Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Beste kassamevrouw/hallo Lindsey,

Reageer 0
Ik weet het. Het is maandagavond, je bent je gele uniform helemaal zat en wanneer je thuiskomt hoor je nog drie uur lang de ‘bliepjes’ van gescande artikelen in je oor. Kassamedewerker zijn is niet altijd een feestje.  
 
Maar moet je me daarom aankijken alsof ik de barcode zelf van het product heb afgerukt, in plaats van dat je collega deze er vergeten op is te doen? En de angstige stagiaire vervolgens afsnauwen met de woorden: “Brood, tijger, zoeken, NU!”? 
 
Die irritante gozer van vleeswaren
Ik begrijp je hoor. De hele dag naar tl-buizen staren is geen pretje. Doet ook niets voor je mooie gezichtje, want niemand ziet er leuk uit in tl-licht. Dan is er nog de irritante gozer van vleeswaren die maar naar je kont blijft turen. En achter de kassa zie je de hele dag eten voorbij komen, terwijl je zelf alleen een boterham met kipfilet eet. Geen oreo’s, geen slagroomtaart en ook geen champagne tijdens jouw werkuren, maar bij de klanten lijkt het wel alsof het elke dag feest is. 
 
 
Daarnaast heb je nog de klanten die vergeten hun groeten en fruit te wegen. Oepsie. Moet je weer uitleggen dat dit toch echt niet de Albert Heijn is en dat een bonnetje printen niet zo heel veel moeite kost. De chagrijnige zakenmannen, de pubers die alleen een blikje nep-Red Bull kopen, vrouwen met een eetprobleem en kinderen die hun karretje tegen iedereen in de rij rammen: je hebt heel wat te verduren met al ons supermarktbezoekers.
 
Oprechte glimlach
Dus ik snap dat je er vanavond echt geen zin meer in hebt. Ik ook niet. De hele dag werken, achter een computer zitten en bijna geen frisse lucht krijgen, is ook voor mij soms klote. Maar ik sta hier, tover een oprechte glimlach op m’n gezicht, begroet je en prop zo snel mogelijk alles in m’n tas zodat ik geen loopband bezet houd. Ik doe m’n best. Alleen heb jij geen zin om dat te waarderen. En ontploft bijna wanneer je de ontbrekende scancode ontdekt.
 
 
Dat kan. Ook ik heb soms m’n dag niet. Alleen is dit de zesde keer dat ik je zo aantref. Is toch jammer. Want hoe leuk zou je mijn dag maken met een glimlach en een ‘hoi’ in plaats van een bozige grom? Sterker nog, ik denk dat jouw dag er ook een stuk leuker op wordt met een paar glimlachjes per dag. Schijn je nog ouder van te worden ook.
 
Probeer het ook eens
Dus beste kassamevrouw, Lindsey: probeer het eens. Ik, als trouwe supermarktbezoeker zal dan ook minder vaak champagne op je loopband neerleggen en wat meer bestickerd fruit. Jij blij, ik blij.

Lees ook de vorige columns van Jerney!Jerney van Poorten - een 26-jarige in ontkenning - heeft een ‘overdose’ aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.

Wekelijks schrijft ze op haar blog talktoyousoon.nl over alles wat in haar ogen bijzonder interessant is. Zoals George Clooney of ruziën in bed. De columns zijn niet politiek correct, maar gelukkig ook nooit politiek: "Want dat is voor oude mannetjes met hangbillen."


 
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 8 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Carolien

  Hallo mede bliepmiepers,

  Ik werk ook achter de kassa en het is niet makkelijk om na een shift van 6 uur nog steeds elke 3 minuten bij elke klant vrolijk én oprecht te lachen. Nu zijn er natuurlijk ook mensen die er altijd chagrijnig bijzitten maar dit is wel een beetje alles over een kam scheren. Ik doe altijd mijn best maar soms halen klanten het bloed onder je nagels vandaan. Een aantal kleine ergernissen van onze kant:

  Klanten:
  - Verveel je je? Zal ik jou eens aan het werk zetten? Ben je werkeloos?
  - Deze boodschappen toch niet nodig? Eigenlijk ben ik te lui om het terug te zetten. Jij zet het wel voor me terug of ik verstop het gewoon in een random vak.
  - Het is stervensdruk en alle kassa's zijn open, tuuuuúrlijk krijgt u alle boodschappen gratis...
  - Oeps! Iets laten vallen. Voor je kijken, doorlopen.
  - Artikel scant niet. Dan krijg ik het gratis toch??
  - etc...

