Erica: ?Mijn man is geboren als vrouw?

Relaties door Karin
Stel: je ontmoet een leuke man op een feestje. Tot je erachter komt dat hij geboren is als vrouw en een geslachtsoperatie heeft ondergaan. Wat doe je dan? Erica wist het meteen: “Wat maakt het uit? Ik vond het een leuke vent.”
 
“Ongeveer twintig jaar geleden ontmoette ik Dan. Het was op een feestje van zijn zus die jarig was, een goede vriendin van mij”, vertelt Erica (50). “Ik botste tegen hem op toen ik met een stapel krukjes liep en liet alles vallen. Toen ik van de schrik bekomen was, keek ik in een mooi lachend gezicht. ‘Jij bent toch Dan?’, vroeg ik. Ik had direct kriebels in mijn buik, ik wist niet wat me overkwam! Ik had nog nooit zo’n sterke aantrekkingskracht gevoeld tot iemand. Ik was in dat ene moment stapelverliefd op hem geworden.”
 
“Er spookten allerlei gedachten door mijn hoofd die avond en ineens leek het of mijn hart stil stond. Ik moest denken aan het verhaal van mijn vriendin, dat ze mij vertelde over haar broer Dan. Ze had me ooit verteld dat haar zus haar broer geworden was. Dat was hij dus. Ik moest in mezelf lachen en dacht: dat heb ik weer. Héél even had ik zoiets van: shit, wat zullen anderen ervan denken? Maar dat was maar in een flits. Even later dacht ik al: ja, nja, wat maakt het eigenlijk uit? Zo’n verliefdheid heb je ook niet in de hand.”
 

Relatie
Nadat Dan en Erica op date gingen, kregen zij een relatie. “We hebben eerst een paar maanden een relatie gehad, maar dit ging stuk. Dan was vanuit huis niet gewend om over zijn gevoelens te praten. Maar dit was wel heel belangrijk. Ik merkte namelijk dat hij erg onzeker was over zijn lichaam en niet overal aangeraakt wilde worden, hij praatte ook niet openlijk over seks. We vrijden wel, maar gingen niet all the way. Hierdoor ontbrak er dus iets, het voelde alsof we maar voor 80% een relatie hadden. We waren wel stapelgek op elkaar, maar juist omdat hij dit allemaal niet gewend was, kwam er veel op hem af. Voor het eerst kwam hij namelijk iemand tegen die hem volledig als man zag. Het werd hem teveel en hij verbrak hierdoor de relatie.”
 
Jarenlang hadden Erica en haar ex geen contact. “Ik pakte mijn leven weer zo goed als mogelijk op en besteedde veel aandacht aan mijn sociale leven en werk. Af en toe kwam er eens een man om de hoek kijken, maar er was altijd wel wat mis. Ik vond het allemaal maar vermoeiend.” Tot Erica Dan acht jaar later plots weer tegenkwam. “Ik keek hem aan en ik voelde me weer precies als acht jaar geleden. De bliksem sloeg in! Ik was echter nog steeds heel kwaad op hem omdat hij onze relatie verbroken had, maar ik kon hem weer niet vergeten. Hij bleef in mijn hoofd spoken. Blijkbaar spookte ik ook bij hem nog in zijn hoofd want een week later belde hij me. We hebben vier uur aan de telefoon gezeten en het voelde weer als vanouds. We woonden vlakbij elkaar en kwamen elkaar erna regelmatig tegen. Na een paar maanden stemde ik in met een afspraak bij mij thuis. De weken erna heeft hij zijn best gedaan om mijn vertrouwen weer te winnen. Sindsdien zijn we weer samen.”
 

Net als andere koppels
Het feit dat Dan geboren is als vrouw heeft volgens Erica absoluut geen invloed op hun relatie. “Onze relatie is hetzelfde als die van andere koppels. Tuurlijk is het qua seks in het begin heel spannend. Maar als je overal over praat en het benoemt, scheelt het al een hoop. Het is belangrijk dat je van tevoren alles bespreekt. Het is gewoon zoals het is", zegt ze nuchter. "Als je van iemand houdt dan gebeuren die dingen. Maar het is toch anders dan anders en dan kun je twee dingen doen: er niet over praten of gewoon alles bloot leggen, en dat laatste is wat je moet doen. Het is voor sommigen moeilijk voor te stellen misschien dat ik er zo in sta, maar ik ben gewoon verliefd op hem geworden omdat ik hem een aantrekkelijke man vind. Hij heeft alleen de pech gehad dat hij in het verkeerde lichaam is geboren, maar hij is nu gewoon 100% man, zowel geestelijk als lichamelijk.”
 
