Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Beste kassamevrouw/hallo Lindsey,

Ik weet het. Het is maandagavond, je bent je gele uniform helemaal zat en wanneer je thuiskomt hoor je nog drie uur lang de ‘bliepjes’ van gescande artikelen in je oor. Kassamedewerker zijn is niet altijd een feestje.  
 
Maar moet je me daarom aankijken alsof ik de barcode zelf van het product heb afgerukt, in plaats van dat je collega deze er vergeten op is te doen? En de angstige stagiaire vervolgens afsnauwen met de woorden: “Brood, tijger, zoeken, NU!”? 
 
Die irritante gozer van vleeswaren
Ik begrijp je hoor. De hele dag naar tl-buizen staren is geen pretje. Doet ook niets voor je mooie gezichtje, want niemand ziet er leuk uit in tl-licht. Dan is er nog de irritante gozer van vleeswaren die maar naar je kont blijft turen. En achter de kassa zie je de hele dag eten voorbij komen, terwijl je zelf alleen een boterham met kipfilet eet. Geen oreo’s, geen slagroomtaart en ook geen champagne tijdens jouw werkuren, maar bij de klanten lijkt het wel alsof het elke dag feest is. 
 
 
Daarnaast heb je nog de klanten die vergeten hun groeten en fruit te wegen. Oepsie. Moet je weer uitleggen dat dit toch echt niet de Albert Heijn is en dat een bonnetje printen niet zo heel veel moeite kost. De chagrijnige zakenmannen, de pubers die alleen een blikje nep-Red Bull kopen, vrouwen met een eetprobleem en kinderen die hun karretje tegen iedereen in de rij rammen: je hebt heel wat te verduren met al ons supermarktbezoekers.
 
Oprechte glimlach
Dus ik snap dat je er vanavond echt geen zin meer in hebt. Ik ook niet. De hele dag werken, achter een computer zitten en bijna geen frisse lucht krijgen, is ook voor mij soms klote. Maar ik sta hier, tover een oprechte glimlach op m’n gezicht, begroet je en prop zo snel mogelijk alles in m’n tas zodat ik geen loopband bezet houd. Ik doe m’n best. Alleen heb jij geen zin om dat te waarderen. En ontploft bijna wanneer je de ontbrekende scancode ontdekt.
 
 
Dat kan. Ook ik heb soms m’n dag niet. Alleen is dit de zesde keer dat ik je zo aantref. Is toch jammer. Want hoe leuk zou je mijn dag maken met een glimlach en een ‘hoi’ in plaats van een bozige grom? Sterker nog, ik denk dat jouw dag er ook een stuk leuker op wordt met een paar glimlachjes per dag. Schijn je nog ouder van te worden ook.
 
Probeer het ook eens
Dus beste kassamevrouw, Lindsey: probeer het eens. Ik, als trouwe supermarktbezoeker zal dan ook minder vaak champagne op je loopband neerleggen en wat meer bestickerd fruit. Jij blij, ik blij.

Lees ook de vorige columns van Jerney!Jerney van Poorten - een 26-jarige in ontkenning - heeft een ‘overdose’ aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.

Wekelijks schrijft ze op haar blog talktoyousoon.nl over alles wat in haar ogen bijzonder interessant is. Zoals George Clooney of ruziën in bed. De columns zijn niet politiek correct, maar gelukkig ook nooit politiek: "Want dat is voor oude mannetjes met hangbillen."