Wat zegt je gesnotter en gesnuif over jou?

Psyche & spiritualiteit door Kristie
Overal valt informatie uit te winnen tegenwoordig. Wordt er niet gekeken naar in de inhoud van je handtas, dan wel naar je slaaphouding. Vandaag nemen we ons gedrag tijdens verkoudheid onder de loep. Welk type ben jij?

Huh? Valt er daadwerkelijk iets op te maken uit ons gedrag tijdens zo'n vervelend virusje? Nou, wel degelijk. Er zijn namelijk maar liefst 6 verkoudheidstypes, en deze zijn gebaseerd op jouw gedragingen tijdens je gesnotter en gesnuif. Sommige mensen schromen niet om een luidkeelse nies de wereld in te helpen, terwijl anderen liever zo stil mogelijk, in een hoekje, hun neus snuiten...

1. De nadrukkelijke niezer
Dit type is een extravert en open persoon die haar verkoudheid niet onder stoelen of banken schuift en zij doet er dan ook geen enkele moeite voor om een loopneus of een paar traanoogjes te verbergen. Het hele kantoor weet het als zij ziek is. Zien ze het niet, dan horen ze het wel. Want als jij dit type bent houd je er namelijk van om met anderen te kletsen. Jij krijgt energie van sociale contacten en hebt het liefst veel mensen om je heen, bent ondernemend en neemt dus graag de leiding. Je hebt weinig behoefte aan me-time, al zou dat soms best goed zijn om al die hersenspinsels op orde te krijgen.


2. De aangename onderdrukker
Ondanks dat de symptomen bij een verkoudheid vaak duidelijk zijn, doet dit type er alles aan om haar keelschaperijen en niesbuien te verdoezelen. Zij niest dan ook absoluut niet op kantoor of in het openbaar vervoer, dan probeert ze zo zacht mogelijk te niezen. En heeft ze een loopneus? Dan loopt ze even weg om haar neus te snuiven. Deze persoon wordt hierdoor wel als aangenaam en aardig gezien, maar wordt ook geassocieerd met compassie, empathie en een positieve invloed op de maatschappij. Oja, dit vriendelijke type is vaker een vrouw dan een man. Best logisch ook... Ooit een man gezien die zijn zachtjes niesde?

3. De excuserende emo
Type drie voelt zich totaal niet lekker als ze ziek is, en denkt dan ook vaak dat ze anderen hiermee lastig valt. Daarnaast zegt ze veel te vaak sorry. Jij kan het toch niet helpen dat je collega zo nodig naast je moest gaan zitten en de volgende dag ziek op bed ligt? Toch vermijd jij liever alles en iedereen als je een griepje op voelt komen en sluit je je het liefst de hele dag op. Een kus aan je vriend zit er niet in, het liefst slaap je ook niet naast hem en verban je hem uit huis. Dit type is dus nogal bang om mensen aan te steken met een virusje, maar niet alleen als ze verkouden is. Ze is nogal onzeker en bang van aard en kijkt altijd eerst de kat uit de boom. Maar als ze eenmaal los is, dan kan ze ook echt genieten. 

4. De pientere planner
Dit type voelt een verkoudheid al vier weken van tevoren naderen en heeft alles al lang en breed voorbereid! Neusspray op haar nachtkastje: check. Pak zakdoeken op kantoor? Check. Voorraad mandarijntjes in de fruitschaal? Check. Niks kan er nog misgaan, de planner is namelijk bewapend met een flinke partij verkoudheidsfeitjes en weet precies hoe ze zo snel mogelijk weer van die keelpijn af kan komen. Ze kan zelfs een verkoudheidje overwinnen zonder dat iemand haar ooit op een hoestje heeft betrapt. Kortom: dit type is, misschien iets té, georganiseerd en bereidt haar zaken altijd goed voor, maar durft daarentegen niet snel iets uit handen te geven...


5. De forever alone dramaqueen
Bij dit type is het einde zoek wanneer ze overvallen wordt door een plotselinge griep. Echt. Ze zet haar leven stil, verbreekt al haar sociale contacten en gaat pas weer de deur uit als haar zakdoeken vol zitten en ze volledig is uitgerust van al die dagen in bed liggen. Dit type is erg introvert en zoekt soms op deze manier eenzaamheid. Door alleen te zijn kan ze zichzelf weer helemaal opladen. Als dit type eenmaal alleen is, heeft zij de neiging om zichzelf volledig af te zonderen van de wereld om haar heen. Aangezien mannen altijd zo heerlijk kunnen overdrijven bij een kwaaltje, gokken wij dat dit type 9 van de 10 keer een man is...

6. De stoere strijder
Dan hebben we natuurlijk ook nog het tegenovergestelde; de stoere strijder! Zelfs als deze persoon haar ingewanden er nog net niet uithoest, alle mogelijke lichaamstemperaturen op één dag heeft bereikt en al vijf weken loopt te snotteren, zegt ze 'Ach, het is maar een griepje' of 'Nee joh, stelt niks voor. Voel me topfit!' Dit type zal nooit toegeven aan een ziekte en probeert zoveel mogelijk door te gaan met het dagelijks leven. 'Negeren en doorgaan' is dan ook het levensmotto van deze strijder. Dit type is doortastend en veeleisend naar zichzelf toe, maar zou ook eens wat vaker aan zichzelf mogen denken door af en toe wat rust te nemen of een avondje voor zichzelf.

Welk type ben jij? Matcht je persoonlijkheid?