 • silly

  Dit is echt eng! ik heet Lindsey en ik werk aan de kassa haha ... gelukkig in België , en is de kans klein dat ik het ben ... verder heb ik ook geen geel maar blauw uniformpje.... oef! want ik doe meestal toch mijn best om lief te doen tegen de klanten, al is dat niet atijd simpel...

 • Tinkerbell_x

  Ben het wel met anoniem eens, ik heb zo'n 4 jaar in de supermarkt gewerkt en je wordt echt als vuil behandeld. En de domste vragen krijg je. Gelukkig toen ik fulltime ging werken kreeg je ook de leuke vaste klanten, die komen alleen bij jóu aan de kassa! Haha!

  Maar je bent gewoon dom, je wordt behandeld als voetveegje. Nu werk ik bij de Mac en daar is het net zo! Alleen breng je ze eten, waardoor mensen toch ietsjes vrolijker worden, haha.

 • Daniëlle

  Leuk artikel om te lezen!

  Valt mij wel op dat deze kassière in kwestie in ieder geval nog chaggie mag kijken. Ik kreeg destijds altijd de wind van voren als je niet netjes lachte richting de klanten.

  Verder gewoon vriendelijk blijven lachen naar de kassière om dr dag een beetje op te peppen na "al die rot" klanten.

 • limchick

  haha, opmerkingen zoals van anoniem had ik wel verwacht. was ook te verwachten bij zo'n artikel. desondanks vond ik het leuk om te lezen, en nou voel ik me toch wel een beetje goed omdat ik precies zo'n klant ben die beschreven wordt bij anoniem. zo een die je dag goed kan maken. hashtagnarcistischmomentje

 • Jilliebean

  Eigenlijk doet het me echt niks als de caissière in de supermarkt chagrijnig is. Rot voor haar, maar mijn dag kan het echt niet vergallen hoor. Sowieso vind ik het nogal veel gevraagd als die persoon niet alleen moet glimlachen, maar het ook nog eens "oprecht" moet zijn.
  Kan de reactie van anoniem hieronder goed begrijpen.. Klanten kunnen de caissieres soms echt als vuil behandelen en dat is nergens voor nodig.

 • Anoniem

  Misschien moeten de klanten dan ook eens ophouden met aannemen dat je het domste schepsel op de wereld bent. Ik heb klanten gehad die letterlijk tegen mij hebben gezegd: 'Jij kan zeker niet hoofdrekenen he?' Nee mevrouw, ik doe alleen maar een master in FInance... Maar dat mag je van je baas niet zeggen, want klant is koning. Ik heb een klant gehad die mij een preek gaf alsof ze mijn moeder was alleen maar omdat ik vroeg of ze graag 'Muppetpunten' wilde (ik moest maar eens goed gaan nadenken over wat ik had gezegd!). Een grote reden waarom kassamedewerkers zo chagrijnig achter de kassa zitten is het gedrag van de klanten. Klanten zijn bijna altijd ontzettend onbeleefd. Ik vind dit artikel dan ook best lullig. Ik begon mijn shift altijd met een glimlach op mijn gezicht, maar na anderhalf uur chagrijnige klanten die je aankijken met een bekritiserende blik wordt je eigen gemoedstoestand ook niet veel beter. Ik ben zelf daarom ook altijd heel erg vrolijk en beleefd tegen kassamedewerkers, omdat ik weet hoe het is om aan die kant te zitten. Het kan je dag echt goedmaken als er een keer een leuke klant voorbij komt!

 • Karin

  Hahaha zo herkenbaar! Maar ik moet bekennen: als depressieve puber heb ik ook in verschillende winkels gewerkt en achteraf gezien was ik ook niet de meest klantvriendelijke winkelmedewerkster.... ;-)

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen