DIY: 12 alternatieven voor behang

Wonen door Marleen_S
Met deze Hollandse winter (lees: regen en verderf) zitten we het liefst warm binnen vier muren. En dan valt het je op: diezelfde muren kunnen wel een opkikker gebruiken. Geen geld/zin/tijd voor behang? Probeer dan eens deze DIY’s!


Als je behoorlijke fotografieskills hebt, laat die dan niet onopgemerkt voorbij gaan. Print je mooiste foto's in zwart/wit uit en plak ze op je kale muur. Schuif ze over elkaar heen voor een rommelig effect. Houd de rest van je interieur rustig qua kleur, anders wordt het te schreeuwerig.


Fan van vogels? Of van andere dieren of wezens? Verzamel een paar fotoboeken of encyclopedieën van je favoriete dier of plant en plak deze op je muur. Probeer als het lukt dezelfde ondertoon qua kleuren te gebruiken zodat het eindresultaat één mooi geheel vormt.


Als je krap bij kas zit en wel van een lekker fel kleurtje houdt, vind je deze DIY geweldig. Knip uit stukken gekleurd papier of karton allemaal rondjes en 'drapeer' deze verdeeld over je muur. Of knip uit een groot stuk papier huisjes en Amsterdamse grachtenpanden en plak deze op de onderkant van je muur. Wees niet bang om een printje te gebruiken in plaats van één kleur.


Heb je wel een paar centen, maar wil je niet je hele muur behangen? Bestel dan één rol fotobehangpapier en kies een grappige opdruk zoals deze boekenkast. Hij lijkt net echt, toch? Online kun je dit fotobehangpapier heel makkelijk en snel bestellen. Wel eerst even je muurtje afmeten. 


Voor de avonturiers onder ons: knip een oude landkaart of de kaart van je favoriete stad in stukken en beplak daar je keukenmuur mee. Teken vervolgens met rode stift rondjes om de plekken waar je al bent geweest. Persoonlijker kan bijna niet.


Voor deze DIY heb je niet meer nodig dan een paar fotolijstjes van de kringloop of rommelmarkt en gratis behangstukjes van de bouwmarkt. Lijst je behang in, in plaats van dat je er je hele muur mee beplakt! Hang de lijstjes in perfecte symmetrie naast elkaar op. Het is erg leuk om lijstjes van verschillende grootten te gebruiken.


Ook deze DIY gaat gepaard met een hoop gekleurd papier. En dan ook echt veel. Je hebt zeker wel een paar pakketjes nodig, maar dan kun je ook deze prachtige regenboog maken. Laat de rest van je kamer wit en laat de regenboog overlopen van muur naar plafond. 


Een minder opvallend, maar daardoor niet minder mooi alternatief voor behang, zijn de pagina's uit je lievelingsboek die je toch nooit meer leest. Scheur er (met beleid) een paar hoofdstukken uit en behang je muur ermee. Plak ze zoveel mogelijk op volgorde zodat je voor het slapen gaan nog wat te lezen hebt.


Ja lief hè, die hond? Maar het gaat natuurlijk om dat daarachter, die prachtige muur. Maak van een oude spons een stempel in een leuke vorm en tamponeer dit op je muur. Houd het bij één kleur of kies een regenboog aan kleuren. 


Als je goed bent met een watervaste stift en er een ware Picasso in je schuilt, ga dan los op je witte muur. Teken met een liniaal in de aanslag mooie fotolijstjes op je muur en kleur een enkeling in. 


Ga voor groots en bestel online fotopapierbehang. Kies een oude foto van jou en je familie of van een prachtig landschap uit je favoriete vakantieland. Het kost misschien wat, maar het is wel origineler dan 'gewoon' behang.


En voor de echte budgetista's is er nog deze laatste DIY. Verzamel alle kranten die je maar kunt vinden en beplak je hele muur er vol mee. Laat de pagina's met plaatjes wel achterwege: dat wordt waarschijnlijk iets te druk. 
 
Van welk behang ben jij al een beetje fan?
Bron: Pinterest