DIY: Statementkettingen

Mode & trends door Marleen_S
Een saai wit T-shirt heb je in een handomdraai omgetoverd tot een echte eyecatcher. Hoe? Door de juiste accessoires! Het mode-item van dit najaar is de statementketting. En met deze DIY maak je die gewoon helemaal zelf. Lekker crea bea'en!
 
Alles kun je krijgen bij de sieradenafdeling van de Xenos, Action of hobby- en knustelwinkels.
 

1. Driehoeksverhouding
We beginnen met een simpele DIY. Een ketting die je bij elke outfit kunt dragen is deze minimalistische variant. Je hebt nodig: een hol, goudkleurig dun staafje, een kettinkje, ringetjes en een knijptang. Knip het staafje in allemaal gelijke kleine stukjes. In totaal zijn dit er negen. Bevestig aan twee uiteinden van alle staafjes de kleine ringetjes. Het andere uiteinde lijm je vast. Bevestig de driehoekjes die nu zijn ontstaan aan elkaar door de ringetjes dicht te knijpen. Trek vervolgens het kettinkje door de bovenste staafjes en klaar is je ketting. Vergeet niet een mooi sluitinkje eraan te bevestigen mocht de ketting dit niet hebben.
 

2. Vlechtwerk
Dit is puur kinderspel. Een beetje kralen rijgen en vlechten maar. Knip zes stukjes visdraad van gelijke lengte. Rijg hier kraaltjes aan in een kleur die jij mooi vindt. Echte modekleuren? Mintgroen, okergeel en paars. Pak twee stukjes visdraad bij elkaar en bevestig aan de uiteinden kleine ringetjes. Doe dit ook bij de overige vier stukjes. Als het goed is heb je nu drie paar kettinkjes. Deze bevestig je aan elkaar door middel van een ringetje waar een ander stukje ketting aan zit. Tot slot vlecht je de kettinkjes in elkaar en bevestig je ook het andere uiteinde zoals in stap 5. 


3. Pastaketting
Heb je nog een beetje pasta over van gisteravond? Laat een paar pennen hard worden in de koelkast of vriezer. Als ze goed uitgehard zijn, verf je ze in een leuk kleurtje. Zachte pasteltinten bijvoorbeeld zoals hierboven. De pennen plak je vervolgens aan elkaar met een goede superlijm. Maak een figuurtje wat je leuk lijkt; een driehoekje of een driedubbele V zoals het voorbeeld. Door de bovenste pennen rijg je een kettinkje doorheen en klaar ben je. Ook leuk: maak meer van dezelfde figuurtjes en rijg deze ook de ketting. Zo krijg je een nog grotere ketting.


4. Driedubbele broche
Koop bij de Action of een ander goedkoop sieradenwinkeltje drie dezelfde broches. Deze plak je aan elkaar met behulp van superlijm of kleine ringetjes. Aan de uiteinden van de buitenste broches bevestig je een kettinkje. De twee kettinkjes maak je aan elkaar door middel van een sluiting. Tip: een grote, one of a kind broche in het midden en twee dezelfde kleine broches aan weerszijden is een leuke variant hierop. 


5. Edelstenen
Je hebt ze vast wel zien liggen bij de Xenos of een andere discountwinkel: plastic druppels met ringetjes eraan. Die zijn al hartstikke leuk, maar je maakt ze eigen door ze te kleuren met je favoriete kleur nagellak. Rijg de druppels aan elkaar met kettinkjes en klaar ben je!


7. Franjes
Een oud T-shirt moet je nooit zomaar weggooien, want met deze DIY maak je er gewoon een ketting van! Knip drie lange stukken - knip van boven naar beneden - en vlecht deze. De uiteinden knoop je aan elkaar. Nu heb je al een ketting, maar de franjes moeten er nog aan. Knip van de overige stof kleine reepjes van verschillende lengtes. Met een naald prik je tot slot deze op verschillende punten door de vlecht. 


8. Gold digger
Deze statementketting is er één die je in de duurdere sieradenwinkels ziet. Het kost wat werk, maar het is de moeite waard. Je kunt kiezen voor goud of zilver, maar verzamel of koop verschillende soorten kettinkjes. Grote of kleine schakels: het mag allemaal door elkaar. Pak twee kettinkjes en bevestig deze aan elkaar door er een lint doorheen te weven. Bepaal dan welke kant je onder wilt hebben en bevestig daar leuke bedeltjes aan. Veertjes zijn heel in, maar druppels, kraaltjes of spikes zijn ook heel leuk. Even nog aan de uiteinden een sluitinkje maken et voilà!


9. Kraagje
In de betere hobbyzaken hebben ze vaak kleine stukjes gekleurd aluminium liggen. Knip uit twee van deze stukjes twee langwerpige driehoekjes zoals in het voorbeeld. In de buitenste hoeken maak je met een tang of priem gaatjes. De binnenste hoeken doe je ook en hier rijg je een ringetje doorheen. De twee driehoeken zitten nu aan elkaar vast. Bevestig een kettinkje aan de buitenste driehoeken. Als finishing touch kun je met wat lijm en glitters de onderste hoeken 'dippen'. 


10. Ingewikkeld leer
Kleine reepjes leer koop je bij de fourniturenzaak of hobbywinkel. Moertjes verzamel je uit de gereedschapskist van vriend- of papalief en dan kan het feest beginnen. Ken je nog het good old scooby doo'en van vroeger? Zo niet, kijk dan hier even hoe het moet. Op deze manier 'vlecht' je deze ketting namelijk in elkaar. Om de slag rijg je een moertje of plat ringetje mee. Je kunt verschillende groottes met elkaar afwisselen. Begin bijvoorbeeld klein, gebruik in het midden grotere moertjes en eindig ook weer klein zoals in het voorbeeld. 


11. Spikey plastic koffiestaafjes
Zit je ook altijd te kauwen op die plastic koffie roerstaafjes? Probeer ze eens allemaal te verzamelen of sla een flink aantal in bij Action of de groothandel. Verf ze allemaal in een kek kleurtje, rijg ze aan een stuk lint of een ketting en knip ze dan bij. Je kunt ze allemaal gelijk laten of knippen in de vorm van het voorbeeld. 
 

Welke DIY statementketting ga jij proberen te maken?
 
Bron: Pinterest