Over Dan
“Dan heeft een hele heftige jeugd gehad vol mishandelingen. Zijn moeder heeft het ook nooit geaccepteerd dat hij als man door het leven wilde gaan en in een verkeerd lichaam geboren is. Al vanaf hij na kon denken wist mijn geliefde al dat er iets niet klopte. Hij heeft altijd gedacht dat hij een man moest zijn. De andere kinderen in het gezin hadden het ook heel slecht, maar zijn moeder kon dit wel gebruiken om hem extra te raken", vertelt Erica. "Tegenwoordig is er meer aandacht voor mensen die aangeven dat ze in een verkeerd lichaam zitten. Er zijn gespecialiseerde psychiaters en je krijgt begeleiding. Maar mijn man is bijna vijftig, vroeger was dit gewoon niet zo. Men zag homoseksualiteit al als een ziekte, laat staan transgenderisme."

"Rond zijn 23e jaar onderging Dan daadwerkelijk de geslachtsoperatie. Zijn zussen hebben het geaccepteerd. Zijn moeder niet, hij spreekt haar dan ook niet meer. Zijn vader is inmiddels overleden. Zijn moeder stopte alles gewoon in de doofpot en deed net of er niets gebeurd was. Maar sinds ik een boek hierover ben gaan schrijven, merk ik ook dat ik dingen bespreekbaar heb gemaakt. Ik heb ook zijn zussen geïnterviewd hiervoor en heb het hierdoor een beetje opengegooid.”
 


Reacties van de omgeving
Toen dit interview werd afgenomen wisten nog maar weinig mensen uit de omgeving van Erica en Dan dat Dan als vrouw geboren is, zelfs familie van Erica wist het niet. “Ik vind het niet iets wat ik tegen iedereen moet gaan vertellen. Mijn man ziet er heel mannelijk uit, helemaal niemand vermoedt iets. Ik vind het ook geen meerwaarde hebben als ik het vertel. Als een homoseksuele man of vrouw een relatie krijgt, gaat hij of zij zich ook niet voorstellen aan de schoonfamilie: ‘Hoi, ik ben <vul naam in>, en ik ben homo'.” 
 
En het selecte groepje dat het wel weet? “Sommige mensen reageren er hartstikke goed op. Anderen zeggen er niks over omdat ze niet weten hoe ze erover moeten beginnen. Tot nu toe heb ik eigenlijk niet één vervelende reactie gehad. In ieder geval niet recht in m’n gezicht, ik weet natuurlijk niet wat ze achter mijn rug om zeggen, haha!” Helaas kent Erica wel veel verhalen van transmannen en -vrouwen die enorm te lijden hebben onder een onophoudelijke stroom van pesterijen van buurtbewoners of kennissen. Zoals het bekladden van hun huis met teksten als 'vieze vuile kankerhomo', in de tuin plassen of het naroepen van kreten als 'we maken je dood'. “Dit heb ik in mijn boek verwerkt. Als transgenderisme bij mensen dichtbij komt, dan kan de acceptatie ineens ver te zoeken zijn. Je hoeft het ook niet eens te accepteren, als je het maar respecteert. Daarom heb ik mijn boek ook geschreven, ik wil dit bespreekbaar maken en het taboe doorbreken.”
 
Het boek
Erica heeft - zoals eerder verteld - naar aanleiding van haar relatie met Dan een boek geschreven: Genderlegs. Het is een autobiografische roman; veel is dus echt gebeurd, sommige delen uit het boek zijn gebaseerd op ervaringen van andere transmannen of -vrouwen. De hoofdpersoon uit het boek is dus niét haar man, maar is wel geïnspireerd op Dan. Afgelopen 10 oktober was de boekpresentatie waarbij Erica en Dan bekend hebben gemaakt aan alle aanwezige familie, vrienden en kennissen dat Dan geboren is als vrouw. “Dit is natuurlijk superspannend en superstoer van hem. Maar wij moesten dit doen. Wij hebben dit boek namelijk geschreven om een boodschap mee te geven aan anderen. We willen hiermee het taboe doorbreken, een statement maken, dus willen we zelf ook eerlijk zijn.”
 
HoofdredactriZe Karin heeft het boek inmiddels gelezen en was er erg door geroerd. “Het zet je aan het denken. Het is heel heftig als je leest wat de hoofdpersoon allemaal meemaakt en doorheen gaat. Ik heb er zelfs de nacht nadat ik het boek had uitgelezen over gedroomd! Ik vind het heel erg goed dat er een boek verschenen is dat dit taboe doorbreekt en het bespreekbaar maakt. Een absolute aanrader, met name het einde is heel verrassend. Echt een prachtig boek.”

Nieuwsgierig geworden naar het boek van Erica? Bestel Genderlegs hier.

Lees ook onze vorige real life verhalen.