DIY: Klik, klak, klokken

Wonen door Marleen_S
Tik, tak... Zoals het klokje thuis tikt, tikt 'ie nergens. Maar dat klokje mag best wat origineler dan het standaard exemplaar van IKEA. En het hoeft je niet eens uren werk te kosten. De volgende klokken knutsel je zo in elkaar.
 
Het enige wat je nodig hebt, is het uurwerk van een oude klok die je niet meer gebruikt/leuk vindt en een geschikte ondergrond waar je dit aan kunt bevestigen. En dat je daarna helemaal los kan gaan met materialen, bewijzen de volgende DIY's.

Tik, tak, theetafel

Plak je uurwerk achter een groot wit, rond bord en vervang de wijzers door twee antieke exemplaren. Het ronde bord kun je vervolgens helemaal versieren naar eigen smaak. In dit geval zijn er theekopjes gebruikt. Let wel op: Als je deze DIY besluit te maken, koop dan een goede secondelijm of industriële Bison Kit. Je wilt niet dat je theekopjes er ineens vanaf vallen.

Ga toch fietsen


Gooi een oude fiets nooit zomaar weg. Zeker als het voor- of achterwiel nog in perfecte staat is. Zelfs een roestbak kun je gebruiken, want dan krijg je een echte vintage look. Bevestig het uurwerk precies in het midden van het wiel en maak zelf wijzers van hout of karton. En dat is eigenlijk het enige wat je hoeft te doen.

Hobbytijd


Maak van je hobby je werk- euhm klok. Ben jij een keukenprinses? Maak dan een klok van een ouderwetse steelpan of een vergiet. Een echte boekenwurm? Vorm dan je favoriete boek om tot klok. 

Zoals het tasje thuis tikt


En voor de echte fashionista's onder ons is deze DIY een match made in heaven. Scoor een oude dameshandtas bij de kringloop of gebruik een oud exemplaar uit je eigen collectie. Het uurwerk erin krijgen kost misschien wel wat meer moeite als het materiaal (te) dik is, dus waarschijnlijk heb je wel wat van je vaders/lovers gereedschap nodig.

1,2,3 Dominostenen


Wie speelt er anno 2014 nog met dominostenen? Precies, en het is hartstikke zonde om die stenen niet voor andere creatieve doeleinden te gebruiken. Plak de stenen in de juiste volgorde op een houten bord. Bevestig het uurwerk in het hout en vervang eventueel de wijzers voor andere varianten.

Sloop dat hout


Sloophout is in en als jij helemaal trendy wilt zijn, fiks jij een klok van dit materiaal. Sloophout kun je vaak bij bouwmarkten krijgen, maar je kunt ook een oude tafel uit elkaar halen en deze gebruiken. Verf er met behulp van een mal mooie Romeinse cijfers op en je hebt een hele vintage klok.

Tikkend fotolijstje


Een persoonlijke en daardoor extra leuke DIY is een zelfgemaakte klok van al je favoriete foto's. En het leuke is dat je de foto's ten alle tijden kunt veranderen. Plak het uurwerk aan de muur en sorteer je lijstjes of foto's eromheen. 

Muziektijd


Is je vent een echte muziekliefhebber? Maak van een oude LP een klok voor zijn verjaardag of zomaar, als verrassing. Verf de cijfers erop met waterverf en klaar ben je.

Spiegeltje, klokje aan de wand


In het bezit van een spiegel in barokstijl, maar geen idee wat je ermee moet doen? Verf hem helemaal wit (of in een ander kleurtje naar keuze) en neem niet alleen de lijst, maar ook de spiegel zelf mee. Plak het uurwerk op de spiegel en maak het af met een waterafstotende spray.
 

Welke klok zou jij zo boven je schoorsteenmantel hangen?
Beeld: Pinterest