Lifestyle / Wonen
Wonen

DIY: Kerstballen voor in de boom

Een kerstboom zonder ballen is als een vrouw zonder chocola. Maar die versleten gouden Action-varianten van vorig jaar fleuren de boel nou niet bepaald op. Hoe het ook kan? Met deze DIY's maak je van jouw boom een (kerst)feestje!

Het leven hangt van DIY's aan elkaar, dus ook vlak voor Kerst gaan we natuurlijk flink aan de slag. Als buiten de straat vol ligt met bruine sneeuwdrap, gaan we binnen aan de warme choclademelk met slagroom (en vooruit, nog het laatste restje chocoladepepernoten) lekker knutselen en freubelen.  Wat ons betreft kunnen ze de boom in. Letterlijk.

Gewoon natuurlijk

Die groene kerstboom houd je natuurlijk zo biologisch, fair-trade en groen verantwoord mogelijk door hem te behangen met een stukje eigen natuur. Verzamel dennenappels in het bos tijdens een wandeling en spuit glitterspray op mooie herfstbladeren. Ook takjes met rode besjes en kastanjes zijn uitermate geschikt om in de boom te hangen.

Een kerstcadeautje 

Je hoeft je oude kerstballen niet meteen weg te gooien. Knip een oud T-shirt kapot of scoor wat leuke lapjes op de markt. Wikkel deze zoals bovenstaande foto om een kerstbal heen en maak het geheel af met kersttakjes en hang 'm op met een mooi glitterlint.

Music is my life

Cd's, die gebruik je al jaren niet meer. Of nou ja, die kapotte singles in ieder geval niet. Verzamel ze allemaal en knip ze in kleine stukjes. Scoor in de discountwinkel doorzichtige kerstballen en versier ze in een leuk mozaïek patroontje met de CD-stukjes. Nog bladmuziek over van een oud pianolesboek? Knip er een leuke vlinder of een hartje uit en hang 'm met touw in je boom. Errug leuk voor de muzikale leZeressen.

Gestrikt en versierd

Bij elke willekeurige hobbywinkel kun je van kleine tot enorm grote piepschuimballen kopen. Versier deze met glitters, verf of wikkel er - zoals op de foto - een kleurrijk lint omheen. De balletjes maak je tot slot vast met een ouderwets stuk touw, maar een haakje kan natuurlijk ook. Deze kun je los kopen bij onder andere HEMA.

Om op te eten

Ben je een grote snoeper en mag je dat best terugzien in je kerstboom? Ga dan lekker aan de slag met oude koekjesvormen. Beplak ze met een leuk stukje behang of papier of een oude foto van jou en je lover. Persoonlijker kun je het bijna niet krijgen. Of je maakt zoals op het voorbeeld leuke glittercupcakes voor de meest smakelijke ballen (euh...) die je ooit zult zien!

Met liefde gemaakt

Voor alle leZeressen die wat meer vrije tijd over hebben, zijn deze houten cadeautjes ook heel erg leuk om zelf te maken. Koop dun, flexibel hout bij de bouwmarkt (of kijk bij het grofvuil naar oude planken) en zaag met een figuurzaag een cadeauvorm eruit. Je kunt ze zo laten of leuk verven en versieren. Ook erg leuk voor je neefje, buurmeisje of je kinderen om te doen.

Brei- en naaiwerk

Als een breinaald je niet vreemd is en je wel van een borduurwerkje houdt, dan zijn deze creatieve ballen wel wat voor jou. Zoek een leuk voorbeeld op internet uit en brei je een slag in de rondte. Of beplak een oude kerstbal met allerlei oude knopen die je toch niet meer gebruikt. 

Kinderkarweitje

Krijg/heb je kinderen over de vloer of heb je niks te doen voor je oppaskindjes/neefje/buurkinderen? Knip de onderkant van plastic flessen kapot. Vijl de scherpe randjes weg en laat ze helemaal los gaan met verf en glitter. Maak met een schaar een gaatje bovenin deze 'kerstbal' en maak ze vast in de boom met lint.
 
Welke kerstballen hangen er dit jaar bij jou in de boom?
Bron: Pinterest