een beetje aangestoken. Het lijkt je wel wat om zelf ook een plek op ’t web te veroveren om je schrijftalent te showen. Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar schrijf je over? En hoe zorg je dat je gelezen blijft worden? Hieronder vind je de belangrijkste checkpunten én de aanpak!


Bedenk waar je over gaat schrijven

Voor je direct naar maakeenblogaan.com surft, is het handig om te bedenken wat voor soort blog je wilt beginnen. Ben je van plan er al de avonturen van jou, je vriend en je chihuahua op te knallen, en maak je er dus een persoonlijke blog van? Of hou je het liever bij één thema en interesse, zoals reizen, en wordt het meer een informatieve weblog? Door te bedenken waar je blog precies over zal gaan, kun je concretere onderwerpen bedenken, wat het makkelijker maakt aan het schrijven te beginnen.

Bedenk voor wie je gaat schrijven
Naast het bepalen van het idee achter je weblog, maakt ook het in je hoofd hebben van een doelgroep het schrijven eenvoudiger. Besluit je bijvoorbeeld alleen voor vrouwen te schrijven, dan is het makkelijker onderwerpen selecteren dan wanneer je voor mannen én vrouwen schrijft (omdat je dan de artikelen in ieder geval grotendeels voor beide groepen aantrekkelijk moet maken). Daarnaast heeft je lezerspubliek ook invloed op je schrijfstijl. Produceer je stukken voor mensen die ‘gewoon gezellig’ langskomen op je blog, dan schrijf je waarschijnlijk persoonlijker dan wanneer je blogs schrijft voor mensen uit je vakgebied.


Bepaal de toon

Een blog beginnen kan superleuk zijn, maar het maakt je ook blogger 39384802. Het is dus belangrijk om onderscheidend te zijn, en hoe kan dat beter dan met de manier waarop je schrijft? Probeer dus je eigen schrijfstijl te definiëren, met in je achterhoofd je doelgroep. Hoe? Oefenen, oefenen, oefenen, en kijken waarbij je je comfortabel voelt. Je kunt namelijk wel dezelfde humor in je tekst willen gebruiken als die ene bekende blogger, maar: is het ook jóuw humor? Door je eigen toon te bepalen, wordt je website veel persoonlijker, waardoor je ook weer sneller lezers aan je bindt. Bovendien tikt het stukken makkelijker als je schrijft zoals je gebekt bent, want het is vermoeiend steeds iemand anders’ schrijfstijl vol te moeten houden.

Verzin een passende blognaam
Een van de lastigste dingen aan het starten van je eigen blog, is het verzinnen van een blognaam. Het is misschien makkelijker voor je als je bedenkt dat ook de keuze van een naam afhangt van wat je met je blog wilt. Is het de bedoeling dat je een (semi)-professionele site gaat opzetten, kies dan niet voor stekjevandebje.nl, maar voor (bijvoorbeeld) je voor- en achternaam of een woord dat daadwerkelijk met je site te maken heeft. Heb je zo een blog over communicatie, dan zou je bijvoorbeeld voor overtekstentaal.nl kunnen gaan. Het is misschien minder origineel, maar wel heel duidelijk. Begin je een persoonlijkere blog, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor je voor- en achternaam, maar je hebt in dit geval wat meer ruimte creatiever en speelser zijn.  


Regel een webplek

Goed, je weet nu over wat, voor wie en hoe je wilt gaan schrijven. Let’s go! Er is alleen nog één ding: waar op het internet ga je schrijven? Bekende, gratis blogplatformen zijn Blogger, WordPress en Tumblr. Welke je kiest, hangt af van wat je wilt. Wil je heel gebruiksvriendelijk kunnen bloggen en kunnen kiezen uit verschillende lay-outs? Dan is WordPress een goede optie. Blogger heeft ook een makkelijk systeem, maar heeft minder lay-outs beschikbaar. Wel kun je in Blogger meer aan de lay-out veranderen dan in WordPress (als je voor de gratis versie van WordPress kiest). Tumblr tot slot is handig als je wat kortere blogberichten schrijft en de soort berichten wilt afwisselen. Je kunt binnen Tumblr namelijk gemakkelijk foto’s en audio invoegen. Dit laatste kan bij WordPress tegenwoordig ook makkelijker dan eerst, maar wij geven wat betreft het schrijven van kortere berichten, ook wel microbloggen genoemd, Tumblr de voorkeur. Welk platform je ook kiest, je webadres komt er zo uit te zien: naamblog.naamhost.com, bijvoorbeeld: taalentekst.blogspot.com.

Je kunt in plaats van een adres van de blogservice ook voor kiezen een .nl- of .com-adres, maar hier betaal je wel voor. Google bijvoorbeeld eens op domeinnamen. Echt uitpakken kun je als je ook een host neemt. Een hostingbedrijf biedt jou dan je eigen ruimte op het web aan. Ook hiervoor moet je wat moneyz tevoorschijn toveren, maar dan heb je wel meer mogelijkheden om aan en met je website te werken: je kunt allerlei typen bestanden uploaden (zoals programmaatjes om je website aan te kleden) en ook bestanden bewerken (om bijvoorbeeld de lay-out helemaal naar je zin aan te passen). Let wel op: niet iedere blogservice kan gekoppeld worden aan een host.


Schrijf regelmatig

Als je eenmaal aan het tikken bent geslagen, is het natuurlijk geweldig als mensen je site ook daadwerkelijk lezen. En dat blijven doen. Niet alleen is het belangrijk dat je daarom met interessante content komt, maar ook: dat je regelmatig boeiende stukken schrijft. Voor een lezer is het kruisje rechtsbovenaan namelijk snel gevonden als hij maar eens in drie maanden een stukkie van tien regels kan verwachten. Houd je publiek dus geboeid door met regelmaat een stukje te publiceren. Hoe vaak dat is, hangt af van wat je met je blog wilt. Wil je echt prominent worden en een groot aantal bezoekers krijgen, dan is twee, drie keer in de week een blog toch zeker een must. Natuurlijk kun je er wel voor kiezen rustig op te bouwen, zodat je weet of je site aanslaat. Is dat het geval, dan kun je altijd bedenken hoe je verder wilt. Te allen tijde geldt in ieder geval: doe waar jij je goed bij voelt. Dan past je website altijd bij je – wat het bloggen gegarandeerd stukken leuker maakt.

Blog jij? Of zou je met bloggen willen beginnen?