Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Puberperikelen: Gênante momenten die we als puber meemaakten


Weet je nog? Dat we stiekem een feestje vierden toen we ontdekten dat we boobies kregen? En intussen blèrden we mee op Het Tietenlied. Typisch gevalletje van een awkward pubermoment, en wij geven je er nog meer. 

Let op: grote kans op plaatsvervangende schaamte! Want eerlijk is eerlijk: wie heeft deze awkward puberperikelen níet meegemaakt? 

De dag van de schoolfoto, was altijd de dag dat er iets niet snor zat bij jou. Was het niet die tandpastavlek op je kin, dan was het wel een opgedroogde melksnor.  
 
Een beugel. Het moest er een keer van komen, dat was overduidelijk. Vanaf groep 4 werd je al Sara Scheefschots genoemd. Maar moest dit nu uitgerekend nu je met Wesley uit de 5e aan het aanpappen was?! 

Dat je vriendin iets vertelde over masturberen. Welke watte beren? Je begreep er de ballen niet van. Toch maar even je moeder vragen om uitleg. 

 
Tijdens het jaarlijks schoolfeestje werd er altijd geschuifeld. Stiekem hoopte je dat je met Vincent mocht schuifelen, dat was jouw crush al vanaf groep 3. Maar toen het puntje bij paaltje kwam bleef alleen nog maar Peter Puistenkop over. Lucky you… 
 
Je vond het nu weleens tijd worden om te oefenen voor dé zoen: de tongzoen. Oefening baart kunst, dus je besloot om - kwijlend en al - op je arm te oefenen. Zo, dat moest nu wel goed komen! 

Een agenda kopen was altijd hét hoogtepunt van je schoolcarrière. Vervolgens schreven jullie bij elkaar in de agenda 'hoe leuk-ie wel niet was', 'dat jullie snel weer wat moesten afspreken' en sloot je af met 'loveyou', 'wntb' en 'hvj'.  
 
Voor het eerst een bh kopen was het toppunt van awkward. Vooral omdat je moeder übertrots was en het nog net niet van de daken schreeuwde. Het was voor iedereen in de lingeriewinkel óverduidelijk dat dit je eerste was. Dat straalden jullie gewoon uit, daar was je van overtuigd. 
 
Toen je voor het eerst ongesteld werd, was de hele familie in rep en roer. Ook dit werd ongeremd door je trotse ouders tegen iedereen verteld. “Ze is een vrouw geworden, is het niet geweldig?!” Nou ge-wel-dig mam… 
 
Het uitvogelen van maandverband en tampons ging ook wat stroever dan verwacht. Dus las je in Tina maar ‘EHBO: Eerste hulp bij ongesteldheid’. Ook bedacht je allerlei smokkeltechnieken om ongezien maandverband mee te smokkelen naar de schoolwc’s. 
 
Over je oren was je verliefd op Bryan van de Backstreet Boys. Overal op je kamer was Mr. B te zien. Elke hoekje en gaatje was gevuld met een poster en het liefst eentje waar ‘ie te zien was in blote bast. Stiekem, heel stiekem kuste je hem voor het slapen gaan, right on the lips. "Goodnight, my lover."
 
Met een XXL Kipling-tas – die overigens alleen gevuld was met een broodtrommeltje en agenda – slenterde jij in de schoolgangen om vervolgens opmerkingen als “Waar gaat die rugzak met dat kleine meisje heen?” en “Ga je op reis ofzo?” van heuse stoere jongens en populaire meisjes te krijgen. Huilen.
 
Tijdens een schooluitje in het bos, kuste jij met lelijke Willem uit 4 VWO achter een boom. Het duurde niet lang of de hele klas was op de hoogte van deze verschrikkelijke blamage. 
 

Je eerste tongzoen leek meer op een gebitsreiniging dan een romantische bedoeling. Bovendien bleef zijn beugel aan jouw lip hangen wat zorgde voor pijnlijke taferelen en dan nog maar te zwijgen over zijn mierzoete adem die smaakte naar Golden Power. Yuk
 
Potverdikkie. Je had een dikke pukkel midden op je voorhoofd.  Dus kwakte je maar een beetje bronzer van mama om het te eh… “maskeren”. 
 
Je was nu 11, en dus oud genoeg voor grote mensen deo. Je nam geen genoegen meer met de kinderdeo, maar wilde vanaf nu een échte Rexona of Dove. 
 
Trots paradeerde jij over het schoolplein want je had maar liefst een 9 voor aardrijkskunde! Stiekem vierde je een feestje van binnen totdat je een fikse sliding maakte over – nog zo’n 'praktische' – Kipling van een ander. Met een hoofd zo rood als een tomaat vluchtte je naar de wc’s om daar de gehele pauze te spenderen. 

Je was apetrots na het scheren van je eerste drie okselharen. Dat gold overigens ook toen je voor het eerst je überblonde donsharen op je benen had gewaxt. 
 
Welk gênant moment kun je je nog herinneren als de dag van gisteren?