Seks & relaties / Relaties
Relaties

Je vriendin gaat vreemd: wat moet je doen?

Je had het niet achter haar gezocht, maar het is echt waar: je vriendin eet van twee walletjes, ze gaat vreemd. Terwijl jij geheimhoudingsplicht hebt als beste vriendin, vind je het wel heel zielig voor haar vriend. Wat moet je doen?

De relatie tussen je vriendin en haar vriend gaat je eigenlijk niets aan (op het haar troosten na een slaande ruzie na dan), maar je bent erachter gekomen dat ze vreemdgaat. En dat keur je niet goed. Integendeel, sinds ze je het heeft verteld, wil je eigenlijk niets liever dan het vertellen tegen haar vriend, zo erg vind je het. Maar je hebt gezworen niets te zeggen.


Hoeveel redenen ze ook geeft (niet meer verliefd, eenmalig slippertje, saai seksleven), je kunt er gewoon niet bij met je hoofd. Jouw beste vriendin die vreemdgaat met een vage knul die ze in de kroeg heeft ontmoet. Of het een dronkemansactie was of een langdurige affaire maakt al niet meer uit. Feit blijft dat ze de boel bedondert en je hebt geen medelijden met haar en haar geweten, maar eerder met haar arme lover.

Dus sta je voor de keuze. Ga je tegen de vriendinnencode in en klap je uit de school? Of blijf je Miss Loyaal 2014 en help je haar geheim te bewaren?

Vertellen of...
Als je de situatie als een echte moraalridder te lijft wilt gaan, bereid je dan voor op een strijd. Die tussen jou, je vriendin en haar vriend. Op het moment suprême dat je hem vertelt over haar nachtelijke feestpartijen in het bed van de buurman, heb je gedaan wat het langst duurt: eerlijk zijn. Daarentegen heb je wel je beste vriendin de rug toegekeerd.

Het is helemaal afhankelijk van de persoon of je vriendin dit je in dank afneemt. Misschien is ze je in een later stadium wel dankbaar, maar de kans is groot dat ze er in eerste instante helemaal niet blij mee is (en dat is nog zacht uitgedrukt). Feit is dat jij de bom laat vallen, waardoor zij en haar vriend hoogstwaarschijnlijk het nodige moeten uitpraten, al dan niet onder het genot van scheldkannonades en ruzies. De gevolgen van jouw bekentenis kun jij niet overzien, omdat ze jou verder niet aangaan. Dat is iets tussen haar en haar vriend.

Aan de andere kant is dit nu eenmaal een gebeuren wat je vriendin kon verwachten toen ze besloot vreemd te gaan. Die keuze heb jij niet gemaakt, maar zij. En als je redelijk close bent met haar vriend is het niet meer dan logisch dat je vindt dat hij het moet weten. Stel jezelf de vraag: zou jij het fijn vinden als de vriend van je lover jou vertelde dat jouw prins op het witte paard zijn boekje te buiten is gegaan?


Niet vertellen
Het niet vertellen is de keerzijde van dit verhaal. Het is vaak makkelijker om het niet te zeggen dan om het op te biechten. Het voelt dan toch alsof jij het hebt gedaan, terwijl je vriendin as we speak lekker ligt te rollebollen. Je knapt een klusje (ongewild of niet) voor haar op terwijl ze dit eigenlijk zelf had moeten doen.

En daar knaagt het. Jij vindt dat ze het moet vertellen. Maar haar keuze dit niet te doen bevalt je niet en daarom twijfel je zelf het verhaal te doen bij haar vriend. Je wilt je oprecht nergens mee bemoeien, maar de zaak zo voorbij laten vliegen vind je ook niet oké. Het gaat toch een beetje tegen je normen en waarden in.

Als je besluit niets te vertellen, is het daarna wel van belang om het ook niet meer ter sprake te brengen. Of niet? Je kunt je vriendin een ultimatum geven. Of zij vertelt het binnen nu en een maand of jij doet het. Lijkt dat je toch niet de oplossing? Dan kun je jouw vriendin vertellen dat je niks meer over haar affaire wilt horen. Zo kun je namelijk ook niet per ongeluk iets laten vallen als hij in de buurt is. Maar dat is wel lastig, want helemaal negeren gaat ook niet. Nu ze je eenmaal heeft belast door te vertellen dat ze vreemdgaat, loop je met een schuldgevoel rond als je besluit haar geheim ook daadwerkelijk geheim te houden. En dat is iets waar je nou niet bepaald op hebt zitten wachten.

Wat zou jij doen als jouw (beste) vriendin zou vreemdgaan? Zou je het vertellen tegen haar vriend, of niet?